WALL STREET: Tidenes verste januar-måned

Dette lover ikke bra for aksjeåret 2009.

Publisert: Publisert:

Hvis S&P 500-indeksen faller i januar, ender også året i minus. Det har i alle fall skjedd i 80 prosent av tilfellene siden 1950 hvor januar har gikk negativ utvilking, ifølge Bloomberg.

Dermed er innledningen på 2009 et svært dårlig signal for aksjeinvestorene på de amerikanske børsene.

Fredag falt S&P 500-indeksen med 2,2 prosent. Det øker den samlede nedturen i januar til 8,5 prosent. Januarmåned i 1970 var inntil i år den dårligste måneden med et fall på 7,6 prosent.

Også for Dow Jones-indeksen, som falt med 1,8 prosent fredag, var årets utgave av januar den verste noensinne. Dow Jones falt med 8,8 prosent i løpet av januar.

Nasdaq falt med 2,1 prosent fredag.

Følg USAs børser med E24 Børs.

Kraftig fall i BNP

Det er en ny runde med dårlige makroøkonokmiske tall som sender aksjemarkedet nedover.

BNP-tallene i fjerde kvartal for den amerikanske økonomien viste et fall på 3,8 prosent. Selv om det er mindre enn økonomene fryktet, er det svært dårlig, og det kraftigste fallet på 26 år.

- Det var en ganske svak rapport, sier markedsstrateg Jeffrey Kleintop i LPL Financial til Bloomberg.

Av selskapene som trakk nedover var Procter & Gamble og Alcoa.

Procter skuffet med både resultat for fjerde kvartal i fjor og utsiktene for 2009. Aksjen falt med rundt 7 prosent.

Alcoa ble nedjustert av JP Morgan, som spår at aluminiumsgiganten kommer til å tape penger i 2009 på grunn av kraftig fall i aluminiumsprisen. Det sendte Alcoa-kursen ned med nær 8 prosent.

Finansaksjer hadde også en tung dag. Citigroup og Bank of America falt med henholdsvis 8 og 4 prosent. Flere mindre banker fikk også voldsomt med juling i aksjemarkedet.

Nedtur rett før slutt

Oljekjempene ExxonMobil og Chevron har begge lagt frem kvartalstall, og begge gjorde det bedre enn analytikere ventet. Det så også ut til at aksjemarkedet var fornøyd for aksjene lå i pluss gjennom nesten hele dagen.

Helt på slutten svingte de imidlertid til minus. Exxon-aksjen falt med 0,7 prosent, mens Chevron kunne nøye med med et fall på 0,1 prosent.

Best på Dow Jones-indeksen var Boeing som steg med 4 prosent.

Publisert:

Her kan du lese mer om