Oljefondet om noteringsbølgen i USA: – Vi deltar litt selektivt

Det er en bølge av børsnoteringer i USA, og Oljefondet ser det som et tegn på stor optimisme i markedet. – Vi deltar, men vi deltar litt selektivt, sier nestleder Trond Grande i Oljefondet.

Coinbase er et av mange selskaper som har gått på børs i USA den siste tiden. Oljefondet deltar i noteringer, men er selektivt i hvilke det er med på, sier nestleder Trond Grande.
Oljepengene
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Grande snakket med E24 i forbindelse med fondets resultat for første kvartal, som ble lagt frem onsdag.

Oljefondet leverte en avkastning på 382 milliarder kroner i første kvartal, eller fire prosent.

Nestleder Trond Grande i Norges Bank Investment Management mener utsiktene til en opptur etter coronakrisen er én av forklaringene.

Nestleder Trond Grande i Norges Bank Investment Management

– Det er helt klart forventninger om at den økonomiske veksten vil ta seg kraftig opp, og det er nok det som har vært priset inn i aksjemarkedene, sier Grande til E24.

– Betyr det nødvendigvis at aksjemarkedene vil fortsette oppover?

– Jeg tror ikke det kan tolkes på den måten. Aksjemarkedene har ofte vært en tidlig indikator. Så det kan være at den prisingen vi har nå har tatt ut den veksten. Det skal den etter alle solemerker egentlig ha gjort, sier Grande.

Aksjemarkedene har tatt seg kraftig opp etter coronakrisen. Den brede S & P500-indeksen er opp nær 50 prosent de siste 12 månedene.

– Det er jo selvfølgelig etter en dipp i første kvartal i fjor, men før det igjen gode markeder i 2019. Vi har fått god kompensasjon for å bære aksjerisikoen i den perioden vi har bak oss, sier Grande.

PS! Fondsverdien økte med 120 milliarder til 11.034 milliarder kroner i kvartalet. Regjeringens uttak og en sterkere krone bidro til å trekke ned verdien av fondet.

Les også

Aksjeoppgang løftet Oljefondet i første kvartal

Flodbølge av børsnoteringer

I fjor ble det notert 480 selskaper i USA, og i 2021 har boomen tatt seg opp med 426 noteringer så langt, ifølge en kommentar fra Nordea-analytiker Martin Enlund.

Han omtaler dette som «en flodbølge» av børsnoteringer, og viser til at det kan bli hele 1.600 noteringer i USA i år hvis takten så langt holder seg.

Oljefondet deltar også i denne boomen av noteringer, men Grande understreker at fondet ikke er med på alt som skjer.

– Vi deltar på selektiv basis. Det man alltid ser når markedene er priset på denne måten, det er da mange nye selskaper kommer til markedene for å få disse prisene. Vi deltar, men vi deltar litt selektivt, sier Grande til E24.

– Vi ser det som et tegn på at det kanskje er stor optimisme i markedet, sier han.

Les også

Søk i Oljefondets aksjer: Her er «din» andel i Tesla og Coca-Cola

Deltok i 250 noteringer

Oljefondet har ikke opplyst om hvor mange noteringer det var med på i første kvartal. Men i fjor deltok fondet i 250 børsnoteringer.

Blant de største noteringene hvor fondet kjøpte aksjer i 2020 var dem i konsumtjenesteselskapene JD.com Inc. og JD Health International Inc. og i teknologiselskapet Snowflake Inc.

Fondet var også med på noteringen av industriselskapet GFL Environmental Inc., helseselskapet PPD Inc. og konsumtjenesteselskapet Allegro.eu Sa i fjor, ifølge fondets årsrapport for 2020.

Bølgen av noteringer kan få konsekvenser på sikt. Det er en viss fare for lavere aksjekurser når innsiderne får lov til å begynne å selge sine aksjer, ifølge Enlund. Aksjene er som regel låst i et halvt år etter notering, påpeker Enlund.

– Vi risikerer å se økt salg fra innsidere senere i år, for eksempel i tredje kvartal, og dette omtrent samtidig som både den amerikanske ISM-indeksen og BNP-veksten i verden kan ha toppet seg, skriver Enlund i sitt notat.

Les på E24+

(+) DNB-forvalter tror Oljefondet vil ty til hedgefond-strategier

Tjente på bank og energi

Oljefondet fikk følgende avkastning på de ulike eiendelene sine i første kvartal:

 • Aksjer: 6,6 prosent
 • Renter: -3,2 prosent
 • Unotert eiendom: 1,4 prosent

Det var en bred oppgang i Europa, USA og Asia som bidro til aksjeoppturen. Særlig bankbransjen gjorde det bra, påpeker Grande.

– I 2020 var det teknologi og grønne aksjer som gikk veldig bra, i dette kvartalet var det finans og energi på bred basis som var de beste sektorene, sier han.

– Finans tror jeg er drevet av oppgang i de langsiktige rentene, som gjør at bankene får bedre inntjening, og energi selvfølgelig først og fremst på bakgrunn av stigende oljepriser, sier han.

Les også

Vil at Oljefondet skal eie færre selskaper

Gikk på rentesmell

Nedturen for avkastningen på obligasjoner skyldes at stigende renter. Den gjennomsnittlige varigheten på fondets obligasjoner er syv år, og fondet må hele tiden supplere med nye rentepapirer.

– Når du får økte renter får du prisfall på obligasjonene, det er å forvente, sier Grande.

Om fondets obligasjoner vil fortsette å levere negativ avkastning kommer an på om inflasjonen plukker seg opp og hvordan markedet ser på stimulansen, særlig i USA, påpeker Grande. Renten har stort sett falt sammenhengende siden midten av 80-tallet, legger han til.

– Vi har fått mye forskudd på avkastning når rentene har falt, og så får du det motsatte når de stiger, sier Grande.

Les også

Gjentar bønn om forsiktig pengebruk: – En utfordring å få gjennomslag

Samlet avkastning: 4,5 prosent

Oljefondets samlede avkastning siden 1998 er nå på 4,5 prosent årlig etter kostnader, ifølge fondet.

Politikernes forventning er at fondet skal få en årlig avkastning på tre prosent over tid, mens sentralbanksjefen har advart om at det kan bli to prosent.

– Så langt ligger fondet langt bedre an enn det mange har advart mot?

– Du investerer disse midlene i 70 prosent aksjer for å høste en risikopremie i aksjemarkedene på lang sikt. Og så er det vel rett å si at vi har fått god kompensasjon i hvert fall siden finanskrisen, og også i fondets levetid, sier Grande.

– Men det faktum at man får kompensert for risiko, det betyr at man må være forberedt på at det også kan gå ned. Når, om og hvor mye, det det har vi ikke noen glasskule for å si noe om, sier han.

Les også

Tangen varsler nye grep, men lover: – Oljefondet skal ikke bli et hedgefond

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oljepengene
 2. Oljefondet
 3. Børsnotering
 4. Norges Bank

Flere artikler

 1. Aksjeoppgang løftet Oljefondet i første kvartal

 2. Oljefondet ble med kinesiske giganter på børs før kursras

 3. Aksjebom ble til gevinst for Oljefondet: Tjente nær 600 mill. på feilkjøp

 4. Sterke tall for Oljefondet

 5. Søk i Oljefondets aksjer: Her er «din» andel i Tesla og Coca-Cola