Norske Skog-styremedlem går på dagen

Siri Beate Hatlen går av som styremedlem i Norske Skog, kommer det frem i børsmelding fredag ettermiddag. 

GÅR AV: Siri Hatlen var medlem av Norske Skog-styret, inntil i dag.

Heiko Junge NTB scanpix
Publisert:,

Det oppgis ingen grunn til avskjeden.

Norske Skog skriver i meldingen at det vil velges et nytt styremedlem når Norske Skog holder generalforsamling 21. april 2016.

E24 skrev først at Siri Beate Hatlen var styreleder i Norske Skog. Det medfører ikke riktighet. Vi beklager dette.

Når E24 forsøker å nå Hatlen, får vi svar per SMS: «Er på Lillehammer og åpner Ungdoms-OL som jeg er styreleder for. Ikke mulig å snakke med deg», skriver hun.

Hatlen er ikke den første som nylig forlater styret i Norske Skog. Karin Bing Orgland og Ole Enger trakk seg for en drøy måned siden, etter at de to – sammen med Hatlen – ble foreslått skiftet ut av Blackstone-eide GSO Partners (se lenger ned i saken).

Forslaget om at Hatlen skulle trekke seg, synes å ble trukket tilbake – men nå er det altså klart at heller ikke den tidligere Statkraft-toppen skal sitte ved styrebordet i den gjeldstyngede papirprodusenten lenger.

Kommunikasjonsdirektør Carsten Dybevig i Norske Skog viser til Siri Beate Hatlen selv for nærmere redegjørelse for avgangen.

Les også

Investor vil ta Norske Skog-jafs

I betent gjeldsombytteprosess

Den tidligere industristoltheten er for tiden i intense og kompliserte forhandlinger med sine kreditorer om en restrukturering.

Selskapet har opplyst at eiere av obligasjoner med forfall i 2016 og 2017 tilbys ombytte av nåværende obligasjoner til en blanding av nye usikrede obligasjoner, evigvarende obligasjoner, obligasjoner med sikkerhet i varelager og kundefordringer og aksjer.

Det er Blackstone-fondet GSO Capital Partners som skal være storeiere av disse lånene, og om disse byttes om til aksjer vil Blackstones eierandel i selskapet øke fra den nåværende eierandelen på 10,59 prosent.

Tilbudet til eierne av obligasjoner som løper til 2016 og 2017 nylig ble skjøvet på.

En gruppe kreditorer, frontet av investeringsbanken Citibank, har fått utsatt fristen fra ved en innvending til en domstol i New York. Kreditorgruppen mener forslaget til løsning på gjeldsproblemene til Norske Skog favoriserer enkelte obligasjonseiere på bekostning av andre, noe Norske Skog-ledelsen er uenig i. Hvorvidt forslaget er lovlig, skal avgjøres av domstolen – som ser ut til å bli i mars.

Les også

– Blackstone vurderer å ta kontroll over Norske Skog

– Ingen endelig beslutning er tatt i de styrende organer i selskapet ennå, men det er sannsynlig at tilbudet vil bli utvidet til etter rettsmøtet 2. mars 2016, uttalte kommunikasjonsdirektør Carsten Dybevig nylig til Dagens Næringsliv.

GSO Capital Partners er per nå den største aksjonæren i Norske Skog, i tillegg til at de altså er en betydelig kreditor i det gjeldstyngede skogindustriselskapet.

Nettstedet Euwid Pulp and Paper skrev nylig at EU-kommisjonen har annonsert at Blackstone har varslet at de har en intensjon om å skaffe seg fullstendig kontroll over Norske Skog.

- Vi vil kraftfullt forsvare Norske Skogs posisjon. Vi oppfatter kravene fra saksøkerne som grunnløse. Vårt tilbud til obligasjonseierne gavner i sterk grad alle selskapets interessenter, sier Sven Ombudstvedt.

Les også

Trykket stemning på ekstraordinær generalforsamling i Norske Skog: – Det beste og eneste rette svaret

God drift i fjerde kvartal

Fjerde kvartal ble svært oppløftende for Norske Skog.

Til tross for at selskapet for en uke siden rapporterte om et nettotap på 304 millioner kroner, som følge av valutatap på 119 millioner kroner i fjorårets siste kvartal, svingte aksjen opp mer enn 10 prosent dagen da tallene kom.

Selskapets brutto driftsresultat (EBITDA) endte på 260 millioner kroner, opp fra 190 millioner kroner i samme periode året før.

Årsaken til veksten er ifølge selskapet høyere salgsvolum og lavere kostnader, samt ikke minst den etterlengtede tilstrammingen i markedet som følge av flere nedstenginger.

– Vi er tilfreds med høyere salg og forbedret kostnads- og kontantstrømsutvikling i kvartalet, spesielt for de norske enhetene. Den kraftige svekkelsen av den norske kronen har forbedret driften for de norske enhetene, men har en negativ effekt på netto rentebærende gjeld, sa Sven Ombudstvedt, konsernsjef i Norske Skog i forbindelse med resultatfremleggelsen.

Les også

Advarer mot å si nei til nytt Norske Skog-forslag

Les også

Norske Skog får misligholds-stempel

Les også

– Blackstone vurderer å ta kontroll over Norske Skog

Her kan du lese mer om