Analysesjef om PGS: – Får ikke krutt til å gjøre noe offensivt

De ferske grepene i PGS sikrer seismikkselskapet to års pustepause. Men analysesjef mener fortsatt at selskapet har begrenset spillerom.

TAR GREP: PGS har varslet en restruktureringsrunde som tas godt imot i markedet.
Publisert:

Petroleum Geo-Services stjeler showet på Oslo Børs onsdag.

Selskapet la frem en omfattende restruktureringsplan tirsdag ettermiddag, og allerede morgenen etter ble det kjent at den tilhørende emisjonen på 1,9 milliarder kroner er betydelig overtegnet.

Les mer i vår Aksjelive!

Markedet ser med dette ut til å være betydelig mindre bekymret for selskapets balanse, noe som utløste et aldri så lite PGS-rally på børsen etter at nyhetene ble kjent.

Det er sannsynligvis et element av inndekning i dagens kursoppgang:

Ifølge Pareto har short-interessene vært på over 20 prosent i aksjen de foregående månedene.

– Får ikke krutt

– Selskapet har reparert balansen sin og har sikret seg finansiering til 2020. De kjøper seg altså to års finansiell handlefrihet, men vanner ut den verdijusterte egenkapitalen ganske betydelig. Antallet aksjer øker med cirka 40 prosent, og så er seismikkmarkedet fortsatt ganske tungt, oppsummerer analysesjef Frederik Lunde i Carnegie overfor E24.

Han mener at selskapet først og fremst har sikret seg et pusterom.

– Pengene de får inn skal nesten i helhet brukes til å betale ut obligasjonseierne, så de får ikke krutt til å gjøre noe offensivt, sier han.

Håper på bedring neste sommer

Pusterommet vil forhåpentligvis være tilstrekkelig til at markedet i mellomtiden vi hente seg inn. Seismikk har, som alle andre som leverer til oljesektoren, blitt rammet av det massive kostnadsfokuset i bransjen.

– Vi får forhåpentligvis litt bedre ettersalg (av seismikkdata) i fjerde kvartal, og så sannsynligvis et veldig tøft første kvartal i forbindelse med vintersesongen. Håpet er at etterspørselen skal ta seg opp neste sommer, sier Lunde.

Han viser imidlertid til at visibiliteten er lav, grunnet manglende datapunkter. Enkelt forklart betyr dette at usikkerheten er stor.

– Hva tenker dere om verdsettelsen etter refinansieringen?

– Matematisk blir det flere aksjer og litt mindre oppside. Men så har man også redusert nedsiden litt, og balansefrykten er avtagende, sier han.

Carnegie har foreløpig en hold-anbefaling på PGS-aksjen med kursmål 25 kroner.

– Sikrer «runway»

I en fersk oppdatering viser også Pareto til at utstedelsen av de nye aksjene er utvannende, men påpeker samtidig at PGS med refinansieringen dekker sine finansielle behov i flere år.

– Refinansieringen vil sikre en «runway» for PGS over de neste årene, og vil sannsynligvis fjerne det negative overhenget på egenkapitalen, skriver analytikerne.

Planen til PGS går i hovedsak ut på følgende:

  • Selskapet ønsker å hente inn om lag 225 millioner dollar (rundt 1,9 milliarder kroner) i en rettet emisjon mot utvalgte investorer som får tegne seg til nye aksjer
  • Gitt at dette går gjennom vil selskapet deretter gjennomføre en emisjon på rundt 35 millioner dollar (rundt 300 millioner kroner) til eksisterende aksjonærer
  • Man tilbyr kreditorene som sitter på obligasjonslånet med forfall i desember 2018 å innløse denne, i bytte mot å få halvparten av beløpet i et nytt lån med forfall i 2020 og snaue halvparten i kontanter
  • I tillegg har selskapet fått bankene til å gå med på å utsette forfallet av kredittfasiliteten deres med to år frem til 2020. Der har de per i dag trukket 120 av 500 millioner dollar, og får nå også lempet bankenes lånevilkår på denne kreditten

I sum mener Pareto at refinansieringen er positiv for aksjecaset, til tross for utvanningen. Meglerhuset har en kjøpsanbefaling med kursmål 32 kroner før revideringer.

Les også

Seismikkgigant vil hente 2,2 milliarder og skyve på låneforfall

Les også

– Litt økende aktivitet blant oljeselskapene

Les også

PGS overrasker med sterke tall - analysesjef tror bunnen er nådd

Publisert:
Gå til e24.no