Oljepengene

Trodde svake Amazon-tall ville utsette rekorden: – Vi må jo bake litt i helgen

– Med dårlige tall fra Amazon i går så tenkte vi at det kanskje ville bli neste uke i stedet, sier direktør Yngve Slyngstad etter at Oljefondet nådde milepælen på 10.000 milliarder kroner. Dermed må kaken vente til over helgen.

NY REKORD: Oljefondets sjef Yngve Slyngstad trodde at dårlige Amazon-tall torsdag ville føre til at Oljefondets verdi ikke nådde 10.000 milliarder kroner før neste uke. Derfor hadde han ikke kaken klar da milepælen ble nådd fredag.

Trond Solberg
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

– Jeg må først bare gratulere?

– Nei, jeg gratulerer deg. Vi kan alle gratulere hverandre, for dette eier vi likt alle sammen, sier administrerende direktør Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management til E24.

Fredag passerte fondets verdi 10.000.000.000.000 kroner, det vil si 10.000 milliarder kroner, eller 10 billioner* om man vil, etter en kraftig aksjeopptur og en svekket krone.

– Hvis du skulle spandere en fredagspils på befolkningen, så har du råd til 100 milliarder fredagspils til 100 kroner stykket. Det er mye penger?

– Vi kan nøye oss med én og fremdeles ha mye igjen i pengebingen, sier Oljefondets leder.

(*PSST! På norsk er én billion er det samme som 1.000 milliarder. Tallet må ikke forveksles med det engelske ordet «billion», som på norsk betyr milliard.)

Les også

Frykter neste finanskrise kan bli verre

– Stirret på skjermen

Slyngstad forteller at han var på kontoret da Oljefondets uoffisielle telleverk fredag passerte 10.000 milliarder kroner for første gang.

– Jeg var på kontoret og stirret på skjermen sammen med alle de ansatte der, sier han.

– Hva tenkte du da tallet passerte 10.000?

– Det er klart at dette er en helt utrolig milepæl for fondet, for landet, for alle som jobber her og alle som eier en del av det. Det er utrolige tall, jeg tror vi nesten ikke greier å ta inn over oss hvor mye penger dette egentlig er, sier Slyngstad.

REKORDVERDI: Oljefondet var oppe i godt over 10 billioner kroner (10.000 milliarder) fredag.

Norges Bank Investment Management
Les på E24+

Kort forklart: Hvordan børsrally og svak krone sikret Siv Jensens oljepengebruk

Hundredoblet fondsverdi

Oljefondets leder påpeker at verdiene har hundredoblet seg siden han begynte å jobbe der i 1998. Da var verdien rundt 100 milliarder kroner. Siden han ble sjef er fondet mer enn firedoblet i verdi.

– Vi har kommet i en helt usedvanlig situasjon som stor kapitaleier. Men samtidig er det sånn at når man ser disse 13 nullene, så blir vi litt ydmyke for oppgaven her, da. Det er jo selvsagt et enormt stort ansvar, sier han.

– Blir det kake?

– Vi har ikke kommet til kaken ennå. Men vi må jo bake litt i helgen.

– Det blir mange nuller på den kaken?

– Vi kommer til å ta en liten feiring her internt, men det blir ikke i løpet av dagen, for nå er det så mye annet som skjer. Vi hadde egentlig ikke trodd at den skulle gå over i dag, med dårlige tall fra Amazon i går så tenkte vi at det kanskje ville bli neste uke i stedet, sier Slyngstad.

Amazon er en av fondets største enkeltinvesteringer, og aksjeposten var verdt 69 milliarder kroner ved utgangen av første halvår. Aksjen falt tungt i etterhandelen torsdag etter svakere tall enn ventet. Likevel har fondets verdi steget fredag.

Les på E24+

Pianisten Knut spiller på valuta: – En helt annen verden

Mest oppgang i aksjer

Det er aksjene som betyr mest for oppgangen i fondet, men etter oljeprisfallet i 2014 til 2016 har også en kraftig kronesvekkelse bidratt til å øke fondets verdi. Denne måneden nådde kronen sitt svakeste nivå mot euro noensinne på 10,24 og det svakeste nivået siden 2001 mot dollaren på rundt 9,20 kroner.

