Nikkei-indeksen stupte med mer enn fem prosent

Julemarerittet fortsetter i markedene: Nikkei i Tokyo stupte mer enn fem prosent, og er nå ned med nærmere 20 prosent de siste tre månedene. 

Foto: AP
Publisert:,

Første juledag falt Nikkei-indeksen med over fem prosent til 19.155 poeng i Tokyo. Indeksen er med det ned med over ti prosent denne uken, og nærmere 20 prosent de siste tre månedene.

For året er nedgangen på nærmere 16 prosent.

Bloomberg skriver at det kan være den verste desember-måneden i børsens historie. Indeksen er nå i et såkalt «bjørnemarked».

Nedgangen på Tokyo-børsen kommer etter en svært dårlig handelsdag på de amerikanske børsene.

Verste børs-julaften noensinne

Etter at Dow Jones før helgen avsluttet sin verste børsuke på et tiår, fortsatte nedgangen på julaften. Indeksen falt med hele 2,91 prosent.

Den brede S&P 500-indeksen og teknologitunge Nasdaq falt med henholdsvis 2,71 og 2,21 prosent julaften.

Fallet kommer etter en periode med «shutdown» i flere offentlige etater, og politiske rykter rundt den amerikanske sentralbanken, Fed.

Les også: Kronekursen til laveste nivå siden finanskrisen

Angriper Fed

Finansminister Steven Mnuchin har hatt samtaler med topplederne i de seks største forretningsbankene i landet for å diskutere likviditeten til bankene.

Les også

Dette har beveget oljeprisen i 2018

Julaften gikk president Donald Trump ut på Twitter for å angripe den amerikanske sentralbanken. Dagen før måtte finansminister Steven Mnuchin avkrefte ryktene om at presidenten var interessert i å kvitte seg med sentralbanksjef Jerome Powell.

– Trump-boblen, som har dratt med seg amerikanske aksjer og dollaren, kollapser, sier analytiker Mitsushige Ichiyoshi til Bloomberg.

Foto: Drew Angerer AFP

Globalt børsfall

Etter en eventyrlig periode på verdens børser, ser det nå ut til at oppgangen i år barberes bort mot slutten av året. Hovedindeksen på Oslo Børs er såvidt i pluss for året, men har falt markant siden toppen i september på nærmere 950 poeng.

Les også

Markedsuro sprer seg til norske lånemarkeder – kraftig rentehopp for bedrifter

Enda verre har det gått for S&P-indeksen i år, som er ned med 12,38 prosent.

Dow Jones-indeksen er ned med 11,97 prosent. Nasdaq har i samme periode falt med 11,02 prosent.

Handelskrig, frykt for tregere vekst i verdensøkonomien, og renteoppgang har vært blant årsakene knyttet til børsfallene.

En krympende renteforskjell mellom statsobligasjoner med ti års løpetid og obligasjoner med kortere løpetid, som gjennom historien har varslet flere resesjoner, har også fått mye oppmerksomhet.

Les også

Markedsuro sprer seg til norske lånemarkeder – kraftig rentehopp for bedrifter

Les også

Kronekursen til laveste nivå siden finanskrisen

Les også

Euronext vil kjøpe Oslo Børs for 6,24 milliarder kroner