Nedgang på Wall Street i valginnspurten

Aksjemarkedet har klatret markant i tiden etter valgdagen i USA, men fredag ettermiddag har utviklingen snudd.

Dagen på Wall Street
 • Ine Brunborg
Publisert:

Det drar seg til i valginnspurten i USA etter flere dager med stemmetelling.

Mens Joe Biden stadig nærmer seg en mulig valgseier, har handelen åpnet på Wall Street. Slik ser det ut noen minutter etter børsstart:

 • Dow Jones ned 0,30 prosent
 • Nasdaq ned 0,48 prosent
 • S&P 500 ned 0,31 prosent

Indeksene, som var markant ned i førhandelen, hentet seg inn etter at jobbrapporten «nonfarm payrolls» viste en sterkere amerikansk jobbvekst enn ventet i oktober.

Utslagene kommer etter en uke med markant oppgang på Wall Street i kjølvannet av valgdagen. Sterkest har oppgangen vært for den teknologitunge Nasdaq-indeksen.

– Litt overraskende

– Aksjemarkedet har kanskje gått litt overraskende bra, sier DNBs seniorøkonom Knut A. Magnussen om dagene etter valget.

Han trekker frem at markedet er optimistiske til en mulig Biden-administrasjon i Det hvite hus, med en splittet Kongress.

– Det er tydelig nå at han ikke får flertall i Senatet. Det legger begrensinger på spillerommet hans. Da får man ikke skatteøkningene som han har gått til valg på, og det ser man positivt på i markedet. Det er også kanskje mindre sjanser for økte reguleringer for tek-selskapene, som det har vært mye snakk om.

Presidentvalg i USA: Biden tar ledelsen i Georiga
Les også

Biden i ferd med å avgjøre i Pennsylvania

Venter mindre krisepakke

Mye snakk har det også vært om den økonomiske viruspakken i USA, som lederen i representantenes hus Nancy Pelosi og finansminister Stephen Mnuchin forhandlet om i opptakten til valget.

De kom imidlertid ikke i mål.

– I forhandlingene som foregikk kom Nancy Pelosi og Stephen Mnuchin nesten til enighet om en stor pakke, virket det som. Men det er representantene i Senatet som skal være med å vedta, og de har ønsket en mindre krisepakke, sier Magnussen.

– Vi tror det blir en pakke, men mindre enn det lå an til før valget. Vi tror det kan drøye til over nyttår før den er på plass.

Les også

Videre oppgang på Wall Street

Biden leder i Georgia

Vinnersjansene til Donald Trump har blitt mindre etter hvert som stemmene har blitt telt opp torsdag og fredag.

Etter å ha ligget foran i delstaten Georgia, har utviklingen snudd for presidenten. Nå leder nemlig Biden med i overkant av tusen stemmer.

Det er 16 valgmenn i denne delstaten. Dersom Biden vinner her vil han ha 269 valgmenn, og dermed bare mangle én unna en valgseier,.

Det vil samtidig bli vanskelig for president Donald Trump å få nok valgmenn til å nå 270, dersom han taper i delstaten.

Presidentvalget kan i teorien bli uavgjort. Hvis dette skal skje, må Biden vinne i Georiga, og Donald Trump må ta Alaska, Arizona, Nevada, North Carolina og Pennsylvania.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. S&P 500
 3. Nasdaq
 4. Presidentvalget i USA
 5. Donald Trump
 6. Joe Biden

Flere artikler

 1. Oppgang på Wall Street etter forslag om ny krisepakke

 2. Trippelrekord på Wall Street etter tek-oppgang

 3. Bloomberg: Trump har godkjent ny krisepakke, ifølge rådgiver

 4. Wall Street fortsatte oppturen

 5. Presidentvalget i USA: Derfor vet vi ikke hvem som vinner ennå