Japansk gigant tar milliardtap – styrelederen går av

USA-problemene er minst like ille som fryktet for Toshiba.

TREKKER SEG: Styreleder Shigenori Shiga (t.h.) forlater sin post i Toshiba.
Publisert: Publisert:

Det vakte stor oppstandelse da den japanske elektronikkprodusenten Toshiba ikke la frem sin kvartalsrapport til forventet tid i natt - og som et resultat av dette stupte aksjen i morgentimene norsk tid (ned ti prosent).

Det var allerede på det rene at selskapet måtte skrive ned sin kjernekraftvirksomhet i USA, og ekspertene fryktet det verste.

Nå foreligger fasit, og det er omtrent så ille som ventet.

Selskapet kan gå over ende

Toshiba sier tirsdag at de gjør en nedskrivning på 712,5 milliarder yen, tilsvarende 52,6 milliarder norske kroner.

Dette utraderer selskapets egenkapital og gir selskapet et tap for året, melder nyhetsbyrået Reuters.

Det varsles et underskudd på 390 milliarder yen, rundt 28,8 milliarder norske kroner, for regnskapsåret frem til 31. mars.

Les også

Frykter for eksistensen til et av Japans mest ikoniske selskaper

Resultatet er ikke revisorgodkjent, og regnes som «guiding».

Selskapet har bedt myndighetene om en ekstra måned før regnskapet slippes.

Som E24 skrev tirsdag morgen, de elendige nyheten har fått flere til å spekulere i om et av Japans mest kjente merkevarer nå kan være i ferd med å gå dukken.

Styrelederen går

TREKKER SEG: Shigenori Shiga

Omtrent samtidig som de knallrøde tallene ble annonsert, ble det kjent at styreleder Shigenori Shiga har trukket seg. Ifølge BBC har ikke Shiga blitt enig med selskapets revisor om hvor stor nedskrivningen burde være.

Selskapet opplyser at Shiga trekker seg «for å ta ansvar for tapet». Han vil imidlertid være disponibel for selskapet frem til sommeren.

Shiga ble utnevnt som styreleder i Toshiba på vårparten i fjor. Hans ansvar ble da beskrevet som «i hovedsak å gjenoppbygge selskapets tillit gjennom ekstern virksomhet».

De store USA-nedskrivningene skjer nemlig mens Toshiba forsøker å bedre sitt omdømme etter en stor bokføringsskandale i fjor, som førte til at en rekke direktører og styremedlemmer trakk seg.

Les også

Her er årets vinnere og tapere på asiatiske børser

Tapet som meldes i dag er da også en forbedring fra året før, som endte med 460 milliarder yen i minus.

Feilslåtte kjøp

Nedskrivningene i USA er knyttet til kjøp gjort av det amerikanske datterselskapet Westinghouse Electric, som kjøpte et kjernekraftkonstruksjon og -tjenesteselskap fra Chicago Bridge i 2015.

Verdsettelsen i denne transaksjonen skal ha vært feil, det har oppstått uenighet om betalingen og man har opplevd forsinkelser og kostnadsoverskridelser.

Den siste runden med problemer har ført til at enkelte eksperter frykter for selskapets eksistens.

Toshiba har røtter tilbake til 1875, og har i en lang periode vært en av verdens fremste teknologiutviklere. Selskapet har 167.000 ansatte og en spesiell plass i fremveksten av Japans moderne industrielle økonomi.

Ifølge Financial Times spekuleres det i om selskapets status kan bidra til at det, muligens ved hjelp av en redningspakke fra myndighetene, vil bestå mer eller mindre intakt.

Det er imidlertid på det rene at selskapet ser etter kjøpere til deler av virksomheten. Eventuelle salg må gjøres før 31. mars for å unngå en nedgradering på børsen i Tokyo som følge av den negative egenkapitalen.

Les også

Japansk avis: Banker gjør seg klar til å saksøke Toshiba

Les også

Aksjeforvaltere: De største farene på Børsen i 2017

Les også

Toshiba-sjefen går av etter milliardskandale

Publisert:

Her kan du lese mer om