Oljedrama overskygger resultatfest på Oslo Børs

Selskapene på Oslo Børs tjente 30 prosent mer i tredje kvartal, ifølge aksjestrateg Peter Hermanrud. Resultatfesten overskygges imidlertid av børsuro og kraftig oljekorreksjon.

UROLIG: Den internasjonale børsuroen har smittet over på Oslo Børs, der investorene også må hanskes med en korreksjon i oljeprisen.
Publisert: Publisert:

Etter en måneds tid med tallslipp nærmer det seg nå slutten på selskapenes rapportsesong på Oslo Børs.

Alt fra olje og finans, til industri- og lakseselskaper har vært i ilden med resultatene for tredje kvartal, der spesielt det største selskapet Equinor kunne vise til kraftig bedring med hjelp fra høyere oljepris.

Resultatutviklingen har vært oppløftende, ifølge aksjestrateg Peter Hermanrud, som peker på at børsselskapenes overskudd gått opp med rundt 30 prosent fra samme periode i fjor.

– Resultatene er veldig mye bedre enn i fjor, og omtrent som ventet på forhånd, sier aksjestrategen i Sparebank 1 Markets til E24.

– Inntjeningen nå er veldig bra, for det var 30 prosent vekst i fjor også, fra året før. På to år er nå inntjeningen opp 70 prosent, sier han.

Hermanrud peker ut Equinor som den viktigste bidragsyteren til inntjeningsveksten i forhold til i fjor, men også resultatutviklingen i selskaper som Yara, TGS og Bakkafrost trekkes fram som positiv av strategen.

Les mer: Sterkeste tall på fire år fra Equinor

– Det er olje og offshore som har dratt lasset frem til nå, og så får vi se hva som skjer. Oljeprisen har vært svak i det siste, sier han.

E24+: Går det mot bakrus etter oljefesten?

Aksjestrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets.

Uro på børsen

Som i andre markeder ble oktober en urolig måned på Oslo Børs.

Etter at aksjeutviklingen stort sett har pekt opp de siste årene falt hovedindeksen over fem prosent sist måned. På det meste var Oslo Børs ned ni prosent fra toppen.

Og november har så langt også vært preget av urolige markeder.

E24+: Fem årsaker til nedturen i aksjemarkedet

– Betydningen av resultatene for markedet har vært ganske liten, sier Hermanrud om resultatsesongen. Han viser til at resultatrapportene «var omtrent der de skulle være», og at analytikernes resultatprognoser har falt litt, men ikke mye mer enn det som er vanlig.

Les også: Analytikerne spår 30 prosent resultatvekst

Da er utviklingen i oljemarkedet av større betydning nå, mener aksjestrategen.

– Det som kommer til å påvirke mer er hva som skjer i oljemarkedet. Investeringsplanene til oljeselskapene har vært litt skuffende. Man hadde i større grad trodd at med stigende oljepris skulle oljeselskapene begynne å slippe litt opp på investeringene, sier Hermanrud.

Kraftig oljekorreksjon

I det siste har imidlertid oljeprisen korrigert kraftig ned. Prisen på nordsjøolje falt tirsdag under 69 dollar per fat, en nedgang på nesten 18 dollar fra toppen i starten av forrige måned.

Les på E24+

Børskommentar: Satset Christen Sveaas på børsraketten for sent?

På Oslo Børs har oljeprisfallet gått ut over aksjeverdiene i flere store selskaper:

  • Investorfavoritten Aker BP er ned 27 prosent fra toppen i høst, tilsvarende et verdifall på 33 milliarder kroner.
  • I Equinor har papirverdiene krympet med 96 milliarder kroner fra topp, mens oljeserviceselskaper som Subsea 7, TGS og Seadrill er ned mellom 11 og 26 prosent siste måned.

Oljeprisutviklingen står i kontrast til oppgangen tidligere i år, da frykt for at gjeninnføringen av USAs Iran-sanksjoner skulle skape en tilbudsskvis dominerte markedet.

Ifølge Bloomberg er det nå heller bekymring for at oljetilbudet blir for stort etter at flere land fikk unntak fra forbudet mot å kjøpe iransk olje, og den amerikanske oljeproduksjonen og oljelagre stiger.

På toppen kommer ifølge nyhetsbyrået uro for at handelskonflikten med Kina skal ramme veksten i verdensøkonomien, som i tur kan ramme oljeetterspørselen.

saken fortsetter under

KORREKSJON: Grafene viser kursutviklingen siste måned i Equinor (EQNR), Aker BP, Subsea 7 (SUBC) og Seadrill (SDRL). Fra årets toppnivå er fallet enda større for Equinor og Aker BP.

– Det står og vipper

Aksjeplukkeren Hermanrud mener det er vanskelig å finne de gode investeringene akkurat nå. Han skiller mellom selskapene som gjør det godt når økonomien går bra, de såkalte sykliske selskapene, og de virksomhetene som er bedre rustet til å stå imot en brems i økonomien.

– Det er usannsynlig vanskelig akkurat nå fordi vi er i en syklisk avmatning. Det står og vipper ganske mye, og hvis veksten faller videre ned er det selskaper som Orkla eller Entra man skal eie. Hvis veksten fortsetter er vinnerne i offshore og syklisk.

– Jeg heller mest mot at veksten ikke blir så ille, og da skal man sitte i det som har falt mye i det siste, sier aksjestrategen.

Les også

Sjeføkonom: – Dette er de største usikkerhetsfaktorene i boligmarkedet

Les også

1.613 milliarder forduftet på fem uker

Publisert:

Her kan du lese mer om