Oljefondets storinvestering tapte 67 milliarder kroner i fjor

Tesco har satt ny negativ rekord for den britiske handelsnæringen.

HESTEKJØTT OG REGNSKAPSJUKS: Skandalene har stått i kø for den britiske butikkjeden Tesco.
Publisert:

Den hardt prøvede britiske butikkjeden Tesco melder om et tap på 5,7 milliarder pund i 2014, tilsvarende 67 milliarder kroner.

Dette er det største tapet i selskapets 96-årige historie, og ny negativ rekord for et britisk handelsselskap.
Resultatet før skatt endte på 75,2 milliarder kroner.

Den britiske TV-stasjonen Sky meldte tirsdag at det lå an til et underskudd på 59 milliarder kroner, men fasiten ble altså mye rødere enn som så.

Resultatet ser ikke ut til å skremme investorene i London, som sender Tesco-aksjen oppover. Følg utviklingen i E24s Aksjelive.

Store nedskrivninger

Oljefondet, formelt Statens pensjonsfond utland, er største aksjonær med 7,2 prosent. Det viser siste offentlig tilgjengelige tall fra forvalteren av fondet, Norges Bank Investment Management, datert 31. desember 2014.

Tesco har rast på børs, og aksjen har nesten halvert seg siden 2010, og mistet en femtedel av verdien bare siden nyttår.

Børsraset på 20 prosent tilsvarer 3,5 milliarder kroner, i dagens valutakurs. Altså rundt 700 kroner per innbygger i Norge.

Det store tapet kommer etter at Tesco tar en rekke ekstraordinære nedskrivninger, tilsvarende 82,3 milliarder kroner.

Selskapet har skrevet ned verdien på butikkene de eier med 44,7 milliarder kroner, i tillegg til at de skriver ned verdien på butikkene de har under bygging med 10,8 milliarder kroner.

Tesco har stengt 43 butikker det siste året. Selskapet hadde en markedsandel på 29 prosent i Storbritannia i første kvartal.

Les også

Venter stortap for Oljefondets aksjetaper: 3,5 milliarder forduftet på ett år

– Et vanskelig år

Tesco tar også en nedskrivning på 7,4 milliarder kroner i investeringene i China Resources Enterprise.

– Det har vært et vanskelig år, sier Tesco-sjef Dave Lewis. Han ble hentet fra Unilever i fjor sommer for å redde kjeden fra total kollaps

– Resultatet vi har lagt frem gjenspeiler et marked i voldsom endring, og kanskje mer viktig, et bevis på vår svekkede konkurranseevne de siste årene. Vi har møtt denne virkeligheten, og ønsker å sette en strek over fortiden, og begynne å bygge opp selskapet. Allerede nå ser vi noen oppmuntrende resultater av de grepene vi har tatt.

Lewis sier at aksjonærene ikke vil få utbetalt utbytte i år, i en pressekonferanse. Han vil heller ikke gi noen lovnader om fremtidig utbytte.

Les også

Supermarkeds-kjempe vakler etter regnskapsrot

En rekke skandaler

Investorlegenden Warren Buffet kalte sin investering i Tesco som sitt verste kjøp.

Det er ikke bare tøff konkurranse med lavpriskjedene og en upopulær forretningsmodell som er utfordringen for selskapet som har en halv million ansatte.

Selskapets resultat for første halvår 2014 ble kraftig overvurdert, på grunn at et hull i regnskapet. Det gjorde at resultatet fremsto som 2,6 milliarder kroner bedre enn ventet.

Selskapet skal ha feilrapportert tidspunktet for innbetalinger til Tesco, eksempelvis fra leverandører som betaler for kampanjer og plassering av produkter. Samtidig skal de ha ventet med å bokføre flere utgifter, som svinn og varer som må kastes fordi de har gått ut på dato.

Selskapet etterforskes av den britiske versjonen av Økokrim for disse forholdene.

I tillegg var selskapet innblandet i historien om hestekjøtt i hamburgerne.

Noe av det første Dave Lewis gjorde da han tok over selskapet da Philip Clarke ble kastet på dør i juli, var å kvitte seg med flåten av privatfly ledelsen sto over. Det siste av de fem flyene er selskapet i ferd med å kvitte seg med nå, ifølge Guardian.

PS: Den britiske rekorden for underskudd innehas av storbanken RBS, som i 2009 la frem et underskudd på saftige 24 milliarder pund, tilsvarende 282,2 milliarder 2015-kroner.

Les også

Buffett røper sitt verste kjøp

Les også

Supermarkeds-kjempe vakler etter regnskapsrot

Publisert: