Krypto-Sunde mener banken har brutt hvitvaskingsregelverket

MyBank stengte bankkontoen til bitcoinveksler Sturle Sunde etter hyppige transaksjoner med kryptobørsen MiraiEx. Sunde mener MyBank har misforstått og brutt hvitvaskingsloven.

KASTET UT IGJEN: Sturle Sunde har allerede blitt kastet ut av 14 banker, men dette er første gang etter at vi fikk ny hvitvaskingslov.
 • Hans M. Jordheim
Publisert:

Det var i fjor høst at MyBank ga beskjed til Sturle Sunde at bankkontoen hans ville bli stengt.

Begrunnelsen handlet om transaksjonene som den Florø-baserte bitcointraderen har gjort med den norske kryptobørsen MiraiEx.

«Banken har foretatt en konkret vurdering av dette individuelle tilfellet og anser hyppigheten av transaksjonene knyttet til bitcoin og MiraiEx, og den hvitvaskingsrisikoen dette utgjør, for å danne «saklig grunn» for oppsigelse av kontoavtalen», sto det i brevet.

Sturle Sunde mener banken ikke har forstått hvitvaskingsregelverket og har tatt saken til Finansklagenemnda.

«Jeg ønsker at Finansklagenemnda kan slå fast at banker ikke kan avvise kunder utelukkende fordi de overfører penger til eller fra en registrert norsk vekslingstjeneste for virtuell valuta, under tilsyn av Finanstilsynet», skriver Sunde i klagen.

Han mener dette fremstår som «de-risking» fra MyBanks side. Det vil i denne sammenheng si å avvise en hel kundegruppe på grunn av iboende hvitvaskingsrisiko. Dette har ikke banker lov til.

Ble ikke beroliget

Da MyBank begrunnet avviklingen av kundeforholdet til Sturle Sunde, viste de til Økokrims trusselvurdering for 2020. Dokumentet beskriver hvordan kryptovaluta blir brukt til ulike former for kriminalitet.

Banken skriver at de har gjort forsøk, gjennom kontakt med MiraiEx, på å avdekke midlenes opprinnelse. Men ifølge MyBank har de ikke fått informasjon som de mener at reduserer hvitvaskingsrisikoen.

Les også

DNB nekter Mathias (29) å bruke kryptogevinst til boligkjøp

Det er her Sturle Sunde mener MyBanks forståelse og etterlevelse av hvitvaskingsloven svikter.

– Banken må grunngi utestengingen med forhold som gjelder meg, ikke MiraiEx. Men MyBank har ikke spurt meg om formålet med overføringene, noe som ville vært naturlig å gjøre dersom de ville avdekke risikoen med meg som kunde. I stedet velger de å avslutte kundeforholdet utelukkende basert på hvem som er mottager av pengene.

Øyvind Kvanes, medgründer og styreleder i MiraiEx.

Seriøs feilsitering

MiraiEx er én av ti virksomheter som driver med veksling- og oppbevaring av virtuell valuta og som er underlagt en registreringsplikt hos Finanstilsynet. Sturle Sundes vekslingstjeneste Bitmynt er en annen.

I et brev som MiraiEx-styreformann Øyvind Kvanes skrev etter forespørsel fra Sunde, avviser han feilaktigheter som MyBank fremmet i første tilsvarsbrev til Finansklagenemnda.

Banken skrev at MiraiEx hadde fortalt dem at MiraiEx ikke anser seg som en virksomhet som faller inn under hvitvaskingsregelverket og at de ikke har oversikt over midlenes opprinnelse.

«Dette er direkte feil og utgjør en seriøs feilsitering», skriver Kvanes.

Han påpeker for det første at Finanstilsynet har gjennomgått MiraiEx’ rutiner mot hvitvasking og terrorfinansiering, og at de på bakgrunn av dette er registrert som veksler av virtuell valuta. I tillegg påpeker han at MiraiEx har både kapasitet og mulighet til å følge opp midlenes opprinnelse.

