John Fredriksen ber om flere hundre millioner for å redde eget selskap

John Fredriksens Hemen Holding vil få godt betalt i flere omganger for å redde sitt eget riggeventyr fra kollaps på flere måter, hvis planen som ble lagt frem onsdag blir gjennomført.

FÅR BETALT: John Fredriksens private selskaper får betalt for å redde Seadrill.

Foto: Helge Mikalsen VG
 • Johann D. Sundberg
Publisert:

John Fredriksens Hemen Holding har vært sentral i arbeidet med å finne en redningsplan for rigg-selskapet Seadrill.

Hemen stiller også opp med mange av pengene som må til for å få en løsning.

For det vil Hemen få betalt i flere omganger, hvis redningsplanen blir gjennomført.

I tillegg til at bankene går med på å forskyve låneforfall med flere år og at usikrede kreditorer skal omgjøre gjeld til aksjer, blir det også skutt inn ny frisk kapital i selskapet.

Den nye kapitalen kommer inn på to måter.

Får betalt for garantier

Den største posten er et lån på 860 millioner dollar, hvor Fredriksen-selskapet Hemen og partneren Centerbridge garanterer for 462,4 millioner dollar.

I tillegg skal det hentes inn 200 millioner dollar i ny aksjekapital, hvor Hemen og Centerbridge har garantert for 150 millioner dollar.

I tillegg vil investorene som gir lånet på 860 millioner dollar få rett til å kjøpe nye aksjer i selskapet som samlet vil gi de en samlet eierandel på 54,6 prosent.

Les også

Seadrill-sjefen om kriseløsningen: – Dette er den riktige avtalen for alle

Hemen og Centerbridge tar seg betalt for å stille garantiene, fremgår det av presentasjonsmaterialet som er gitt ut i forbindelse med refinansieringsplanen.

Garantihonoraret er på fem prosent, noe som gir Hemen og Centerbridge 30,62 millioner dollar på deling.

Aksjehonorar

På toppen av dette mottar Hemen Holding fem prosent av aksjene i det nye selskapet som rent honorar for arbeidet med å fremforhandle refinansieringsplanen.

Basert på kursen i emisjonene er egenkapitalen i Seadrill verdt 840 millioner dollar, hvilket innebærer at Hemens aksjehonorar har en teoretisk verdi på 42 millioner dollar.

Dette honoraret fremstår som en ren betaling for jobben Hemen Holding har gjort knyttet til arbeidet med refinansieringsprosessen. Det er liten tvil om at både långivere og andre investorer har vektlagt at John Fredriksen skal delta i refinansieringen av selskapet.

Les også

Nyhetsbyrå: Seadrill i samtaler med amerikansk hedgefond

Basert på denne verdien, og gitt at Hemen og Centerbridge deltar i refinansieringen med like store beløp, får altså Hemen Holding 57,3 millioner dollar i aksjer og kontanter for jobben.

Det tilsvarer 452 millioner norske kroner, basert på dagens aksjekurs.

Selv om honorarene som Fredriksens selskaper mottar er store for de fleste, er det for småpenger å regne i forhold til omfanget av gjelden og forpliktelsene som refinansieringsplanen skal håndtere.

Gigantgjeld

I alt har Seadrill lån, garantier og forpliktelser på svimlende 12,8 milliarder dollar, eller litt i overkant av 100 milliarder norske kroner.

Den usikrede delen av denne gjelden skal, hvis Fredriksen får det som han vil, omgjøres til aksjer.

Da oljeprisen falt og etterspørselen etter borerigger begynte å stupe i 2014 og 2015 var Seadrill lastet med stor gjeld og store forpliktelser knyttet til bygging av nye rigger.

Dersom refinansieringsplanen blir gjennomført som planlagt vil Seadrill få et finansielt pusterom til å vente på en eventuell bedring i markedet for rigger.

Les også

Seadrill søker konkursbeskyttelse i USA – varsler redningsplan

Les også

Slik havnet Seadrill i gjeldsknipen

Les også

Her er floken Seadrill må løse

Her kan du lese mer om

 1. Seadrill
 2. John Fredriksen
 3. Sevan Drilling
 4. Olje og gass
 5. Oljebransjen

Flere artikler

 1. Seadrill varsler ny redningsplan

 2. – Dette er en tullekurs

 3. Staten er involvert i Seadrill-lån på nær 50 milliarder kroner

 4. Annonsørinnhold

 5. Redningsplanen er godkjent

 6. Kreditorene ga grønt lys til Seadrills redningsplan