Hydro-oppstart kan halvere Brasil-regningen

Hydro starter opp igjen produksjonen ved anleggene i Brasil. Det som nå ligger an til å bli en kostnad på to milliarder kroner, ville fort blitt over fem milliarder ved full produksjonsstans, ifølge DNB Markets-analytiker.

HALV MASKIN: Hydro ble i mars pålagt å kjøre for halv kapasitet ved Alunorte, verdens største aluminaraffineri. I forrige uke kom varselet om full stans, før anlegget nå vil gjenoppta produksjon på halv kapasitet.

Foto: João Ramid / Hydro NTB scanpix
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

En drøy uke etter den dramatiske beskjeden om full stans ved anleggene i Brasil har Hydro nå fått de nødvendige tillatelsene til å gjenoppta produksjonen.

Det betyr at aluminaraffineriet Alunorte kan produsere for halv kapasitet igjen, slik situasjonen har vært siden mars.

Det kan også Paragominas-gruven som leverer bauksitt til aluminaproduksjonen ved Alunorte, og smelteverket Albras som får råstoffet alumina fra Alunorte.

Les også: (+) Han er Hydro-krisens foreløpige vinner

Godt nytt er det også for de norske smelteverkene, der usikkerheten om råvareleveranser reduseres.

For Hydros del blir fortsatt Brasil-regningen høy, men likevel under halvparten av det en full stans ville medført, estimerer DNB Markets.

Kan halvere Brasil-regning

Meglerhuset tar i sin kostnadsberegning utgangspunkt i at Hydro skulle ha produsert 100 prosent i 2019 ved Alunorte og Paragominas, og ser så på hva endringen er når de produserer på 50 prosent.

Les også

Analytiker om Alunorte-gjennombruddet: – Dette er absolutt positive nyheter

Meglerhuset legger videre til grunn at oppstart til full produksjon skjer i midten av andre kvartal 2019, og at Hydro kjører for halv kapasitet ut fjerde kvartal i år og i første kvartal neste år.

– For 2019 estimerer vi en kostnad på rundt 2 milliarder kroner. Det er basert på en splitt mellom økt aluminapris og lavere produksjon, sier analytiker Eivind Sars Veddeng til E24.

Men hadde Hydro blitt tvunget til full stans, ville de finansielle effektene blitt langt større.

– Hadde de stengt ned 100 prosent, hadde det sammenlignbare tallet fort blitt fem milliarder kroner, sier Veddeng.

Gjenopptar halv produksjon

Aluminaraffineriet Alunorte ble tilbake i mars pålagt å kjøre med halv kapasitet av miljømyndigheter og en regional domstol, etter utslipp av regnvann fra fabrikkområdet i kjølvannet av et kraftig regnskyll i februar.

Selv har Hydro tilbakevist beskyldninger om miljøskadelige utslipp, og selskapet har lent seg på interne og eksterne gjennomganger som frikjenner Hydro.

Les på E24+

To historier om Hydro: Norsk stolthet eller skam i Brasil?

Årsaken til varselet om full stans ved Alunorte var ifølge Hydro at selskapet ikke fikk benytte et nytt avfallsdeponi og et såkalt pressfilter som brukes i forbindelse med deponeringen av bauksittrester.

Nå har selskapet likevel fått lov til å bruke filteret, som gjør at man kan fortsette å bruke det gamle deponiet en stund til, i påvente av tillatelse til å ta i bruk det nye deponiet.

Hendelsene har den siste uken skapt bølger i flere markeder.

Aluminiumsprisen ble på det meste sendt opp til 2.245 dollar per tonn på metallbørsen i London, før den nå har falt ned igjen til 2.068 dollar per tonn. Samtidig har analytikere fryktet at en allerede presset situasjon i aluminamarkedet kunne forverres.

På Oslo Børs har Hydro-aksjen svingt mye, fra 49 til 42 kroner på det laveste før nyhetene om gjenopptatt produksjon har sendt kursen til 45 kroner.

– Helt klart positivt

Analytiker Ola Södermark i Kepler Cheuvreux sier kunngjøringen i helgen, der Hydro fikk lov av de føderale miljømyndighetene til å bruke det nye pressfilteret, var veldig positiv. Nå har selskapet også fått den nødvendige tillatelsen fra miljødirektoratet Semas i delstaten Pará.

Les også

Brandtzæg avviser politisk spill bak Alunorte-stengingen

– Så kan man lure på om den politiske utviklingen i Brasil har spilt en rolle. Men det er helt klart positivt. Det burde ikke ta altfor lang tid før man bruke det andre deponiet og kanskje også gå tilbake til full kapasitet. Men det er vanskelig å si eksakt når det kan skje, sier han.

– Det viser at myndighetene kan bevege seg raskt når de har incentiv til å gjøre det, legger Södermark til.

Selv har Hydro avvist et produksjonsstansen ble brukt som et politisk pressmiddel, men det har likevel vært klart at stansen ville få store konsekvenser lokalt, ikke minst for tusenvis av arbeidsplasser ved anleggene.

– Nå kan de starte opp halv produksjon innen to uker. Hver eneste dag er viktig. For hver dag tidligere de kan gå tilbake til 50 prosent produksjon, så minker kostnadene, sier Kepler Cheuvreux-analytikeren.

Les også

Hydro starter tre Brasil-anlegg: – Reduserer usikkerheten for norske verk

Les også

Aluminaproduksjonen ved Hydros anlegg i Brasil i gang

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Norsk Hydro
 2. Brasil

Flere artikler

 1. Hydro får tillatelse til å gjenoppta driften i Brasil

 2. Hydro starter tre Brasil-anlegg: – Reduserer usikkerheten for norske verk

 3. Full stans på verdens største aluminaraffineri: Hydro stenger Alunorte

 4. Annonsørinnhold

 5. – Vil slå massivt ut

 6. Betalt innhold

  Alunorte starter opp igjen på halv kapasitet i Brasil