Prosafe-sjefen om årets oljeprisfall: – Som å gi et ekstra dytt til en person som allerede lå nede

Den svært svake oljeprisen rett etter nyttår ble støtet som sørget for at Prosafe nå må i gjennom store strukturelle endringer.

SKRAPES: Riggen Safe Britannia er én av tre rigger som Prosafe nå skal skrape, som et ledd i å redde selskapet.

Foto: Prosafe
  • Eirik Amb Nysveen
Publisert:

– Det skjedde noen fundamentale endringer etter at oljeprisen dyppet ganske betydelig tidlig i 2016, sier den ferske Prosafe-sjefen, Stig Harry Christiansen, til E24.

Fra starten av desember i fjor satte nemlig oljeprisen (Brent spot) kraftig fart nedover. I midten av januar ble bunnen nådd på om lag 27 dollar fatet.

– Det var som om man på en måte bestemte seg for å gi et lite ekstra dytt til en person som allerede lå nede. Industrien gikk fra tungpust og kostnadsreduserende tiltak til å bare bli full bråstopp, sier Christiansen.

Nå er imidlertid prisbildet et helt annet. Mandag vaker oljeprisen oppunder 47 dollar fatet.

NY SJEF: Stig Harry Christiansen erkjenner at det er tøffe tid for Prosafe, men har tro på at det vil snu for selskapet i fremtiden.

PROSAFE

Store endringer

Onsdag i forrige uke informerte Prosafe at Christiansen er ansatt som midlertidig administrerende direktør i selskapet.

Han erstatter Karl Ronny Klungtvedt, som forlater stillingen som toppsjef i det tilsynelatende kriserammede selskapet.

Ifølge styreleder Harald Espedal ble beslutningen om å bytte ut den administrerende direktøren tatt relativt nylig og kommer som en naturlig konsekvens av arbeidet som gjøres med å resette selskapet.

Byttet av administrerende direktør er et ledd i en større prosess for boligriggselskapet som har hatt en tøff vinter.

Mexico-endring

I mars ble det klart at det statseide mexicanske oljeselskapet Pemex suspenderte sine kontrakter med den norske selskapet, for å redusere kostnader.

Den nyansatte administrerende direktøren mener at situasjonen selskapet nå er i, er en direkte konsekvens av de suspenderte kontraktene i Mexico.

Ifølge Christiansen ville sannsynligvis ikke arbeidet med å resette selskapet vært nødvendig om ikke det var for de suspenderte kontraktene i Mexico.

Men den nye Prosafe-sjefen legger heller ikke skjul på at det massive oljeprisfallet i begynnelsen av året var tøft.

– Det var også på dette tidspunktet at mexicanerne gjorde lederskifte i Pemex, hvor de også kom ut og sa offentlig at de ønsket å tilpasse seg en oljepris på 25 dollar fatet, som jo er et godt stykke unna det som er konsensus, men det var nå det som ble formidlet da. Effekten av det lot seg jo da ikke utebli med hvordan de begynte å suspendere og terminere kontrakter.

Les også

Prosafe-krisen gir kjempesmell for investeringsselskap

Prosafe hadde på dette tidspunktet allerede hadde sett at de ikke fikk fornyet noen kontrakter, men i tillegg fikk de suspendert kontrakter, noe som for selskapet, i hvert fall enn så lenge, vil ha samme virkning som kansellering.

Optimist

Den nyansatte administrerende direktøren ser til tross for de krevende tidene positivt på selskapets fremtid.

– Jeg er veldig optimistisk på selskapets vegne på sikt, fordi jeg har en fundamental tro på olje- og gassindustrien, som alltid har vært syklisk. Jeg mener at det vi gjør nå bidrar til at Prosafe vil komme styrket ut i andre enden når markedet tar seg opp igjen. Jeg har veldig tro på det vi driver med, bare vi kommer oss gjennom denne krevende perioden.

Les også

Analytiker om Prosafe-krisen: – Vi så det komme

Den viktigste driveren for Prosafes virke er rigger som brukes til støtte, vedlikehold, modifikasjon og oppgradering av eksisterende plattformer og felt i drift.

Ifølge Christiansen er det begrenset hvor lenge oljeindustrien kan la være å bruke penger på drift, sikkerhetskritisk vedlikehold og oppgradering.

– Det er en del av industriens pågående jobb med å prioritere mye tøffere. Så tøft og langt man kan, selvfølgelig uten at det går på bekostning av sikkerheten.

REDUSERER: Til sammen skal Prosafe skrape tre rigger, og minst en rigg vil bli sendt i kaldt opplag.

Foto: Prosafe

Gjennom 2016 vil Prosafe gjennomføre det Christiansen definerer som betydelige endringer i flåten. I onsdagens børsmelding kom det også frem at selskapet nå vil skrape tre av sine eldre enheter, noe som vil bidra til bedre balanse i markedet.

Christiansen forteller at det har blitt lagt betydelige midler i flåten som Prosafe har i dag, og at dette kostnadsnivået ikke vil fortsette i fremtiden.

– Vi jobber med å redusere vårt eget kostnadsnivå, og bli mer effektive på drift «across the board», og vi ser heller ikke for oss at det organiske investeringsnivået vil være i nærheten av hva det har vært de to-tre siste årene.

Les også

Oljekonsulenter: 50 er oljeprisens magiske nummer

Av børsmeldingen onsdag fremgikk det at selskapet er i dialog med potensielle kunder for rigger som per i dag ikke er i bruk. Christiansen ønsker ikke å gå konkret inn på hvilke aktører de er i samtaler med, men sier at de ønsket å få frem at det er noe å jobbe med i markedet til tross for tøffe tider.

Aksjeanalytiker Jan Petter Anderssen uttalte til E24 onsdag at det vil bli en restrukturering som mest sannsynlig vil involvere hele kapitalstrukturen, med behov for tilføring av ny egenkapital og restrukturering av gjeld.

Styreleder Harald Espedal sier til E24 at de ikke har noen kommentar til dette, men at de nå jobber med å finne gode løsninger sammen med banker, obligasjonseiere og selskapets eiere.

Les også

70 mister jobben i Teekay

Les også

– Det blir et rekorddårlig kvartal

Les også

Ny kraftig nedbemanning i Odfjell Drilling

Her kan du lese mer om

  1. Prosafe
  2. Oljebransjen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Prosafe bytter toppsjef og henter krisehjelp

  2. Analytiker om Prosafe-krisen: – Vi så det komme

  3. Årets taperaksjer på Oslo Børs: – Vi beveger oss sidelengs langs bunnen

  4. Annonsørinnhold

  5. Dette ligger til grunn for boligriggselskapets betydelige nedbemanning

  6. SEB advarer: Riggaksjonærer kan bli sittende igjen med nesten ingenting