Bang & Olufsen-krisen forverres

Det danske selskapet har slitt det siste året. Tirsdag kveld sablet selskapet på ny ned forventningene til regnskapet, noe som fører til kraftig nedgang i aksjen.

Publisert:

I en salgsoppdatering tirsdag kveld skrev Bang & Olufsen at omsetningen var som ventet i september og oktober, men at resultatet i november var langt dårligere enn tidligere anslag skulle tilsi.

Det skjer etter at selskapet er ferdig med sitt andre kvartal i regnskapsåret 2019/2020.

Selskapet venter å legge frem et omsetningsfall på 31 prosent når kvartalsrapporten legges frem 14. januar.

Likevel er det trolig anslagene for regnskapsåret som bidrar mest til at selskapets aksje falt over 20 prosent fra start på København-børsen tirsdag. Ved stenging hentet aksjen seg inn noe, og endte dagen med et fall på 16,42 prosent.

Kutter i anslag

I forbindelse med oppdateringen legger selskapet frem nye anslag for regnskapsåret som er alt annet enn lystig lesning for aksjonærene.

Fra tidligere å ha anslått positiv utvikling i omsetning, driftsmargin og kontantstrømmen, er situasjonen nå en helt annen.

I regnskapsåret 2019/2020 venter selskapet nå å ende med et omsetningsfall på mellom 13 og 18 prosent. Samtidig ventes driftsmarginen å ende på mellom −4 og −9 prosent. Kontantstrømmen er ventet å bli på minus 100–150 millioner danske kroner.

Les også

Bang & Olufsen-sjef blir erstattet etter kriseår

Krever gode lanseringer

Samtidig understreker selskapet at anslagene har sine betingelser.

«Anslagene for regnskapsåret er blant annet basert på suksessfulle lanseringer av et antall allerede planlagte nye produkter, økt fokus på kostnadsreduksjoner så vel som bedring i salg og markedsføring», skriver selskapet i tirsdagens oppdatering.

Bang & Olufsen skriver også at det har satt i gang en rekke tiltak for å forbedre salget. Dette inkluderer blant annet etablering av nye salgsprogrammer, et nytt salgs- og distribusjonsnettverk, kompetanseløft i salgsavdelingen og markedsføring som er mer fokusert på produkter.

Andre kvartal endte som nevnt med en nedgang i omsetningen på 31 prosent til 627 millioner danske kroner. Samtidig anslår selskapet å få en driftsmargin (ebit) på minus 10 prosent justert for engangseffekter når resultatet legges frem på nyåret.

Les også

Verste børsdag noensinne for Bang & Olufsen

Vil lansere treårsplan

Årsakene til det kraftige fallet i omsetningen kommer ifølge selskapet etter at salget fra partnere til forbruker ikke har vært tilfredsstillende. Selskapet trekker også frem økt konkurranse i trådløse høretelefoner og svakere salg i forbindelse med lanseringer som bidrag til fallet.

Basert på utviklingen i årets første kvartaler ser selskapets styre og ledelse det nødvendig med endringer i avdelingene for salg og markedsføring, noe som blant annet betyr et tettere samarbeid.

Dette skal ifølge selskapet gi bedre oversikt over salget til forbruker og vil sikre fremtidig vekst, og bedre produksjonsplanlegging.

Selskapet kaller på bakgrunn av dette inn til en kapitalmarkedsdag i april hvor det vil presentere en ny treårsplan.

Meldingen fra selskapet
Publisert: