Markedet stålsetter seg før Fredriksens riggkjempe skal i ilden

Det er ventet nok et betydelig resultatfall når kriserammede Seadrill legger frem sine tall for første kvartal. Men et annet element kan stjele fokus.

MOTVIND: Seadrill, der John Fredriksen er største aksjonær, sliter med en kombinasjon av høy gjeld og vanskelige markedsforhold.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
Publisert:

Seadrill har nemlig varslet at selskapet arbeider med en finansieringsplan, som ikke minst grunnet selskapets høye og komplekse gjeld er et puslespill av store proporsjoner. Denne var opprinnelig ventet å foreligge i første halvår, men ser nå ut til å komme noe senere.

Det er også usikkert om selskapet vil presentere én større løsning, eller om kommende låneforfall vil håndteres i rykk og napp, slik man tidligere har sett i eksempelvis det John Fredriksen-eide tankrederiet Frontline.

En indikasjon på dette kom for en liten uke siden, da det ble kjent at Seadrill byttet gjeld mot aksjer. Det hersker imidlertid usikkerhet, og investorer, analytikere og presse vil finlese kvartalsrapporten for mer informasjon.

«Seadrill meldte nylig om konvertering av en mindre del av selskapets gjeld til egenkapital, og annonserte i slutten av april i tillegg at långiverne hadde innvilget utsettelser med hensyn til å innfri forutsetninger i låneavtalene. Vi venter at utsiktene til en finansieringsløsning vil være i fokus ved rapporteringen», skriver DNB Markets i forkant av fremleggelsen.

Les også

Seadrill bytter gjeld mot aksjer: – En liten del av et større puslespill

Kansellert kontrakt

Siden sist rapportering har det kommet stadig nye bekreftelser på at riggmarkedet er svært vanskelig. Oljeselskapene har snurpet igjen pengesekken og kutter kostnader, hvilket har ført til at det er for mange tilgjengelige rigger i markedet.

E24 har tidligere skrevet om hvordan de svake utsiktene for oppdrag har gitt rekordlave riggpriser og rekordlave rater.

Det siste tegnet på dette kom for få dager siden, da det ble meldt at Statoil hadde kansellert en riggkontrakt for West Hercules, en såkalt sjette generasjons ultradypvannsrigg som skulle i aksjon på Åsta Hansteen-feltet.

Dette utløste kompensasjon til selskapet, men kan selv med godvilje ikke tolkes som spesielt positivt.

«Antall ultradypvannsenheter med terminerte avtaler har steget den siste tiden, og vi ser betydelig risiko for ytterligere kanselleringer innen sektoren fremover. Det innebærer også at vi ser begrenset med beskjeftigelsesmuligheter for de enhetene som allerede er eller blir ledige fremover», skriver DNB Markets.

Heller ikke analytikerkollegene i Nordea Markets er spesielt fornøyde.

«Vi anser termineringen av West Hercules-kontrakten som negativt for Seadrill. Selv om termineringen er kontantstrømnøytral, finner vi det sannsynlig at riggen vil gå i opplag, grunnet manglende tilgjengelig arbeid, hvilket på sikt kan utløse betydelige reaktiveringskostnader», skriver meglerhuset.

De ikke så oppløftende utsiktene gjenspeiles i de to meglerhusenes kursmål og anbefalinger. Begge anbefaler «salg», mens kursmålene her henholdsvis 10 og fem kroner per aksje.

Spår resultatfall

Det er ifølge SME Direkt ventet at Seadrills inntekter i første kvartal falt til 876 millioner dollar, ned fra 1.244 millioner dollar i samme periode i 2015.

Dette vil i så fall innebære et inntektsfall på rundt 30 prosent år over år.

Analytikerne ser videre et driftsresultat før av- og nedskrivninger på 453 millioner dollar, mot 711 millioner i samme kvartal i fjor.

Bunnlinjen er ventet å vise et resultat på 201 millioner, mer en halvering fra 427 millioner dollar.

Les også

Tror Fredriksens riggkjempe var tvunget til å hjelpe «lillesøster»

Les også

Inntektsfall i milliardklassen for Seadrills konkurrenter

Les også

Fredriksen faller på britisk rikingliste