Uro i finansmarkedene etter god Trump-måling

Donald Trumps kraftige framgang på en ny meningsmåling har ført til frykt i finansmarkedene. Asia-børsene åpnet med kraftig nedgang, etter lignende utvikling i USA.

BØRSFALL: Nikkei-børsen i Japan er ned rundt 2 prosent onsdag morgen.

Foto: Eugene Hoshiko AP
 • NTB
 • John Thomas Aarø
 • Marius Lorentzen
Publisert:

I Tokyo er Nikkei-225-indeksen med ned rundt to prosent, mens Hang Seng i Hongkong er ned med 1,3 prosent.

Hillary Clinton foretrekkes generelt av markedene sammenlignet med Trump, som blant annet har kritisert USAs sentralbanksjef Janet Yellen og internasjonale handelsavtaler.

– Det har hele tiden vært ventet at investorer vil være varsomme i opptakten til neste ukes valg. Nå som nye meningsmålinger tyder på at Trumps sjanser bedrer seg, har denne varsomheten forvandlet seg til nervøsitet, sier sjefanalytiker Ric Spooner i CMC Markets i Sydney til Bloomberg News.

– Priser inn Trump-fremgang

Utviklingen i Asia følger i samme fotspor som markedene i USA tirsdag kveld. Da falt aksjene på Wall Street til sitt laveste nivå siden britene stemte for å forlate EU.

Les også

Dette tror økonomene skjer om Trump vinner

Industriindeksen Dow Jones gikk ned 0,6 prosent tirsdag, mens både den bredt sammensatte S & P 500-indeksen og teknologitunge Nasdaq falt 0,7 prosent.

– Markedet priser inn en redusert sannsynlighet for at Clinton vinner, men det er ikke i nærheten av å ha falt helt ned til nivået for å prise inn en Trump-seier, sier Karthik Sankaren i analyseselskapet Eurasia Group.

Kan utløse «det absolutt verste for aksjemarkedet»

Den amerikanske investoren og milliardæren Mark Cuban uttalte tirsdag Donald Trumps temperament vil være en alvorlig risiko for aksjemarkedet hvis Trump blir valgt til president.

Mark Cuban var tilstede under den tredje debatten mellom Clinton og Trump 19. oktober.

Foto: Mike Blake Reuters

Det er Trumps hang til uvørne kommentarer som Cuban, kjent som Clinton-tilhenger og Trump-kritiker, mener er dårlig nytt for aksjer, skriver CNBC.

Faren er at en «dum og fornærmende» uttalelse vil kunne forårsake geopolitisk splid og ramme globale markeder, sier Cuban.

– Det er det absolutt verste for aksjemarkedet, sier Cuban til CNBC.

Trump leder

Det er på den siste meningsmålingen til avisen Washington Post og TV-kanalen ABC at Trump viser overraskende kraftig fremgang. Trump får 48 prosents oppslutning og Clinton 47 når de spurte i målingen blir bedt om å velge mellom de to.

Flere meningsmålinger den siste tiden har vist en dalende entusiasme rundt Clinton. Andelen Clinton-tilhengere som svarer at hun gjør dem svært entusiastiske, har falt fra 51 til 43 prosent bare i løpet av noen dager.

Entusiasme-fallet har skjedd etter at FBIs funn av nye Clinton-eposter ble kjent fredag. FBI opplyste da at det var funnet nye eposter som kan være relevante for etterforskningen av Clintons bruk av en privat epostserver da hun var utenriksminister.

Fremgang i flere uker

I målingene for Washington Post og ABC har Trump ledet kun én gang tidligere i år, og det var i slutten av mai. Mange meningsmålinger har vist at Trumps oppslutning har økt betydelig siden midten av oktober, da han lå 6 prosentpoeng bak Clinton.

På gjennomsnittet av de siste målingene utarbeidet av RealClearPolitics får Clinton nå 47,5 prosents oppslutning, mens Trump får 45,3 prosent.

I modellene til statistikeren Nate Silver er det fortsatt minst 74 prosent sannsynlig at Clinton vinner presidentvalget. Hovedgrunnen til at hun ligger såpass langt foran Trump her, er at modellene tar hensyn til at noen delstater er viktigere enn andre for utfallet av valget.

Slik ser bildet ut på de store indeksene i Asia like før 06:30 onsdag morgen:

* Nikkei, Tokyo ned 1,85 prosent

* Shanghai ned 0,48 prosent

* Hang Seng, Hongkong ned 1,37 prosent

* STI, Singapore ned 0,1 prosent

* Kospi, Seoul ned 1,4 prosent

* ASX 200, Sydney ned 1,22 prosent

Les også

Renteoppgangen som aldri kom: Derfor makter ikke USAs sentralbank å heve renten

Les også

Her er meningsmålingen som får Trump til å smile

Les også

Dette tror økonomene skjer om Trump vinner

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Donald Trump
 2. USA-valg 2016
 3. Hillary Clinton
 4. USA
 5. Japan
 6. Wall Street

Flere artikler

 1. Asia-børser endte flatt

 2. Trump er USAs neste president - markedene reagerer kraftig

 3. – Alt kan skje i tolvte time

 4. Annonsørinnhold

 5. Nye målinger gir Trump ledelse

 6. Wall Street-rally før valgdagen