Banksjef om offshorekrisen: Kan ikke utelukke en runde nummer to

Det lysner for Sparebank 1 SR-Bank, som har hovedtyngden av sin virksomhet på det oljebremsrammede Sør- og Vestlandet. Tilstanden i offshoremarkedet gir imidlertid fortsatt hodebry.

HAR TATT GREP: Offshoreselskapene i Sparebank 1 SR-Banks portefølje har restrukturert for å tilpasse seg vanskeligere markedsforhold. Bildet er et illustrasjonsfoto som viser oljefartøy i opplag på Sørlandet i fjor sommer.

Foto: Petter Emil Wikøren VG
 • Anders Park Framstad
Publisert:

– Ting ser bedre ut, og vi er sånn sett optimistiske for fremtiden. Men det er fremdeles usikkerhet når det gjelder deler av offshore-situasjonen, og spesielt de segmentene som er mest kapitalintensive, oppsummerer administrerende direktør Arne Austreid i Sparebank 1 SR-Bank overfor E24.

Onsdag la Austreid frem den Stavanger-baserte sparebankens resultater for andre kvartal – en periode der lavere finansieringskostnader og tap bidro til høyere rentenetto og en sterkere bunnlinje.

Av kvartalsrapporteringen fremgår det også at SR-Bank tar ned sitt forventede nedskrivningsbehov for hele året med 100 millioner til mellom 500 til 700 millioner kroner.

– Vi har restrukturert en del kunder, og ting begynner å normalisere seg. Selskapene tilpasser seg en oljepris på 50 dollar, sa Austreid under presentasjonen.

Runde to?

Krisen i offshoremarkedet ble utløst av lavere etterspørsel i kjølvannet av oljeprisfallet fra sensommeren 2014, forsterket av betydelig overkapasitet og høy gjeld i flere av selskapene.

Dette har gitt en bølge av restruktureringer.

– Det har for mange vært en omfattende prosess, der obligasjonsgjelden har blitt redusert og ny egenkapital hentet inn. Så har man gjort lettelser i avdragsstruktur og lånebetingelser, som gjør at selskapene kan drive videre på en god måte, sier Austreid.

Det er imidlertid ikke alle offshoreselskapene som er helt i havn, og fortsatt er det et åpent spørsmål om hvordan dette markedet vil utvikle seg fremover.

Ifølge Syslas opplagsregister er det stadig 133 norske offshoreskip som ligger i bøyene, og Austreid medgir at gjeldsbelastningen til en del av aktørene i sektoren fortsatt er «betydelig».

Samtidig er oljeprisen fremdeles langt unna gamle høyder, og under presentasjonen ble det stilt flere spørsmål om hva banksjefen tenker om en mulig «runde to». Restruktureringsløsningene ble nemlig ikke designet for å sikre en ubegrenset såkalt «runway».

– Man kan ikke utelukke det. Men samtidig er det et stykke frem, og det vil avhenge av hva som skjer de neste årene. De fleste restruktureringene er gjort med en horisont på tre år. Så det er fortsatt to år igjen, frem til slutten av 2018 eller inngangen til 2019, sier Austreid.

Har sikkerhet

Sparebank 1 SR-Banks eksponering mot offshoresegmentet har falt til rundt 9,3 milliarder kroner, fra omtrent 9,8 milliarder ved utgangen av fjoråret.

Bankens eksponering ved mislighold i offshore, i prosent av konsernets samlede eksponering, er på 4,5 prosent. Den gjennomsnittlige, vektede misligholdssannsynligheten på offshoreporteføljen anslås til 2,3 prosent.

Austreid fremstår ikke som spesielt bekymret over dette.

– Vi har finansiert den nyere delen av flåten til de fleste selskapene, og den nyeste delen av flåten vil gå videre. Det gjør at vi føler oss rimelig trygge, sier han.

Den tidligere riggtoppen utelukker sågar ikke å gi nye lån til sektoren.

– Hvis det er gode engasjement med gode kunder som vi har tro på, så vil vi fremdeles betjene dette markedet.

E24 kunne nylig melde at det er null appetitt på nye offshoreskip.

– Er det noen etterspørsel (etter nye offshorelån)?

– Fra noen er det etterspørsel. Men det er ikke så veldig mye, det ser du på utlånsveksten, som går ned totalt sett. Men det er enkelte gode kunder som har fått økte lån, sier Austreid.

Les også

Trøims riggselskap vil på Oslo Børs

Les også

Sævik-familien skyter 290 millioner inn Volstad

Les også

Sævik tar jafs i kriserammet marked for offshoreskip

Her kan du lese mer om

 1. SpareBank 1 SR-Bank
 2. Oljebransjen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. SR-Bank håper de store tapene på oljelån er tatt

 2. Betalt innhold

  Nå faller bankenes tap i offshoreselskapene

 3. Giek venter ny runde med restruktureringer

 4. Annonsørinnhold

 5. Seadrill-sjefen: Tror på mer oppkjøpsaktivitet i riggmarkedet

 6. Solstad Farstad bokfører oppkjøpsgevinst i milliardklassen