SVAKERE YEN: Snuoperasjon i Japan

Etter å ha falt markant, er Nikkei-indeksen rett før stengetid opp med over 1 prosent

Publisert:

Snuoperasjonen kommer etter at den japanske statsministeren Naoto Kan har varslet en pressekonferanse senere på fredag.

Også i Singapore stiger aksjemarkedet, men her med mer edruelige 0,6 prosent.

I Hongkong faller Hang Seng-indeksen med 0,1 prosent.

Svekket yen

For noen dager siden nådde den japanske valutaen yen sitt høyeste nivå mot dollar siden 1991, noe som har gitt et kursfall i japanske eksportbedrifter, hvor salget hemmes av en sterk valuta.

De siste dagene har yenen falt tilbake på rykter om at japanske myndigheter vurderer å intervenere for å svekke valutaen.

I løpet av fredag kveld lokal tid skal statsminister Naoto Kan holde en pressekonferanse, etter at han gjennom dagen har hatt møter med toppfolk i politikk og næringsliv for å diskutere tiltak rettet mot valutamarkedet.

Denne offisielle bekreftelsen slår rett inn i valutamarkedet, som har senket prisen på yen mot dollar. Fredag morgen står yen i 84,57 dollar, mot 83,60 dollar for noen dager siden.

Vekstfrykt

I går viste det amerikanske arbeidsmarkedet et lite lysglimt midt blant alle de mørke nyhetene som har kommet derfra de siste ukene. Det holdt likevel ikke til å demme opp for pessimismen, og Dow Jones-indeksen falt med 0,7 prosent.

- Oppsvinget i økonomien var forventet å bli humpete og tregt, men markedets forhåpninger om et sterkt økonomisk opptur materialiserer seg ikke. I steden er det en økende frykt for at vi skal ende opp med en dobbeldipp, sier fondsforvalter Jason Teh i Mutual Ltd. i Sydney til Bloomberg.

Fredag rettes blikket mot USA, der sentralbanksjef Ben Bernanke skal holde en tale omtrent samtidig som amerikanske myndigheter offentliggjør sitt reviderte anslag for veksten i økonomien i andre kvartal.

Begge disse hendelsene vil ventelig kunne gi store utslag i aksjekursene.

Les flere nyheter hos E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om