Børsdirektøren: Dette vil bli de store temaene i 2016

Oslo Børs har lagt bak seg et år med til dels store svingninger. Børsdirektøren ønsker seg en sterk energisektor, men ser også muligheter innen grønne investeringer.

OPP- OG NEDTURER: Børsdirektør Bente Landsnes oppsummerer året.

Anders Park Framstad
  • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

– Jeg vil si vi har hatt et godt børsår med flere nynoterte selskaper og høy aktivitet i markedet. Men det har vært litt urolig nå på høsten, sier børsdirektør Bente Landsnes til E24.

Lille julaften var selveste nissen invitert til å ringe julen inn på Oslo Børs, og i den forbindelse var det også duket for Landsnes oppsummering av 2015.

STORFINT BESØK: Selveste julenissen tok turen fra Nordpolen til Oslo Børs onsdag.

Året har brakt med seg noe ujevn utvikling, der opptur på vårparten ble etterfulgt av mer blandet utvikling gjennom sommeren og høsten. Totalt ligger det an til en årsavkastning på rundt 2,4 prosent, hvilket vil være den dårligste siden 2011.

Les også

Forvalter: Disse aksjene bør du satse på før nyttår

Konsumvarer og forbruksvarer har dratt lasset, mens helsevern og energi har gjort det svakest.

– Avkastningsmessig har det totalt sett vært et svakere år. Dette skyldes for det meste at energisektoren har falt ganske mye, mens andre sektorer har gått veldig mye opp. Snittet ligger på 2,4, og så er spørsmålet hvor investorene har vært, sier Landsnes.

– Håper det går bra for de fleste

Den lave oljeprisen er en åpenbar faktor som har påvirket Oslo Børs i året som snart avsluttes. Videre ble mye av volatiliteten Landsnes viser til drevet av uro i Kina, og børsdirektøren trekker i tillegg frem kronekursen.

– Spesielt for Norge har vi en svak krone, og det gjør store deler av norsk industri og næringsliv mer konkurransedyktig nå enn tidligere. Det er en sterk og god faktor som motvirker problemene i energisektoren, sier hun.

Les også

Kommentar: Rekordsvak krone – en støtdemper med forbehold

I kjølvannet av oljeprisfallet har energisektoren utgjort en stadig mindre del av de totale verdiene på Oslo Børs. Denne var på 46,6 prosent sommeren 2014, men har siden falt til 26,8 prosent i desember i år.

– Det er en styrke for investorene at markedet er mer diversifisert, det vil det alltid være. Men Oslo Børs og energisektoren har et nært og tett forhold. Vi ønsker oss selvfølgelig en sterk energisektor, og vil arbeidet for det, sier Landsnes.

Den såkalte «oljebremsen» har i 2015 fått til dels dramatiske konsekvenser, blant annet ved at det noterte seismikkselskapet Dolphin gikk over ende.

– I perioder hvor det er vanskelig er det ikke uvanlig at det skjer en del strukturelle endringer, og dessverre kan det også skje konkurser. Vi får håpe at det går bra for de aller fleste, kommenterer Landsnes.

Grønn trend

– Hva tror du blir de store temaene neste år?

– Vi mener at de store temaene neste år bør være hvordan man får finansiering og kapital til nye bedrifter og mindre bedrifter, slik at de kan vokse og bli konkurransedyktige. Vi mener at det er viktig at Norge nå ser på satsing innen alle andre bransjer der man kan ha åpenbare konkurransefordeler, og sørge for tilstrekkelig finansiering, sier Landsnes.

Dette ønsket sammenfaller, neppe helt tilfeldig, med at Oslo Børs skal lansere en ny markedsplass neste år. Merkur Market blir et tilbud rettet mot nettopp små og mellomstore selskaper.

Internasjonalt har såkalte grønne aksjer fått stadig mer oppmerksomhet, og her hjemme er det hydrogenselskapet Nel som ligger an til å avslutte årets suverent best. Landsnes tror denne trenden kan fortsette inn i neste år.

– Det er mange fond og investorer som er opptatt av grønne investeringer. Man har variasjoner av hvor grønt ting er – man har allerede begynt å snakke om «shades of green» – men ja, for mange er dette helt klart en trend, sier Landsnes.

Les også

Helse og medisin må inn i bioøkonomien

Les også

Oljefondet vil investere i vindmøller

Les også

Det grønne skiftet er årets nyord

Publisert:

Flere artikler

  1. Dette er årets flopper og topper på Oslo Børs

  2. Norgesgruppen hiver seg på klimabølge: Debuterer med grønt lån på 400 millioner kroner

  3. Børsen holder på Nasdaq-anbefaling: – Det står vi på

  4. Annonsørinnhold

  5. Strateg om den vanligvis urolige børshøsten: – Blir spennende

  6. Betalt innhold

    Borregaard skriker etter en grønnere prising