Sendte betongskanner-selskapet Elop ned på Oslo Børs første handelsdag

Børsnykommeren Elop utvikler en 3D-skanner for betongkonstruksjoner, som broer og bygg. Selskapet selv fremhever at de tar både klima- og samfunnsansvar.

PÅ BØRS: Administrerende direktør Kjersti Kanne har tatt Elop på Merkur Market. Ambisjonen er å komme på Oslo Børs’ hovedliste.

Erik Steinsbu Wasberg
 • Erik Steinsbu Wasberg
 • Sondre Olav Thomassen Nes
Publisert:

Elop er siste tilskudd på Oslo Børs’ markedsplass Merkur Market. Ambisjonen er å selge sin egenutviklede betongskanner – som brukes til å inspisere kritisk infrastruktur – ut i verden.

– Det er en historisk milepæl for oss. Børsen er viktig for å muliggjøre planene og strategiene vi har, sier administrerende direktør Kjersti Kanne i Elop.

Teknologiselskapet ble grunnlagt av Terje Melandsø tilbake i 2013.

I det arbeidende styreleder Øivind Horpestad ringte i børsbjellen fredag morgen, sto aksjene på seks kroner, likt som tegningskursen i en nylig emisjon.

Utover dagen sendte aksjonærene Elop-aksjen ned til en sluttkurs på 5,25 kroner. Det priser selskapet til 369 millioner kroner.

Nylig hentet selskapet 100 millioner i frisk kapital.

Blant aksjonærene er en rekke kjente investornavn, deriblant Ketil Skorstad, Lars Nilsen og Arne Blystad. Flere av dem har en «lockup»-periode, som gjør at investorene ikke kan selge aksjer før etter en bestemt tid, på seks og tolv måneder.

Lokker med ESG-stempel

Såkalte ESG-aksjer har vært i kraftig medvind den siste tiden. Mange investorer og fond jakter aksjer som oppfyller kriteriene for å være klimavennlige og ta hensyn til samfunnet.

ESG står for «environmental, social and corporate governance», altså selskaper som tar klima- og samfunnsansvar.

– Jeg tror vi treffer på alle tre bokstavene. Det er absolutt en ESG-aksje, sier styrelederen.

Rundt åtte prosent av verdens utslipp av klimagassen CO₂ kommer fra nettopp betongindustrien. Betongskanneren øker levetiden til konstruksjonen, mener selskapet, som sier det dessuten gir lavere utgifter til tunnel- og broprosjekter. Dermed reduseres klimaavtrykket.

Venter enorm vekst

Det har gått flere år med utvikling før selskapet nå kommersialiseres for fullt. Nå bruker Hamar-selskapet tiden på å få produktene ut i verden.

– Selskapet er syv år gammelt, men det har vært et forsknings- og utviklingsselskap frem til nå. Først for ett år siden vi begynte å bygge en organisasjon og kunne kommersialisere driften, sier Horpestad.

Elop samarbeider blant annet med tyske Dekra om testing, markedsføring og lansering av produktet.

Styreleder Øivind Horpestad og administrerende direktør Kjersti Kanne jubler etter noteringen.

Erik Steinsbu Wasberg

Hvor stort er markedet?

– Det er gedigent. Vi har brukt BCG (konsulentselskapet Boston Consulting Group, journ.anm.) til å finne ut av nettopp det. Det er beregnet til å være flere tusen milliarder. Vi vet at behovet og markedspotensialet er enormt stort, svarer styrelederen.

Styrelederen presiserer at selskapet kun kan kapre noe av potensialet. Planen er en omsetning på 800 millioner kroner i 2025, ifølge Elop.

Les på E24+

Investtechs sommerskole del 2: Så mange aksjer bør du ha i porteføljen

Selskapet har også innledet et samarbeid med IT-satsingen Cognite, som i hovedsak eies av Aker. Håpet er at data kan brukes til å skape innbringende muligheter for selskapet.

– Cognite er viktig for oss. Hvis du har mye data som man kan systematisere og settes sammen, så kan vi bruke det til veldig mye spennende, sier styrelederen.

Rett etter børsåpning ble det handlet Elop-aksjer for seks kroner, noe som er det samme som tegningskursen ved siste emisjon.

Erik Steinsbu Wasberg

Vil på Hovedlisten

Det har vært stor pågang på Merkur Market den siste tiden.

Markedsplassen har lavere krav og enklere opptaksprosess enn Oslo Børs og Oslo Axess.

Aker BioMarine og Kahoot er to av selskapene som er notert nettopp her, sammen med selskaper som Mercell, Andfjord Salmon og Quantafuel.

– Hvorfor går dere på børs?

– Det er flere årsaker til det. Vi har en reise foran oss som er veldig spennende, men som også kreves tilgang på kapital. Det er mye enklere når vi kan vise at vi er på en markedsplass, sier Horpestad.

Elop legger ikke skjul på at de ønsker seg opp på Oslo Børs’ hovedliste etter hvert. Noteringen på «minibørsen» Merkur Market er bare et steg på veien.

Elop fikk gleden av å ringe børsdagen inn denne fredagen, i det selskapet debuterte på børs.

Erik Steinsbu Wasberg
Les også

Vil digitalisere offentlig sektor – med stjerneinvestorer på laget

Les på E24+

Dette må du vite om aksjemultiplene nå

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Børsnotering
 2. Elop
 3. Oslo Børs
 4. Euronext Growth

Flere artikler

 1. Endúr har kjøpt selskaper for 1,5 mrd. – prises til 1,1 mrd.: – Aksjen er underpriset

 2. Stadig flere til Oslo Børs-lillebror Merkur Market

 3. Sissener meldte seg på Kongsberg Automotive-emisjonen

 4. Betalt innhold

  Børsbølge i norsk tech: Fordelene og ulempene for startups

 5. Oslo Børs mot noteringsrekord: Sjefen tror ikke det skjer så mye «gambling»