Telia finner frem sjekkheftet: Kjøper tilbake aksjer for 13,9 mrd.

Den svenske telekjempen vil slanke kassen og sender penger tilbake til aksjonærene. Samtidig preges bunnlinjen av selskapets nedsalg utenfor Europa.

Konsernsjef Johan Dennelind i Telia.
Publisert:

Med en omsetningsvekst og lavere kostnader leverer Telia et sterkere driftsresultat, men resultat etter skatt ender samtidig i minus. Det viser selskapets ferske kvartalsrapport.

I første kvartal økte omsetningen fra 19,23 til 19,85 milliarder svenske kroner. Målt i lokal valuta i hvert land de opererer hadde selskapet en egenvekst i omsetningen (organisk før salg og oppkjøp) på 0,2 prosent).

Brutto driftsresultat (EBITDA) steg 4,2 prosent i lokale valutaer, og i svenske kroner endte man opp med en oppgang fra 6,05 til 6,50 milliarder svenske kroner.

Resultat etter skatt ender samtidig på -600 millioner, mot et overskudd på 7,05 milliarder ett år tidligere.

Analytikerne hadde i forkant ventet en omsetning på 19,42 milliarder, et brutto driftsresultat på 6,32 milliarder og et resultat etter skatt på 631 millioner, ifølge konsensusestimater fra SME Direkt/TDN.

Det er to grunner til at resultatet er så vidt forskjellig sammenlignet med fjoråret. For det første fikk Telia en gevinst på denne tiden i fjor av at de kunne reversere en del av avsetningen de hadde gjort for å dekke bøter etter korrupsjonssaken i Usbekistan. Telia endte med å måtte bla opp 7,5 milliarder kroner i bøter.

Den andre grunnen er at Telia i første kvartal i år bokførte tap etter salgene av Azercell og Geocell, i tillegg til en nedskrivning av Ucell. Telia har skrevet ned verdien av virksomheten i Usbekistan både i tredje kvartal i fjor og i første kvartal i år.

Etter at han tok over i kjølvannet av korrupsjonsskandalen, har Johan Dennelind satt i gang et storstilt nedsalg for at Telia skal komme seg ut av Eurasia og holde seg til Norden og Baltikum. Under Mobile World Congress i vinter uttalte han at nedsalgsprosessen trolig blir ferdig i år.

Les også: Telia legger ned Chess: – Har nok falt litt mellom to stoler

Vil kjøpe tilbake egne aksjer

Like før kvartalsrapporten ble sluppet fredag meldte den svenske telegiganten at selskapet starter et tilbakekjøpsprogram for aksjer på fem milliarder svenske kroner årlig fra og med 23. april.

Programmet skal løpe i tre år og dermed vil Telia kjøpe tilbake aksjer tilsvarende 15 svenske eller 13,9 norske milliarder.

Telia begrunner tilbakekjøpet med at de ønsker å returnere overskuddslikviditet til aksjonærene og optimalisere kapitalstrukturen i konsernet. Aksjene som kjøpes vil bli slettet, slik at Telia-aksjen teoretisk sett skal stige tilsvarende i verdi som tilbakekjøpsprogrammet alt annet like.

Etter flere nedsalg i Eurasia-regionen (blant annet Turkcell og Megafon) har selskapet en rikelig kontantbeholdning og lav gjeldsgrad med en belåningsfaktor på 1,0x.

Telia har tidligere i år foreslått et ekstraordinært utbytte på 2,30 svenske kroner per aksje på toppen av det årlige utbyttet på 3,45 svenske kroner.

Selv om konsernet nå sender penger i retur til aksjonærene, betyr ikke det at man gir opp jakten på gode oppkjøp. Telia har blant annet tidligere gjort de klart at de ønsker å sikre seg bredbåndsinfrastruktur i Norge:

– Gjennom tilbakekjøpsprogrammet sikter vi mot økt avkastning til aksjonærene samtidig som vi opprettholder handlingsrommet for disiplinert og verdiskapende M&A (oppkjøp og fusjoner, journ.anm.) innen rammeverket for vår Norden- og Baltikum-strategi, sier konsernsjef Johan Dennelind i Telia.

Som E24 tidligere i april tapte Telia kampen om å sikre seg Broadnet, da private equity-aktøren EQT isteden valgte å selge Broadnet fra et fond til et annet.

Les også: Drysser milliarder over aksjonærene, men Telenor fyller også krigskassen

Sjefen mener det er mer å gå på

– Jeg er fornøyd med å kunne melde at starten av 2018 har vært oppmuntrende med en sterk fri kontantstrøm fra driften på 4,3 milliarder og en syv prosent vekst i EBITDA mot fjoråret. Den nylige utbyttebeslutningen i Turkcell sammen med salget av Spotify, styrkes balansen vår ytterligere, skriver konsernsjef Johan Dennelind i kvartalsrapporten.

Telia beholder guidingen om at de vil få et driftsresultat (justert EBITDA som ikke regner med oppkjøp, salg og valutaendringer) som enten er på nivå eller litt høyere enn fjorårets resultat på 25,2 milliarder.

Men selskapet skriver nå at de forventer en fri kontantstrøm fra videreført drift (uten enheter som skal selges) på mer enn de 9,7 milliardene man hadde i fjor. I forrige rapport regnet Telia med å ligge på samme nivå som fjoråret.

Noe av årsaken til at kontantstrømmen er bedre er lavere kostnader. Telia skriver at de realiserte besparelser på rundt 200 millioner svenske kroner i kvartalet. Målet for 2018 er å klare 1,1 milliard.

Etter at Telia Norge kjøpte bedriftsoperatøren Phonero i fjor og flyttet over kundene fra Telenor- til Telia-nettet mener Telia de har oppnådd besparelser på rundt 100 millioner kroner i første kvartal i Norge.

Telia skriver også at de dermed har nådd det totale målet om at Phonero-kjøpet skulle gi besparelser på 400 millioner norske kroner årlig.

I konsernet er det imidlertid mer å ta av, ifølge toppsjefen selv, og da peker han også på hjemmemarkedet i Sverige:

– Vi fortsetter å gjennomføre omstillingen i Sverige og andre markeder, men vi holdes fortsatt igjen fra å nå vårt fulle potensial når det kommer til kundeopplevelsen og effektiviseringsagendaen, sier Johan Dennelind, og legger til at arbeidet følges opp.

Les også

Telenor selger i Øst-Europa for 26,5 milliarder kroner

Les også

Fjordkraft har sikret seg 50.000 mobilkunder

Les også

Telia tapte kampen om Broadnet

Publisert:

Her kan du lese mer om