«Vi finner det svært kritikkverdig av MyBank å gi slik uriktig og misvisende informasjon om vårt selskap», skriver Kvanes.

I et senere brev har MyBank takket MiraiEx for å oppklare misforståelsen samtidig som de påpeker at dette uansett ikke hadde avgjørende betydning for deres standpunkt i saken.

Øyvind Kvanes har i en e-post til E24 skrevet at MiraiEx ikke ønsker å komme med kommentarer til artikkelen.

Les også

Mener banker burde godta kryptopenger: – Kan være på tynn is

Mener MyBank brøt regelverket med mail

MyBanks forsøk på å avdekke opprinnelsen til Sturle Sundes kryptomidler, er det som klarest viser bankens brudd på hvitvaskingsregelverket, mener Sunde selv.

Banken har nemlig sendt mail til tre generelle MiraiEx-adresser med emne «Sunde – Mirai». Her skriver bankens representant at det dreier seg om undersøkelsesplikt knyttet til transaksjoner fra MiraiEx til MyBank.

«Vi ønsker selvfølgelig ikke at dere skal bryte med lovverket, dog forstår vi ikke helt årsak til at dere ikke kan redegjøre for transaksjoner mellom partene», står det i brevet.

Denne mailen bryter med hvitvaskingsregelverket, ifølge Sturle Sunde. Loven forbyr nemlig å avsløre slike undersøkelser overfor kunden eller tredjeparter.

– Likevel opplyser de om dette i mail til e-post-adresser der de er garantert å treffe folk som ikke skal ha tilgang til detaljert informasjon om kunder, sier han.

MyBanks nyansatte direktør Håkon Reistad Fure kjenner til denne kritikken. I en e-post til E24 skriver han at MyBank ikke har anledning til å kommentere spesifikt på kundesaker.

Les på E24+

Dette bør du vite for å unngå straffeskatt på kryptovaluta

Avviste saken

Finansklagenemnda avviste til slutt behandling av Sturle Sundes sak fordi de mener den gjelder ham som næringsdrivende. Finansklagenemnda er et organ for privatpersoner.

Før nemnda kom til den avgjørelsen, avga sekretariatet innstilling i saken. De mente banken skulle få medhold. Sturle Sunde reagerer på at både loven og veilederen som Finansklagenemnda henviste til, var utdaterte versjoner.

– Jeg ble helt matt. I den nye loven er det kun rom for å si opp kundeforhold dersom banken mislykkes i å gjennomføre kundetiltak. Men det var ikke kundetiltak MyBank ikke fikk gjennomført her, de har ikke forsøkt engang. Dette handlet om undersøkelser av det de mente var en mistenkelig transaksjon. Men dette kan man ikke bruke som grunnlag for oppsigelse, da skal man eventuelt rapportere til Økokrim.

Finansklagenemnda-sjef Harald Sverdrup mener imidlertid det ikke er gjort feil, til tross for gal paragrafhenvisning.

– De regler som saksbehandler viste til i sin vurdering fremgår også av den nye loven, og den rettslige vurderingen ville ha vært den samme etter den nye og den gamle loven. Vi kan derfor ikke se at det er gjort feil i vurderingen som har hatt betydning for konklusjonen i saken, skriver han i en e-post.

Les også

Kryptotoppene jubler etter El Salvadors bitcoin-grep

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kryptovaluta
 2. Hvitvasking
 3. Finanstilsynet

Flere artikler

 1. DNB nekter Mathias (29) å bruke kryptogevinst til boligkjøp

 2. Finanstilsynet ilegger gebyr til Sparebanken Sogn og Fjordane

 3. Betalt innhold

  Dette bør du vite for å unngå straffeskatt på kryptovaluta

 4. DNB fulgte ikke opp 400 risikokunder: – Skjedde en glipp

 5. Mener banker burde godta kryptopenger: – Kan være på tynn is