Disse børsrakettene skulle du hatt i år

Men det er fortsatt ikke for sent å hive seg på aksjebølgen, tror økonom.

VINNERLISTEN: Disse selskapene har gjort det best på børsen i 2013.
Publisert: Publisert:

Når årets første kvartal er unnagjort på Oslo Børs, har 127 aksjer gitt investorene positiv avkastning. I den samme perioden har hovedindeksen steget 6,11 prosent.

Daglig leder Stig A. Rognstad i Norse Securities tror oppturen vil fortsette.

- Børsen har gått ganske mye, så det er ikke usannsynlig at vi får en korreksjon, men om man ser utviklingen over det neste året tror vi det er sannsynlig at den skal betydelig høyere, sier Rognstad til E24.

Norse trekker fram utviklingen i USA som spesielt positiv, og tror på amerikansk vekst i privat sektor, noe sterkere dollar og fortsatt høye oljepriser.

Rognstad trekker på oppfordring fram to sektorer han har tro på i tiden som kommer.

- I banksektoren har politikerne lagt forholdene til rette for at de skal tjene vesentlig mer penger, og det gjør de. Dette vil vedvare. I olje- og offshorebransjen tror vi også det vi være vedvarende høy inntjening, sier han.

Norse anslår at volumene i aksjehandelen vil øke fremover.

- Den største risikoen er sentimentet, og at støy kan sende kursene ned på kort sikt. Når det gjelder langsiktig kapital er mange for lavt dekket i aksjer. Fordi børsene har stått stille i 10-15 år har mange av de store aktørene tilpasset eksponeringen sin til en avkastning som historisk sett er for lav. Vi tror at vektingen i aksjer skal opp og obligasjoner noe ned, sier Rognstad.

OPPLEVER OPPTUR: Konsernsjef Mark Dice i Norse Energy.

Årets vinnere

Sett i etterpåklokskapens lys er de følgende aksjene årets så langt beste investeringer. Listen preges av flere mindre, volatile aksjer.

I årets handel skiller spesielt én aksje seg ut i positiv forstand: Det lille gasselskapet Norse Energy har bykset eventyrlige 671,88 prosent.

Norse har interesser i skifergassfelt i New York. De har lenge ventet på tillatelse fra amerikanske myndigheter for bruk av såkalt hydraulisk frakturering for å utvinne gassen. Norse har i mellomtiden måttet søke konkursbeskyttelse for to datterselskaper i USA, såkalt Chapter 11.

I forrige uke varslet selskapet at deres amerikanske datterselskap har inngått en avtale om finansiering som støtte under Chapter 11-prosessen.

Problemene under fjoråret ga ras i kursen på høsten, med påfølgende opptur etter årsskiftet.

Les også: Oljemyggenes dag på Oslo Børs

Nummer to på listen er helsekostselskapet NattoPharma, som har fått en opptur på 189,66 prosent. Selskapet fikk en sterk innspurt etter å ha meldt at en ny studie viser at produktet MenaQ7 reduserer bentap og risikoen for benskjørhet.

Dette kan ifølge selskapet by på betydelige kommersielle muligheter.

Professor Erik Fink Eriksen ved Universitetet i Oslo er imidlertid skeptisk. Han hevder at selskapet overdriver og generaliserer funnene i studien.

Les også: Ikke imponert over Nattopharma-medisin

Tredjeplassen på listen holdes av RomReal. Fjorårets taper på Oslo Børs har gitt 183,58 prosent avkastning siden nyttår. Selskapet investerer hovedsakelig i tomter i Romania og sitter på en tomteportefølje på cirka 1,2 millioner kvadratmeter.

Landet har imidlertid blitt kraftig rammet av finanskrisen, hvilket ga kursras for RomReal i fjor.

Les også: Real børssmell for RomReal

Olje- og gasselskapet Petrolea har gitt 114,38 prosent avkastning hittil i år. Det er fjerde høyest av de børsnoterte selskapene. IDEX, som driver med fingeravtrykksteknologi har gitt 98,98 prosent avkastning.

Fjorårets børsvinner Aker Philadelphia Shipyard har «kun» steget 97,79 prosent, sjette mest på Oslo Børs siden årsskiftet. Kristian Monsen Røkke tok over som konsernsjef i selskapet i 2011, og har ledet det gjennom en solid omstrukturering.

Les også: Røkke junior snur minus til pluss

Publisert:
Gå til e24.no