Aker Solutions skal fange CO2

Røkke-selskapet skal studere CO2-fangst for Yara og Norcem, som del av statens planlagte fangstprosjekt til opptil 13 milliarder kroner.

FÅR KONTRAKTER: Aker Solutions skal utforme konseptstudier for CO2-fangst ved Yaras ammoniakkfabrikk i Porsgrunn og Norcems sementfabrikk i Brevik. Bildet er fra teknologisenter Mongstad, hvor blant andre Aker-konsernet har testet teknologier for CO2-fangst.

Foto: Helge Hansen, Gassnova
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Aker Solutions har fått strategisk viktige kontrakter på å studere CO2-fangst.

Det opplyser selskapet i en melding.

Oppdragsgiverne er Yara og Norcem, og lagringen skal gjennomføres ved en ammoniakkfabrikk i Porsgrunn og på sementfabrikken i Brevik.

Aker Solutions skal utforme konseptstudier, som del av statens ambisiøse prosjekt om å ha minst ett fullskala CO2-fangstprosjekt oppe å stå innen 2022.

Les mer: Staten studerer CO2-fangst tre steder

– Det å perfeksjonere karbonfangst er en nøkkel til å nå de globale klimamålene, sier konsernsjef Luis Araujo i Aker Solutions.

– Tilliten fra Yara og Norcem viser at vi tar en ledende rolle i dette viktige teknologiske løftet, sier han.

I tillegg til Yara Porsgrunn og Norcem Brevik har staten også gått videre med et prosjekt for å lagre CO2 på Klemetsrudanlegget i Oslo.

Milliardprosjekt

Staten har store planer for CO2-fjerning, selv om et milliardprosjekt på Mongstad ble lagt bort i 2013.

Statlige Gassnova gikk i forrige uke videre med studier av fangstprosjekter på tre anlegg, som samlet sett kan koste staten 13 milliarder kroner hvis alle prosjektene blir gjennomført.

Les også

Studerer CO2-fangst tre steder

Gassnova delte da ut kontrakter til Yara, Norcem og Klemetsrudanlegget, og milepælen ble markert med en seremoni i Olje- og energidepartementet.

De tre aktørene får statlig støtte til å gjennomføre konseptstudier av CO2-fangstprosjekter på hvert sitt industrianlegg frem til i høst. Så skal staten velge ut en eller flere av de tre, som deretter vil gjennomføre forprosjekter.

Milliardanslag

På Norcem vil Aker Solutions jobbe med å gjøre CO2 om til væske og lagre den slik at den er klar til frakt med skip til lagringsstedet på norsk sokkel. Dette anlegget vil ha en kapasitet på 400.000 tonn CO2 årlig.

Hvem som skal stå for lagringen av CO2 er ikke klart, men Statoil har søkt om å få bli operatør for dette arbeidet.

I en tidligere studie er kostnaden for statens prosjekter for fullskala CO2-fangst beregnet til 12,6 milliarder kroner, men det er usikkerhet rundt anslaget. I tillegg kommer det driftskostnader på et par hundre millioner kroner i året.

Les også

Leder statens milliardprosjekt: Ser business i CO₂-lagring

Usikre kostnader

Hvis klimamålene skal nås, finnes det altfor få anlegg for CO2-håndtering globalt, ifølge aktører som FNs klimapanel og Det internasjonale energibyrået.

Noe av årsaken er kostnadene. Selv etter mange år med forskning, utvikling og bygging av slike anlegg er CO2-fangst kostbart og energikrevende.

Da E24 snakket med olje- og energiminister Terje Søviknes i forrige uke kunne han ikke si hva den endelige kostnaden for statens fangstprosjekt blir. Men målet med utviklingen er å redusere risikoen og kostnadene.

– Det skal redusere risikoen ved en framtidig mulig investeringsbeslutning. Vi må hele tiden ned med kostnadene, det er avgjørende for at CO2-fangst og –lagring skal bli en suksess en gang der fremme. Regjeringens ambisjon er at vi skal ha minst ett fullskala lagringsprosjekt opp å stå, sa Søviknes.

– Hvor stor toleranse har regjeringen for en eventuell sprekk i kostnadene?

– Jeg vil ikke spekulere i det, sa Søviknes i forrige uke.

Les også

Aker blir beskyldt for trusler om krill-båt

Les også

Yaras resultat ned 40 prosent

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Aker
 2. Aker Solutions
 3. Yara

Flere artikler

 1. Studerer CO2-fangst tre steder

 2. Slik skal staten lagre CO₂

 3. Trenger 15 milliarder i støtte: Tror fortsatt på CO2-fangst

 4. Betalt innhold

  Får studere Co2-fangst videre

 5. CO2-renseprosjekter kan bli droppet: – Skaper uforutsigbarhet