Varsler økte toller på kinesiske varer verdt 4.900 milliarder

Kinas hevntoll fikk ikke stå ubesvart lenge. Sent fredag kveld kom USAs president med et saftig motsvar. 

Foto: Nicholas Kamm AFP
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

USAs president Donald Trump varsler på Twitter at han vil øke tollen på kinesiske varer verdt totalt 550 milliarder dollar, tilsvarende 4.900 milliarder kroner.

Beskjeden kommer som et svar på Kinas beslutning om å øke tollen på amerikanske varer verdt 675 milliarder kroner, som landets myndigheter offentliggjorde fredag ettermiddag.

Trump sendte allerede kort tid etter Kinas beskjed ut en tirade på Twitter hvor han blant annet skrev at han «beordret amerikanske selskaper til å finne alternativer til Kina». I samme tirade varslet at han ville komme med et motsvar senere på dagen.

E24+: Dette er Kinas våpen i handelskrigen (for abonnenter)

Les på E24+

Bloomberg på lederplass: Stålsett deg for Trump-nedturen

Øker all toll med fem prosent

Som tidligere nevnt har dette nå kommet. I meldingene fredag kveld skriver presidenten at tollen som tidligere er varslet innført 1. september og 15. desember nå bli økt fra 10 til 15 prosent. Denne tollen gjelder varer verdt 300 milliarder dollar.

Samtidig varsler han at han vil øke tollen på varene man tidligere har innført 25 prosent toll på til 30 prosent fra 1. oktober. Denne innføringen gjelder varer som gjennom det siste året har blitt tollbelagt, varene har en verdi på 250 milliarder dollar.

– I mange år har Kina (og en rekke andre land) misbrukt USA når det kommer til handel, tyveri av åndsverk, og mye mer. Vårt land har tapt hundrevis av milliarder dollar i året til Kina, uten en løsning i sikte, skriver Trump på Twitter.

– Dessverre har tidligere administrasjoner tillatt Kina å komme så langt foran på fri og rettferdig handel at det har blitt en stor byrde for amerikanske skattebetalere. Som president kan jeg ikke lenger tillate at dette skjer, fortsetter han.

Videre skriver Trump at Kina ikke burde innført tollsatsene landet varslet tidligere fredag.

Dette er Kinas våpen i handelskrigen

Wall Street falt

Med forbehold om at ting kan skje i løpet av helgen, er det stor grunn til å tro at børsene verden over vil bli påvirket av den siste utviklingen i handelskrigen når de åpner på mandag.

Fredag ble det en bekmørk dag for de amerikanske børsene etter de mange utspillene tidligere på dagen.

Slik endte dagen på Wall Street:

 • Dow Jones ned 2,37 prosent
 • S&P 500 ned 2,58 prosent
 • Nasdaq Composite ned 3,00 prosent

Samtidig ble børsene påvirket av at den amerikanske rentekurven igjen inverterte. Fenomenet, som har varslet alle resesjoner i amerikansk økonomi de siste 50 årene, innebærer at renten på langvarige statsobligasjoner faller under renten på de kortvarige.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Donald Trump
 2. Kina
 3. USA

Flere artikler

 1. Angrer på at han ikke økte tollene enda mer

 2. «Skrekkindeksen» skjøt opp: Kraftig fall på Wall Street

 3. Verste uke i år på Wall Street

 4. Annonsørinnhold

 5. Bloomberg: Kina-avtale mangler bare Trumps underskrift

 6. Donald Trumps tollvarsel senker Asia-børsene