- Mange rike privatkunder sliter med å tjene penger

ABG Sundal Collier forteller om fire årsaker som har snudd meglerbransjen på hodet.

NYE KUNDER: ABG Sundal Collier har opplevd at rike privatpersoner handler mindre i forhold til resten av kundene. Både roboter og mindre volum påvirker markedet. Fra venstre er Knut Brundtland, leder for ABG Sundal Collier og Knut Pedersen, Global head of markets.

E24
 • Sverre Rørvik Nilsen
Publisert:

- Mange high net-kunder (rike privatpersoner red. anm.) har opplevd hvor vanskelig det er å tjene penger de siste årene. Folk har trukket seg tilbake fra markedet, forteller Knut Brundtland, leder for ABG Sundal Collier når E24 besøker meglerhuset i deres lokaler i Vika.

Meglerhuset hadde tidligere en stor overvekt av slike kunder, men Brundtland forteller at kundetypen har forandret karakter de siste 2-3 årene.

- Tidligere hadde vi overvekt av high net-kunder i Oslo, mens vi nå har en veldig balansert kundeportefølje.

Fire punkt som presser

E24 har de siste ukene skrevet en rekke artikler om automatisert handel på Oslo Børs (omtalt som aksjeroboter), og hvordan de til tider har herjet med metoder som mange anser som destruktive for markedet.

For ABG Sundal Collier er det likevel andre faktorer som er viktigere årsaker til hvorfor det er vanskeligere å tjene penger i 2012, enn det var i 2006:

- Jeg forholder meg ikke til høyfrekvenshandlere, sier Knut Pedersen, leder for all handel i meglerhuset til E24.

Pedersen forteller at meglerhuset opererer med fire årsaker til hvorfor markedet har endret karakter;

 • Høyfrekvenshandel
 • DMA - billige direktehandelsløsning
 • MTFer - som skaper fragmentering
 • Lavere spreads/mindre likviditet per pris

- Alle fokuserer på høyfrekvenshandel, men det er også viktig at spreadene (se faktaboks) er kommet inn. Når det skjer, betyr det finnes mindre volum på hvert prisnivå. Dette gjør det vanskeligere å vite hvor volumet er.

Mengden handel på Oslo Børs og andre børser har falt dramatisk fra toppene i 2007, og Pedersen mener at selv dagens lave nivåer er langt over de «reelle» nivåene:

- Det er viktig å huske at handelsvolumene er på steroider, som følge av en stor andel algoritmisk handel. Tar man bort dette, er handelen over børs enda lavere.

Redusert lønnssomhet

ABG Sundal Collier er det eneste børsnoterte meglerhuset i Norge, og tallenes tale forteller en historie om en meglerbransje og et meglerhus med en ny hverdag:

I fjerde kvartal 2011 falt omsetningen med 40 prosent, fra 413 millioner kroner i 2010 til 249 millioner kroner i 2011.

Mens aksjonærene etter fjerde kvartal i 2010 satt igjen med 21 øre per aksje, satt de i fjor bare igjen med 8 øre. Det tilsvarer et overskudd på 43,1 millioner kroner.

Men meglerhuset tjener fortsatt penger, og selv om de føler presset fra en rekke kanter, lever de godt også med dagens markedssituasjon:

- Vi skal være lønnsomme på dagens volumer, sier Brundtland.

- Vi har fått flere kunder de siste året, mens gjennomsnittskunden legger inn igjen mindre kurtasje. Utfordringene er ikke prispress, men volumfall.

Mange av de rike privatpersonene som før utgjorde store deler av ABGs kundemasse i Oslo, har nå flyttet fokuset til rentepapirer:

- Mange har gått til obligasjoner, men vi tror fortsatt at high net-kundene generelt oppsøker høyrisiko-produkter, sier Brundtland.

Les også:

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Robot

Flere artikler

 1. Bonusopptur for ABG-ansatte

 2. ABG kåret til Nordensbeste meglerhus

 3. Slike aksjemeglere vil han ha

 4. Annonsørinnhold

 5. Doblet aksjeinntektene på én måned

 6. Obligasjoner drar opp ABG-resultatet