Spår flere eiendomsjafs: – De svenske selskapene er på oppkjøpsjakt

Svenske eiendomsselskaper har fått øynene opp for norsk eiendom. Ekspert ser tre grunner til at norske selskaper har blitt attraktive oppkjøpskandidater.

Entra og Solon Eiendom er blant de norske eiendomsselskapene som har fått svenske friere på døren det siste halve året. Flere kan det bli.
Publisert: Publisert:

Noen av de største eiendomshandlene som er gjort i Norden i år, har foregått i Norge.

Tidligere denne måneden kjøpte svenske Balder oppkjøpsfondet Hitecvisions baser for olje og maritim sektor for ni milliarder kroner. Tidligere i år kastet tre svenske selskap seg inn i kampen om norske Entra. Selv om den norske eiendomsgiganten forblir et eget selskap, har det nå flere svenske eiendomsselskaper på eiersiden.

Torsdag kom det nok et oppkjøp, og svenske SBB har lyst til å bli største eier i norske Solon Eiendom, og børsnotere selskapet i Sverige.

– Det finnes nå flere svenske selskap som er investert i det norske eiendomsmarkedet, og det har vært flere store transaksjoner den siste tiden. Dette er ikke så uventet og vi tror det vil fortsette, sier Mikael Söderlundh, analysesjef og partner i Pangea Property Partners.

Pangea er svensk-norsk uavhengig rådgivningsfirma i eiendomsbransjen, som følger transaksjonsmarkedet tett.

De store eiendomshandlene i det norske markedet dreier seg stort sett om næringseiendom og eiendomsutviklingsprosjekter, og vil ofte ikke gjelde det private boligmarkedet.

Les på E24+

Lyse utsikter for eiendom – hjemmekontor skaper usikkerhet

Enorme friere

De svenske eiendomsselskapene som har luktet på det norske markedet det siste halvåret, som Balder, SBB og Castellum, er som regel børsnoterte med markedsverdier på mange milliarder kroner.

– De har lyst til å vokse, og det er veldig dyrt å kjøpe eiendommer i Sverige. Det er stor konkurranse. Når man er så store som disse selskapene, vil man ofte kjøpe hele eiendomsselskaper, sier Söderlundh.

Det er ikke bare i Norge oppkjøpene blir gjort. Pangea anslår at rundt en fjerdedel av investeringene svenske eiendomsselskap gjør, foregår i utlandet. Siden de svenske eiendomsselskapene er så store får de ofte svært gode betingelser i obligasjonsmarkedet.

Mikael Söderlundh, er analysesjef og partner i svensk-norske Pangea Property Partners, som driver rådgivning innenfor eiendomsbransjen.

– Det er også stor forskjell på børsen i Sverige og Norge. Den svenske børsen er større enn den norske generelt og særlig innen eiendom. Svenske eiendomsselskap handles med en premie på over 30 prosent, mens den norske børsen har en rabatt på eiendomsselskaper på rundt 20 prosent, sier Söderlundh.

SBBs investering i Solon Eiendom innebærer også at Solon skal børsnoteres på Nasdaq First North Growth Market, tilsvarende Euronext Growth i Sverige. Selskapene begrunnet dette med at dette ville gi Solon bedre tilgang til kapitalmarkeder, og en sterkere investorbase.

På Oslo Børs finner vi bare en håndfull eiendomsselskaper, der Entra er det største. Men i Sverige er det godt over 30, og mange av dem betydelig større enn de norske.

– Sverige er den største børsen når det gjelder børsnoterte eiendomsselskap. Er man på svenske børsen får man lettere analysedekning, når bedre internasjonalt, kommer inn i indekser og kan også hente penger billigere, sier Söderlundh.

Lave renter og like kroner

Det finnes også grunner til at svenskene har kommet særlig til Norge det siste året, forklarer Söderlundh.

  • Da Norges Bank kuttet renten til null i starten av coronapandemien ble rentenivået i Norge og Sverige likere enn tidligere. Den svenske styringsrenten har vært null eller til og med negativ i mange år, mens den norske renten har vært betydelig høyere.
  • I tillegg har den norske og svenske kronen vært nærmere hverandre det siste året enn de var.
  • Det norske eiendomsmarkedet fått høyere likviditet og blitt mer åpent for utenlandske investorer.

Disse faktorene har gjort svenske investeringer i norsk eiendom mer attraktiv, ifølge Söderlundh.

– Nå er de svenske eiendomsselskapene på kjøpsjakt. De er store, de vil vokse og de betaler ofte aller best.

Det ser heller ikke ut til å ta slutt med det første, tror han.

– Den nordiske integrasjonen vil fortsette. Før hadde norske selskaper norsk eiendom, og svenske selskaper hadde svensk eiendom. Dette endres nå, og vil bare fortsette fremover. Det finnes tydelige skalafordeler innenfor eiendomsbransjen. Det er bra å være store på børsen, det er fordeler i forvaltningen og du får gode renter på utstedelse av obligasjoner. Derfor vil trenden vi har sett fortsette, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no