Norwegian og SAS søker om askeunntak

Vil fly inn i gråsone.

RØYKEN TRUER: Store mengder aske har blitt sendt opp i lufta etter at vulkanen Grimsvötn hadde utbrudd på Island lørdag.
Publisert:

Både Norwegian og SAS leverer tirsdag søknader om å få fly i områder med middels askekonsentrasjon.

Selskapene er tirsdag formiddag i møter med Luftfartstilsynet i Bodø, sammen med flere operatører innen norsk luftfart.

Selskapene kan få tillatelse til å fly i områder med middels askekonsentrasjon – mellom 2 og 4 milligram aske per kubikkmeter luft – med forskriftene som ble innført mandag denne uka.

- Vi har en representant i Bodø med søknadspapirene, opplyser informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til NTB.

Avgjørende for søknadene er om fly- og motorprodusentene har gitt godkjenning til å fly i områder med aske. Ifølge Johansen er dette på plass for alle SAS' fly.

Luftfartstilsynet mottok søknaden fra Norwegian tirsdag morgen, skriver Dagbladet.no.

De fleste norske selskaper har etter askeproblemene i fjor allerede tillatelse til å fly i områder med lav askekonsentrasjon.

Les også: Askestans til Nordsjøen

SAS: - Kun Island-turene som rammes

Opp til selskapene

Det er – forutsatt at flyselskapene får tillatelsene det nå søkes om – opp til de samme selskapene å avgjøre hvorvidt de kan fly med den vulkanaskekonsentrasjonen som nå er på vei inn over Norge.

- Noen fly går og andre ikke. Det er den situasjonen vi kommer til å ha. Med det nye regelverket erklæres det ingen flyforbudssone, sier kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor til NTB.

Han påpeker at det var enklere under fjorårets vulkanutbrudd. Da ble det innført flyforbudssone, og dermed var det ingen trafikk.

- Slik situasjonen er nå, tilbyr Avinor luftfartstjenester. Vi sender meldinger ut fra den informasjonen vi får til flyselskapene om hvordan askeskyen beveger seg, sier kommunikasjonsdirektøren.

Tre soner

Det er tre ulike soner med askekonsentrasjon, rød, grå og blå. I rød sone er askekonsentrasjonen høyest, og dermed et fareområde.

Så langt Avinor kjenner til er det ingen europeiske flyselskap som har lov til å fly i denne sonen. I Norge er Vestlandet nå innenfor grå sone, det vil si middels askekonsentrasjon.

- Det er bokstavelig talt en gråsone. Du kan fly der om du har tillatelse fra Luftfartstilsynet, sier kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor.

Sandefjord Lufthavn Torp og Moss Lufthavn Rygge ligger an til å bli rammet i løpet av tirsdag, mens det er usikkert når det gjelder Oslo Lufthavn Gardermoen.

Publisert: