Coronakrisen tynger Ryanair: Tapte over åtte milliarder

Resultatene til lavprisgiganten er kraftig preget av coronasituasjonen, som har medført en kollaps i passasjertallet. Men selskapet ser tegn til lysere tider etter vaksineutrulling.

Ryanair er som resten av flybransjen hardt rammet av coronakrisen.
Publisert: Publisert:

Passasjertallet har kollapset for flyselskapene under pandemien, noe som også rammer Ryanair.

Lavprisselskapet legger mandag frem resultatene for de tolv månedene fra mars i fjor til mars i år.

Les også

Ryanair åpner flere nye ruter fra Stockholm

Tallslippet viser at Ryanair fikk et resultat etter skatt på minus 815 millioner euro, tilsvarende et underskudd på over åtte milliarder kroner.

Det er en kraftig forverring fra året før, hvor flyselskapet landet et overskudd på en milliard euro.

Passasjerkollaps

Ryanair skriver i resultatrapporten at coronaåret var det mest utfordrende i selskapets historie, etter at europeiske myndigheter stengte ned samfunnet og innførte reiserestriksjoner.

Trafikken kollapset, hvilket førte til at Ryanair kun fraktet 27,5 millioner passasjerer, ned mer enn 80 prosent fra 149 millioner passasjerer året før.

Inntektene ble barbert med 81 prosent og havnet på 1,64 milliarder euro.

«Det var en delvis opphenting gjennom sommeren 2020, da de første nedstengingene ble lettet, men en andre covid-19-bølge fulgte raskt i Europa på høsten med en tredje bølge på våren», skriver selskapet.

Store tap og krisepakker

Andre flyselskapet har også meldt om store tap under pandemien. Myndighetene i Europa har også tilført bransjen titalls milliarder i forskjellige former for krisepakker.

Lufthansa tapte over en milliard euro i årets første tre måneder. Det samme gjorde British Airways-eier IAG.

SAS svidde av 1,85 milliarder kroner i måneden i sitt første kvartal. Norwegian, som er inne i sin andre restrukturering på et år, tapte 1,2 milliarder kroner i løpet av de tre første månedene i 2021.

Les også

Flyselskaper ber Johnson om å få fly igjen

Ryanair har ved flere anledninger kritisert statlige hjelpepakker til flyindustrien, og har tidligere tatt både franske, danske og svenske pakker til EU-domstolen.

Selskapet er fortsatt kritisk til pakkene, og skriver i rapporten at de vil «forstyrre» konkurransen og holde ineffektive flyselskaper i live i mange år.

Ser «sterk økning» i bestillinger

Ryanair skriver i rapporten at det venter at kapasiteten i europeisk luftfart vil være betydelig lavere i «overskuelig fremtid».

Selskapet peker også på vaksineutrullingen i Europa. Hvis det meste av befolkningen er vaksinert innen september venter Ryanair en sterk innhenting i luftfarten og turisme, ifølge rapporten.

«Den sterke økningen i ukentlige bestillinger siden tidlig i april indikerer at denne innhentingen allerede har begynt», skriver Ryanair.

Publisert:
Gå til e24.no