ACTA-KUNDE: Påført milliongjeld

Acta-rådgiveren påførte Tormod Berg Hansen milliongjeld uten at han visste om det. Acta og Sandnes Sparebank krangler om hvem som har skylden.

- ULOVLIG, SIER JURIST: Tormod Berg Hansen ble forferdet da han oppdaget at hans bolig var belånt til investering er i Acta-regi uten at han visste om det.

JON HAUGE
  • FRANK LYNUM LARS MAGNE SUNNANÅ
  • CARL ALFRED CARL ALFRED DAHL
Publisert:,

I lørdagens utgave av Aftenposten fortalte Tormod Berg Hansen om sitt kundeforhold til rådgivningsselskapet Acta. Han overlot en arv på 2,3 millioner kroner til Acta å investere, og på snart seks år har han betalt like mye i honorarer og renter.

Manglet signatur
Ifølge Hansen mente hans rådgiver i Acta at det ikke var tilstrekkelig å investere bare de arvede pengene.
- Jeg fikk også et lån som ble utbetalt og investert uten at jeg var klar over det. Vi snakket om det, riktignok, men jeg hadde ikke drømt om at jeg plutselig skulle ha et rammelån i Sandnes Sparebank på 1,2 millioner kroner. Jeg fikk en bekjent som er revisor til å gå på banken for å få ut lånedokumentene. Da måtte de innrømme at de ikke hadde fått min signatur, sier han.

Signerte etterpå
Ifølge Hansen ble lånet utbetalt og investert sommeren 2003. Da Hansen ble oppmerksom på lånet tidlig i 2004, så han ingen annen mulighet enn å signere lånedokumentet.
Rådgiveren forklarte ifølge Hansen at han skaffet banken så mange gode kunder at han enkelt kunne fikse et rammelån pr. telefon.
- Sa jeg at jeg ikke hadde penger til et produkt han ville selge meg, gikk han etter rammelånet. "Hvor mye har du igjen på ramma?" spurte han stadig, forteller Hansen.

- Absurd
Studierektor for juridiske fag Dag Jørgen Hveem ved Handelshøyskolen BI mener dette kan være et brudd på finansavtaleloven.

- Hvis det er innvilget og utbetalt lån uten kundens viten og medvirkning, er det selvsagt rettsstridig og helt absurd. Ifølge finansavtaleloven er det ulovlig å inngå en låneavtale muntlig, hvis det er det banken hevder har skjedd, sier Hveem. Han tror Hansen hadde hatt en god sak dersom han hadde tatt affære da han først oppdaget det ufrivillige lånet, men at kundens etterfølgende samtykke stiller saken i et annet lys.

Ikke vår feil
Acta og Sandnes Sparebank skylder nå på hverandre for at pengene ble utbetalt uten Hansens underskrift. Lånet ble tatt opp og utbetalt i en periode da Acta solgte sin egen Acta Bank til Sandnes Sparebank.

- Kreditten ble innvilget av Acta Bank, men lånet ble utbetalt av Sandnes Sparebank etter at vi oppdaget de mangelfulle dokumentene og fikk kundens signatur, hevder viseadministrerende direktør Vidar Torsøe i Sandnes Sparebank i en e-post.
Actas informasjonsdirektør Rune Wangsmo avviser at de har noe med utbetalingen av rammelånet å gjøre.

- Dette er utenfor vårt herredømme. Lånet ble utbetalt av Sandnes Sparebank sommeren 2003, mens den overtok Acta Bank i februar samme år, sier han.
Wangsmo svarer ikke på hvilket ansvar Acta-rådgiveren har for lånet.

Les også:

Les flere nyheter på E24

Her kan du lese mer om

  1. Acta Holding

Flere artikler

  1. En morsarv i gebyrer

  2. Føler seg lurt av Sandnes Sparebank

  3. «Trygt» fond forsvunnet

  4. Annonsørinnhold

  5. Ikke spill smart hos finansrådgiveren

  6. Sandnes-bank avviser forsøk på oppkjøp fra storbank i Stavanger