Kina setter vekstmål i skyggen av handelskrig: Svakere på Asia-børser

I skyggen av handelskrigen satte Kina tirsdag et optimistisk vekstmål, og ledelsen forsøkte å komme USA i møte. Likevel faller flere asiatiske børser.

SETTER VEKSTMÅL: Kina varslet tirsdag et vekstmål på seks til 6,5 prosent for 2019, og forsøkte å komme USA i møte med å snakke om at kinesiske og utenlandske selskaper skal behandles likt. Her venter folk på Den himmelske freds plass i forbindelse med åpningen av den årlige folkekongressen, som fastsetter kommunistpartiets planer.
Publisert:

Kina har satt et nytt vekstmål på mellom seks og 6,5 prosent for 2019. Ifølge CNBC er det omtrent som forventet blant mange økonomer.

I fjor var Kinas vekst på 6,6 prosent, den svakeste på tre tiår.

Kinesiske børser stiger etter at målet ble lagt frem, mens andre asiatiske børser er ned for dagen.

Målet ble presentert på den årlige folkekongressen, hvor Kina legger frem sine økonomiske planer. Denne gang skjer det i skyggen av en handelskrig med USA og pågående samtaler om hvordan den kan løses.

Statsminister Li Keqiang forsøkte tirsdag å komme USA i møte og sa i en tale at utenlandske selskaper skal behandles likt med kinesiske selskaper, og at markedet skal være rettferdig og upartisk, ifølge Associated Press.

– Selskaper med alle typer eierskap skal behandles på likefot, sa Li ifølge nyhetsbyrået.

Det har blant annet vært et viktig ankepunkt for USA at Kina krever at utenlandske selskaper som driver i Kina har en lokal partner, noe som skaper frykt for at Kina får kontroll på amerikansk teknologi.

Flere Asia-børser faller

Børsene i Kina steg tirsdag, mens utviklingen på andre børser i Asia var negativ. Slik er utviklingen tirsdag morgen norsk tid:

  • Shanghai Composite: opp 0,27 prosent
  • Shenzen opp 1,26 prosent
  • Nikkei 225-indeksen ned 0,44 prosent
  • Hang Seng ned 0,04 prosent
  • Australske ASX200 ned 0,29 prosent
  • Den sørkoreanske Kospi-indeksen ned 0,7 prosent

USA og Kina har innført toll på hverandres varer, og hvis ikke handelssamtalene mellom landene fører frem vil ytterligere toll bli innført, noe som kan føre til svakere vekst og tap av jobber i begge land.I helgen meldte Wall Street Journal og Bloomberg at en handelsavtale mellom USA og Kina var nær, men det har ikke kommet så mye nytt om dette.– Djevelen ligger i detaljene, og de detaljene er fortsatt ganske få på dette tidspunktet, sier David Lefkowitz, senior aksjestrateg i UBS, ifølge Marketwatch.
– Når tariffene kan bli fjernet er definitivt et sentralt spørsmål, og det er også fortsatt usikkerhet om en avtale vil bli fullbyrdet eller ikke, sier han.

Elbil og kunstig intelligens

Folkekongressen samler drøye 3.000 delegater i Folkets store hall ved Den himmelske freds plass i Beijing. Her bruker Kina å presentere sine planer for året.

Ifølge Associated Press sa statsminister Li at Kina øker satsingen på kunstig intelligens, elbiler, bioteknologi og nye materialer.

Regjeringens budsjettunderskudd vil stige til 2,8 prosent i år fra 2,6 prosent i fjor, og pengene brukes til å stimulere økonomien gjennom blant annet offentlige utbygginger.

Li advarte også om større risiko og en mer komplisert situasjon i verdensøkonomien.

– Kinesiske myndigheter varsler om tøffere tider og senket sine vekstanslag for 2019 til intervallet 6 til 6.5 prosent, skriver Nordea Markets i et notat tirsdag morgen.

– Tidligere har de lettet tilgangen på kreditt og de kutter nå også skattene for å få fart på den kinesiske økonomien som skuffet gjennom fjoråret og ga lavere vekstimpulser til resten av verden, skriver Nordea.

I tillegg varslet Kina at militærutgiftene skal økes til drøye 1.540 milliarder kroner i år.

Publisert:

Her kan du lese mer om