Rentemøter i ESB

ESB-sjefen rører ikke renten på sitt siste rentemøte

Mario Draghi tar farvel med Den europeiske sentralbanken etter åtte dramatiske år i sjefsstolen. Påtroppende ESB-sjef Christine Lagarde arver det omstridte støttekjøpsprogrammet.

François Lenoir / X01164
 • Camilla Knudsen
Publisert:

Den europeiske sentralbanken (ESB) holder renten uendret på minus 0,5 prosent som ventet, på Mario Draghis aller siste rentemøte.

– Det er fortsatt nedsiderisiko for eurosonens økonomiske utsikter, sier han på pressekonferansen, og peker på globale faktorer som geopolitisk usikkerhet og handelskonflikter.

Han gjentar at renten skal holdes på dagens nivå eller lavere helt til inflasjonsutsiktene nærmere seg målet på i underkant av to prosent.

ESB endrer heller ikke på det omstridte støttekjøpsprogrammet som ble annonsert på møtet i september. Første november vil ESB dermed starte kjøp av verdipapirer for 20 milliarder euro i måneden for å stimulere økonomien i eurosonen.

Støttekjøpene skal fortsette «så lenge som nødvendig», og avsluttes kort tid før ESB starter å heve rentene igjen.

Draghi understreker at den økonomiske utviklingen siden september også har vist at det var behov for tiltakene som ble lansert.

Draghi har vært eurosonens sentralbanksjef siden 2011. Christine Lagarde, som kommer fra stillingen som leder for Det internasjonale pengefondet (IMF), tar over fra 1. november.

Hun var også til stede på dagens møte, men deltok ikke i diskusjonene.

På spørsmål om hvilket råd Draghi vil gi til Lagarde, svarer han: – Ingen råd er nødvendige, hun vet veldig godt hva hun skal gjøre.

Reddet euroen

– Han vil nok bli husket som den som på mange måter reddet euroen i et kritisk øyeblikk med løftet om å gjøre «whatever it takes» for euroen. Det bidro til at euroen etter hvert kom seg over kneika, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken til E24.

Utsagnet kom i en tale under eurokrisen i 2012.

Den 72 år gamle italieneren fikk aldri sjansen til å sette opp rentene, og vil også bli husket for den første som innførte negative renter og støttekjøpsprogram i eurosonen.

– Han ville sikkert gjerne ha gjort ting raskere og mer, hvis det ikke var for en nølende komité. Nå er det Lagardes tur, skriver Danske Bank-økonom Mikael Olai Milhøj på Twitter.

Den avtroppende sentralbanksjefen har foreløpig ingen konkrete planer for fremtiden.

– Jeg har ikke noe bestemt idé om det, men spør min kone, hun vil vite det, i hvert fall håper jeg det, svarer han smilende på spørsmål om dette på pressekonferansen.

Monetary policy decisionsPressekonferansen kan du se her
Les også

Les også: Venter rolig farvel fra ESB-sjef Mario Draghi: – Har fått mye motstand

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Rentemøter i ESB
 2. Rentemøte
 3. Den europeiske sentralbanken
 4. Mario Draghi
 5. Aksjelive
 6. Christine Lagarde
 7. Eurosonen

Flere artikler

 1. Venter rolig farvel fra ESB-sjef Mario Draghi: – Har fått mye motstand

 2. Klart for Lagardes første ESB-møte: Ingen vet hva som er i vente

 3. ESB holder renten på minus 0,5 prosent, oppjusterer vekstutsikt

 4. ESBs ferskeste medlem tror Draghis grep kan være en tabbe

 5. ESB øker krisestøtten til 14.300 milliarder kroner