– Kronekursen har hatt en del å si i tredje kvartal, men ikke så mye for året. Se på S&P500 som er opp 20 prosent i år. Det er aksjemarkedene som driver dette, nok en gang, sier Slyngstad.

– Hvor mye av dagens verdi er varig, og hvor mye kan forsvinne over natten i en nedtur?

– Det er et spørsmål du kan stille meg på pressekonferansen neste uke. Men i dag så fokuserer jeg ikke på det. Det er den ene dagen i året hvor jeg skal tenke at det selvsagt er store verdistigninger, men dette er helt utrolig, sier Slyngstad.

Les på E24+

Dette er forvalterne som styrer milliarder i norske fond

Avkastning: 5.000 milliarder

Oljefondet har hatt en eventyrlig vekst under Slyngstads ledelse. Da han tok over som sjef etter Knut Kjær den 1. januar 2008 var fondet verdt 2.275 milliarder kroner.

Siden da har børsene skutt i været under stadig nye runder med pengepolitisk stimulans og lave renter, som har bidratt til å styrke verdens børser.

– Det som er utrolig er at vi har hatt en avkastning de siste ti årene på 5.000 milliarder. Jeg tok jo over på det verste tidspunktet, og dette har blitt en helt utrolig reise fra å gå rett inn i en finanskrise til å komme tilbake til 10 billioner. Det var det ingen som trodde den gangen, sier Slyngstad.

– Alle som den gang mente at det var en stor gambling med folkets formue å kjøpe seg inn i aksjer i det hele tatt, sier vel kanskje ikke det i dag. Mesteparten av avkastningen har jo kommet fra aksjeinvesteringene, sier Slyngstad.

Les også

Regjeringen om oljepengebruken: – Vi er inne i en ny fase

Aksjene er det viktigste

Norge har ifølge Slyngstad vært heldige med investeringene sine. Regjeringen har tilført fondet 3.300 milliarder kroner, og disse har nå ynglet til hele 10.000 milliarder kroner, særlig grunnet aksjeopptur.

– Det uten sammenligning viktigste er at vi har hatt en relativt høy aksjeandel, og at vi kjøpte aksjer for mer enn 1.000 milliarder gjennom finanskrisen og at aksjemarkedet har gått jevnt i en rett linje oppover i ti år, sier Slyngstad.

– Hva vil du si om timingen på Norges konvertering av oljeformue til aksjeformue?

– Vi må ta to dype innpust og ta inn over oss at vi har vært utrolig heldige som fant oljen. Den avkastningen vi har hatt i fondet de siste to tiårene er jo omtrent som å finne olje én gang til når du ser på størrelsen på den, sier Oljefondet-sjefen.

– Det at vi hadde en såpass høy oljepris i årene etter at fondet ble satt opp, fra rundt 2002 til 2013, har gjort det mulig å sette til side penger, og så har vi i tillegg fått en enorm avkastning i samme periode. Så vi har vært dobbelt heldige, legger Slyngstad til.

Slyngstad har sittet 11 år som leder for fondet, og forgjengeren Knut Kjær satt i ti år. Slyngstad har så langt ikke gitt noen signaler om han vil overlate sjefsstolen til andre.

– Det er sånne ting vi diskuterer i styret og ikke med mediene, sier han.

Les også

Første minus på åtte år for Oljefondet: – Resultatene i 2018 var svake

Les også

Kronesvekkelsen gir ny Oljefondet-rekord: – Vi burde nok være litt forsiktige

Les også

Sentralbanksjefen om urolige markeder og Halloween-brexit: – Norsk økonomi er godt rustet

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oljepengene
 2. Oljefondet
 3. Yngve Slyngstad
 4. Norges Bank
 5. Oljepenger

Flere artikler

 1. Oljefondet bikket under 10.000 milliarder kroner

 2. Oljefondets beste år noensinne: Steg med 335.000 kroner per nordmann

 3. Milepæl: Oljefondet passerer 10.000 milliarder kroner

 4. Oljefondets største poster: Apple tilbake på topp

 5. Håper å finne ny Oljefondet-sjef innen sommeren: – Vi søker en god og sterk leder