Crowdfunding-selskapene utestenges fra gjeldsregisteret

Barne- og familiedepartementet mener crowdfunding-selskaper ikke skal ha rett til å være påkoblet gjeldsregisteret. Det reagerer selskapene sterkt på, og får støtte av både Forbrukerrådet og sjefen for Gjeldsregisteret selv.

UTFORDRER BANKENE: Geir Atle Bore i Fundingpartner tilbyr små og mellomstore bedrifter en plattform hvor de kan hente penger direkte fra enkeltpersoner som søker god avkastning. Nå utestenges selskapet fra det relativt nye gjeldsregisteret.
Publisert:

– Det er veldig demotiverende å bli fortalt at vi ikke lenger skal være påkoblet gjeldsregisteret. Det er utrolig at som oppstartsselskap skal det offentlige være vår største motstander, sier gründer og daglig leder i Fundingpartner, Geir Atle Bore.

Han reagerer sterkt på beskjeden de fikk fra Finanstilsynet i midten av september om at selskapet må koble seg fra det offentlige gjeldsregisteret som inneholder informasjon om den usikrede gjelden til alle nordmenn som eier et kredittkort eller et forbrukslån.

Før sommeren fikk selskapet beskjed om at de sto på listen over selskaper som skulle være tilknyttet gjeldsregisteret, og Fundingpartner brukte flere hundre timer på den tekniske jobben, som er dyrebar tid og ressurser for et oppstartsselskap.

Men en fersk lovtolkning fra Barne- og familiedepartementet gjør at crowdfunding-selskaper ikke lenger får lov til å være tilkoblet registeret. Årsaken er at, i motsetning til banker, gir ikke crowdfunding-selskapene ut egen kreditt, men på vegne av investorer som bruker plattformen deres.

Les på E24+

Nye problemer for forbrukslånsbankene. Tvinges til å ta større tap på den råtne gjelden

Vil unngå gråsoner

Målet med gjeldsregisteret som ble innført i 2019, er at folk med for mye usikret gjeld ikke skal pådra seg mer unødig forbrukslån, og at finansforetakene skal få god og enkelt oversikt over kunders gjeldsopplysninger.

Det støtter Bore i Fundingpartner som også representerer hele bransjen gjennom Norges Crowdfunding Forening.

– Vi er for transparens og ønsker å være alt annet enn et gråmarkedsprodukt. At all gjeld skal være registrert, er en god filosofi, og for oss beskytter det både investorene og de som får lån, sier Bore.

Saken som gjorde at Fundingpartner og andre crowdfunding-selskaper ble utestengt fra gjeldsregisteret begynte med at selskapet Kredd stilte Barne- og Familiedepartementet spørsmål om plattformen. Etter å ha sett på saken kom departementet tilbake med svaret at siden crowdfunding-selskapene ikke selv gir lån til kundene på plattformene, men at det er eksterne investorer som står for kreditten, skal man utestenges fra samarbeidet.

Departementet er også bekymret for at foretakene gir videre sensitiv informasjon til långivere som ikke er finansforetak.

Videre opplyser departementet til E24 at det vil være naturlig å utvide ordningen med flere typer lån, men da først med «boliggjeld, bilgjeld og andre typer gjeld som har et visst omfang». Gjeldsinformasjonsloven skal evalueres om to år, og departementet forklarer at dette kan være et godt tidspunkt å vurdere om ordningen skal utvides.

Les på E24+

Én stor usikkerhet kan avgjøre fremtiden til forbrukslånsbankene

Forbrukerrådet: – Synd

Forbrukerrådet mener Barne- og Familiedepartementet har gjort en dårlig beslutning.

– Det er synd at nye virksomheter ikke skal få tilgang til registeret. Gjeldsregisteret har så langt vært en stor suksess og blant annet ført til en sunnere fordeling av kreditt, sier fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, Jorge Jensen, og fortsetter:

– Lover og forskrifter er ikke en statisk greie, det er rom for tolkning. Så lenge det er lov til å låne ut penger fra disse plattformene må vi sørge for at det blir så bra som mulig, sier Jensen.

Barne- og familiedepartementet ønsker ikke å svare direkte på reaksjonene fra bransjen som nå utestenges, og referer til deres ferske lovtolkning som kritiseres fra flere hold.

– Vi er en ny bransje og passer kanskje ikke inn i regelverket slik det er utformet i dag. Jeg mener dette tyder på mangel på kunnskap om hva vi driver med, vi har heller aldri hatt et møte med departementet.

Fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, Jorge Jensen, er ikke enig med Barne- og Familiedepartementets beslutning om å utestenge crowdfunding-selskapene fra gjeldsregisteret.

– Må rydde opp

Det som gjør saken ekstra spesiell er at lederen for det nyopprettede selskapet Gjeldsregisteret AS, Egil Årrestad, tolket loven slik at crowdfunding-selskapene skulle innlemmes i samarbeidet.

Det var også derfor Fundingpartner fikk beskjed om å koble seg på før sommeren.

– Fra vårt ståsted var det naturlig at de virksomhetene som er regulert som finansforetak, og som leverer usikret gjeld, skulle være koblet på gjeldsregisteret. Men så har det kommet en ny tolkning fra departementet som forandrer dette, sier Årrestad og fortsetter:

– Det har kommet en del tolkninger lovlig sent, og det er utfordrende for oss å forholde oss til. Jeg har forståelse for at det er utfordrende for selskapene som utestenges også, det er beklagelig, sier Årrestad.

Bore i Fundingpartner mener det må finnes en løsning slik at man kan koble seg på gjeldsregisteret igjen.

– Dette må man rydde opp i. Politikerne har vært tydelige på at man ønsker vår bransje velkommen, og da blir dette en veldig «mismatch» med budskapet vi stadig hører fra de folkevalgte, sier Bore.

Publisert:
Gå til e24.no