Dette skjer denne uken: Ledighetstall og europeiske nøkkeltall

Resultatslippene for tredje kvartal på Oslo Børs går mot slutten, norske arbeidsledighetstall legges frem og en rekke nøkkeltall fra Europa, Kina og USA kommer denne uken.

Erik Bruce i Nordea Markets.
Publisert: Publisert:

Torsdag og fredag kommer inflasjonstall for Tyskland og eurosonen.

Men det er ikke så mye fokus på det nå, sier Nordea-strateg Erik Bruce til E24.

– Sentralbanker og investorer er mest opptatt av veksttallene for å kunne si noe om det er en midlertidig nedtur eller en mer langvarig nedgang, sier Bruce.

Arbeidsledighetstall på fredag

Onsdag legger SSB frem Arbeidskraftundersøkelsen (Aku). Fredag kommer Nav-tallene. Begge indikerer arbeidsledigheten i Norge.

– Arbeidsledigheten har flatet ut. Det er usikkert om vi har nådd bunnen i arbeidsledigheten, og kanskje lar det seg ikke gjøre å få den lavere, sier Bruce.

Denne uken kommer både Nav- og Aku-tall på norsk arbeidsledighet.

Forrige Aku-tall viste en arbeidsledighet på 3,7 prosent av arbeidsstyrken. Nav-tallene fra oktober viste en ledighet på 2,2 prosent.

I pengepolitisk rapport for tredje kvartal tror Norges Bank at arbeidsledigheten holder seg lav. Også Nav anslår i sine nylige prognoser at ledigheten vil holde seg stabilt lav frem til 2021.

Nøkkeltall fra Tyskland og Kina

Veksten i den tyske økonomien har de siste månedene avtatt, og landet unngikk med liten margin å havne i en såkalt teknisk resesjon. Mandag kommer den tyske Ifo-indeksen, som måler klimaet i næringslivet i Tyskland.

– Ifo-indeksen er en ledende indikator det knyttes spenning til. Andre indikatorer peker på svak vekst med tegn til stabilisering. Forventningene er på en liten oppgang, sier Bruce.

Lørdag kommer innkjøpssjefsindeksen (PMI) fra Kina.

– Kina er man mest usikker på, og har vist svake tall i det siste, sier Nordea-økonomen.

Den kinesiske fabrikkaktiviteten viste fall for den sjette måneden på rad i oktober. PMIen lå på 49,3 for oktober, som er en nedgang fra 49,8 i september. Verdier under 50 poeng, kan være et uttrykk for nedgang i aktiviteten.

Les på E24+

Michael Burry fra The Big Short: Derfor ligner indeksfond på finanskriseboblen

Detaljhandel og Black Friday

Mandag slipper SSB tall for investeringsindeks for detaljvarehandelen i tredje kvartal. Fredag kommer detaljomsetningsindeksen for oktober.

– Der er vi i Nordea mest pessimistiske av meglerhusene. Tallene som kommer er for tredje kvartal og oktober, mens vi tror folk utsetter mye av storhandelen til november. Det skal i prinsippet fanges opp av sesongfaktorene, men det skjer ikke bestandig, sier Bruce.

På fredag går Black Friday av stabelen. NHO anslår at november vil står for 48 prosent av varehandelen i årets to siste måneder, og på netthandel har det gått enda lenger, hvor seks av ti kroner anslås brukt i november.

Av andre hendelser denne uken vil Fed-sjef Jerome Powell holde tale mandag, USAs forbrukertillitsindikator kommer tirsdag, ordretallene på varige forbruksvarer (durable goods orders) fra USA kommer på onsdag og forbrukertillitsindikatoren i eurosonen slippes torsdag.

– Også fortsetter handelskrigen, men det er ingen spesielle hendelser som er varslet. Om Trump godtar lovforslaget fra Kongressen som støtter menneskerettigheter og demokrati i Hongkong kan det provosere kineserne, sier Bruce.

Resultatslippet går mot slutten

Resultatene for tredje kvartal på Oslo Børs fortsetter å komme også denne uken. Tirsdag slipper BW Offshore tall og onsdag kommer PCI Biotech og Kid sine kvartalstall. Torsdag byr på tall for Odfjell Drilling og Solstad Offshore.

Uken avsluttes med blant andre Element, Frontline, Golden Ocean, Havila Shipping, Hunter Group og Northern Drilling sine kvartalsrapporter.

Les på E24+

Tallene som avgjør om renten skal opp eller ned

Les på E24+

Offentlig sektors kostnader er nå 1.094 milliarder høyere enn for 20 år siden

Publisert:
Gå til e24.no