Her er floken Seadrill må løse

Klokken tikker og tikker for ledelsen i Seadrill. Selskapet har varslet at de vil forsøke å lande en redningsplan «på eller før 12. september», samme uke som selskapet må ut med milliardbeløp til kreditorene.

SKJEBNEDAG: Bildet viser Seadrills boreskip West Gemini.

Foto: Seadrill
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

John Fredriksens riggkonsern, Seadrill, har jobbet måned etter måned med å lande en redningsplan for selskapet.

Nå er selskapet inne i det som trolig er den mest kritiske uken i selskapets historie. Selskapet har varslet at de trolig vil be om konkursbeskyttelse under amerikansk lovgivning – kjent som Chapter 11 – på eller før 12. september, altså tirsdag.

Det at selskapet har varslet at de vil søke om en rettslig styrt restrukturering akkurat denne uken sammenfaller med noen viktige hendelser:

 • Det er bare to dager før selskapet har to forfall som må betales 14. september for lån som er gitt med sikkerhet i boreenheten Seadrill Eminence. Ifølge den siste kvartalsrapporten fra august har disse to lånene en opprinnelig ramme på 400 og 450 millioner dollar hver
 • Dagen etter, fredag 15. september, forfaller selskapets obligasjonslån på 1,0 milliard dollar (7,8 milliarder kroner med dagens kurs). Ifølge kvartalsrapporten gjenstår det 850 millioner dollar av den totale rammen (6,6 milliarder kroner). Lånet ble utstedt midt i oljeoppturen i 2012, mens det nå altså forfaller i en tid hvor riggbransjen fortsatt sliter tungt.

Seadrill har selv gjort det klinkende klart at flere aktører må regne med å ta tap i opprydningen, inkludert verft, kreditorer og ikke minst aksjonærene.

Det er fordelingene av tapene og fordelingen av eierskapet etter redningsoperasjonen, som partene må bli enige om. Prisingen av aksjene i en emisjon, og ikke minst hvordan gjeld eventuelt skal konverteres til aksjer i «det nye» Seadrill vil avgjøre hvilken eierandel Fredriksen og andre aktører vil ende opp med.

Les mer om en slik prosess her: Dette er Chapter 11

Les også

Slik havnet Seadrill i gjeldsknipen

Vil hente en milliard dollar

Frem til nå har Seadrill ordnet opp i en del forhold allerede. Det inkluderer blant annet at selskapet har kvittet seg med garantiene som er gitt til andre selskap i Seadrill-sfæren, inkludert Archer, men ikke Sevan Drilling og North Atlantic Drilling.

Ved å kjøpe seg ut av disse garantiene har Seadrill også sørget for at disse andre selskapene skjermes og ikke blir dratt med i dragsuget hvis Seadrill misligholder gjelden og søker konkursbeskyttelse.

Samtidig har man ikke fått på plass de store brikkene i puslespillet. Mens man har forhandlet med banker og andre kreditorer, har riggselskapet imidlertid fått midlertidige utsettelser på gjeld og forfall.

Men det er det trolig slutt på nå, siden milliardobligasjonen forfaller. Selskapet har også opplyst at de og bankene satte 12. september som en ny frist for å få på plass en enighet.

Da Seadrill la frem forrige kvartalsrapport i slutten av august kom de også med en oppdatering over planene for hvordan selskapet skal reddes.

Den inkluderer å hente rundt en milliard dollar i ny kapital. Akkurat hva slags type kapital, og hvem som får lov til å være med, er ikke klart. Det er derimot svært sannsynlig at storaksjonær John Fredriksen kommer til å spytte inn friske penger for å sikre sin eierposisjon i selskapet.

I tillegg mener Seadrill planen trolig vil bety at bankene går med på å forlenge låneforfallet med fem år, og utsette avdragsbetalinger.

At Seadrill trenger et pusterom og en langsiktig løsning er det liten tvil om. Hvis man studerer selskapets regnskaper kommer det nemlig frem at selskapets kontantbeholdning falt fra 1,5 til 1,3 milliarder dollar fra første til andre kvartal, samtidig som netto rentebærende gjeld også falt med samme beløp, fra 8,2 til 8,0 milliarder dollar.

Selskapet har altså isolert sett råd til å gjøre opp milliardlånet som forfaller fredag, men det hjelper ikke så mye når selskapet også har annen gjeld som må betjenes.

Driften ga i andre kvartal 64 millioner dollar i positive bidrag til kontantstrømmen, og dermed er ikke markedet sterkt nok til at selskapet kan bære gjeldsforpliktelsene sine uten at noe gjøres.

Les også

Seadrills redningsplan: Staten og bankene slipper tap

Norske skattebetalere med i spillet

Selv om det store slaget om Seadrill står mellom selskapet, kreditorer, aksjonærer og banker, så har den norske staten også en rolle.

Som E24 skrev mandag har nemlig Seadrill fått lån av Eksportkreditt Norge, som igjen er garantert av det statlige Garantiinstituttet for eksportkreditt (GIEK).

I en redningsplan der kreditorene trolig må belage seg på betydelige tap, er dermed norske skattebetaleres penger også i spill.

Tidligere i oljebremsen har gjeldskrav GIEK har hatt mot forskjellige selskaper blitt omgjort fra lån til aksjer i minst fem tilfeller, inkludert i restruktureringen til Havila og Farstad Shipping.

Les også

Tjente 130 mill. på ellevill Seadrill-oppgang

Les også

Seadrill-sjefen: Tror på mer oppkjøpsaktivitet i riggmarkedet

Les også

Norske skattebetalere kan tape på Fredriksens rigg-havari

Her kan du lese mer om

 1. Seadrill
 2. John Fredriksen
 3. Oljebransjen
 4. Sevan Drilling

Flere artikler

 1. E24 erfarer: Staten og bankene slipper Seadrill-tap

 2. Seadrill søker konkursbeskyttelse i USA – varsler redningsplan

 3. Slik avgjøres Seadrills skjebne

 4. Annonsørinnhold

 5. Norske skattebetalere kan tape på Fredriksens rigg-havari

 6. Kreditorene ga grønt lys til Seadrills redningsplan