- Mitsubishi Corp. legger inn bud på Cermaq

Nyhetsbyrået Dow Jones Newswires melder at den japanske industrigruppen planlegger et bud på Cermaq.

CERMAQ-SJEF: Administrerende direktør Jon Hindar i Cermaq.
Publisert:

Ifølge Dow Jones skal Mitsubishi være i ferd med å fremme et bud på 150 milliarder yen på det norske selskapet, tilsvarende drøyt 8,7 milliarder norske kroner.

Cermaq er et statlig kontrollert lakseoppdrettselskap med virksomhet i blant annet Norge og Sør-Amerika.

Mitsubishi har ifølge Nikkei.com en målsetning om å gjøre det norske selskapet til et heleid datterselskap innen utgangen av mars 2015. Men Cermaq ønsker ikke kommentere disse opplysningene overfor E24.

Les også

Mitsubishi bekrefter bud på Cermaq

- Dette er ikke noe jeg kan kommentere på nå, informasjonsdirektør sier Lise Bergan i Cermaq til E24 mandag morgen.

Bergan ønsker ikke å svare på andre spørsmål, men sier til E24 at Cermaq vil komme tilbake med mer informasjon i løpet av morgenen eller formiddagen.

Investor relations-direktør Dag Sletmo ville heller ikke svare på om Cermaq er kjent med Mitsibushis angivelige interesse for å kjøpe selskapet.

Varslet nedsalg

Det børsnoterte norske havbrukselskapet var ett av de selskapene Monica Mæland tidligere i høst annonserte at regjeringen kan komme til å selge seg ned i. Staten har i dag en eierandel på 59,17 prosent i laksegiganten.

Per i dag har regjeringen en fullmakt til å selge resten av Cermaq til et annet selskap i samme bransje. I høst varslet regjeringen at de ønsket en utvidet fullmakt fra Stortinget, slik at de kan selge seg ned fritt i markedet.

I meldingen het det at regjeringen vil i budsjettproposisjonen for 2015 vil be om en utvidet fullmakt som åpner for helt eller delvis å kunne avhende statens aksjer i Cermaq.

Fredriksen ville kjøpe opp

I 2013 forsøkte John Fredriksens Marine Harvest å skape en oppdrettgigant ved å slå sammen virksomheten med det halvstatlige lakseselskapet.

Men oppkjøpsforsøket førte ikke frem. Fredriksen & co greide ikke bli enig med staten om pris.

Daværende næringsminister Trond Giske avviste laksekjempens bud på 10,4 milliarder kroner, og valgte heller å øke statens eierandel i selskapet til 59 prosent.

Les også:

Norsk fiskefôr ikke rammet av Putins import-neiLakseselskapet som kan tjene på de russiske sanksjoneneCermaq om russisk importstans: - Dette er like mye en markedsmulighet som en trussel

Publisert: