Største børsfall på Oslo Børs siden 2011

Av de 167 aksjene som er notert på Oslo Børs og Oslo Axess er det bare fire stykker som klarer å stå i mot stormen.

Illustrasjonsbilde fra et meglerhus i Fuyang-provinsen i Kina.

China Stringer Network
  • Marius Lorentzen
Publisert:,

E24 Aksjelive: Få siste nytt fra markedet

Mandag morgen åpnet Oslo Børs ned så mye som fire prosent etter det kraftige børsfallet i Asia mandag morgen. Fallet kommer etter at børsene i Asia har falt kraftig mandag morgen, og var ikke uventet siden også Wall Street falt med drøye tre prosent fredag.

Hovedindeksen klarte i en kort periode mandag formiddag å hente seg noe inn igjen, men har etter det falt videre ned igjen. Siden børsåpningen har Hovedindeksen svingt seg mellom -3,0 og -4,0 prosent. Med unntak av 23. mai 2012 (da Børsen falt 3,2 prosent) må vi helt tilbake til høsten 2011 for å finne en verre utvikling på en enkeltdag.

Av de 167 aksjene som er notert på Oslo Børs og Oslo Axess er det faktisk bare fire aksjer som stiger mandag (og de er alle små og lite relevante aksjer i det store bildet).

Det er også verdt å merke seg at Oslo Børs har falt langt mer enn både oljeprisen og de største børsene ellers i Europa:

Slik ser aksjemarkedet ut klokken 11:00 mandag 24. august. Oslo Børs (grønt) faller betydelig mer enn de største børsene i Europa, med nedgangen på 3,92 prosent. Oljeprisen (oransj) er ned 3,65 prosent, mens London-børsen (rødt) er ned 2,9 prosent, Paris (lyseblå) er ned 2,83 prosent og Dax-indeksen i Tyskland (rosa) er ned 2,51 prosent.

Kina-frykt

Igjen var det uroen for Kina som satte agendaen, og hovedindeksen på Shanghai-børsen endte ned hele 7,22 prosent mandag.

Den kraftige nedgangen i Kina som vi ser nå er den andre så langt i år. Den første kom i juni, da det kinesiske aksjemarkedet mistet 30 prosent av verdien sin på tre uker. Etter det steg markedet noe igjen, før ny usikkerhet har fått investorene til å trykke på Selg-knappen.

Med dagens nedgang i Kina er også avkastningen vi har sett så langt i år barbert bort. Før det første fallet startet i midten av juni var Shanghai-indeksen opp nesten 60 prosent siden 1. januar. Nå er den samlede oppgangen 0,62 prosent.

Årsaken til den store usikkerheten er frykten for at Kinas økonomi er i skikkelig trøbbel. Vi har over lengre tid sett at den økonomiske veksten demper seg, men samtidig frykter mange at overinvesteringer i boliger og industriproduksjon skal føre til en korreksjon – at boblen sprekker.

Slik så utviklingen ut for de 20 mest omsatte aksjene på Oslo Børs like etter klokken 11:00 mandag. OBX Bear, som stiger med nesten åtte prosent, er et derivat som gir avkastning når de 25 mest likvide aksjene på Oslo Børs faller.

Siden Kina er så viktig for verdensøkonomien, blant annet fordi de kjøper svært mye råvarer og er en viktig motor i verdensøkonomien, skjelver finansmarkedene over hele verden når Kina nyser.

Etter aksjefallet i juni kom kinesiske myndigheter på banen med en krisepakke tilsvarende det norske oljefondet, som skulle hindre et ukontrollert fall i aksjemarkedet. Nå frykter man at det ikke holder.

Seniorøkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken påpeker at Shanghai-børsen har fortsatt å falle mandag etter fallet på fire prosent fredag:

– Dette har skjedd på tross av myndighetenes annonsering i går om at det store, statlige pensjonsfondet skal begynne å investere i aksjer. Etter fredagens svake PMI (innkjøpssjefsindeks, journ.anm.) for Kina hadde nok mange ventet andre tiltak enn dette i løpet av helgen, som kutt i bankenes reservekrav eller tilførsel av ny likviditet. Når det så ikke skjedde, grep panikken markedet, skriver Mork i en rapport mandag.

Tilbake til finanskrisenivå

De største aksjene på Oslo Børs rammes nå kraftig av nedturen.

Riggkjempen til John Fredriksen, Seadrill, er nå ned 5,06 prosent til drøye 55 kroner aksjen. Så lavt har ikke aksjen vært siden mars 2009, altså midt under finanskrisen. Aksjen har blitt rammet hardt av oljenedturen og faller altså videre mandag.

Investeringsøkonom Karl Oscar Strøm i Nordnet trekker frem DNB når han skal beskrive situasjonen:

– Tenk at det går an å få kjøpt Norges største bank til en P/E (aksjekurs delt på inntjening, journ. anm.) på under ni... Det er et brannsalg på mange bra aksjer nå, skriver Strøm i en kommentar på Twitter.

Han mener det nå begynner å nærme seg «all in» i aksjemarkedet:

- Dette er den anledningen jeg har gått og ventet på, sier Strøm til E24.

Ved starten av sommeren ble Strøm omtalt på forsiden i Finansavisen under tittelen «Har 80 prosent i cash». Strøm forklarer at han har gått fra å synes det var få gode investeringsobjekter til en attraktiv pris før sommeren, til å finne en rekke objekter nå, takket være det kraftige fallet.

Investeringsøkonom Karl Oscar Strøm i Nordnet

Bo Mathisen

Han mener heller ikke det er noe som tyder på at dette er en langsiktig nedgang, men en teknisk korreksjon. Han minner om at vi så dette så sent som i fjor høst.

- Hastigheten og omfanget av fallet vi ser nå, bærer preg av at det er en «flush» ut av markedet, sier han.

- Hvorfor tror du ikke dette blir en langvarig nedgang der aksjene skal mye lenger ned?

- Det som skjer nå er negativt for råvarer, og ikke bare oljenæringen. Når det gjelder den totale verdensøkonomien, så rammer dette produsentene, ikke konsumentene. Det er etterspørselen som driver veksten. Nå er det mulig å få tak i folk og utstyr, og det gjør at bedrifter kan satse. Land som Norge, med penger på bok, kan nå investere i nye ting som veier, mye billigere enn før, sier Strøm, og mener det byr på mange muligheter som kan gi avkastning.

Her kan du lese mer om

  1. Børs og marked
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Tyngste børsfall siden 2016

  2. – Kan se frisører som er gjort om til meglerhus

  3. Dårligste industritall fra Kina på tre år sender ned børsene

  4. Annonsørinnhold

  5. Endelig oppgang etter kraftig fall: Shanghai-børsen sprintet i mål

  6. Oslo Børs faller kraftig