Kronekursen

DNB Markets avlyser kronerally på nyåret

Den norske kronen har styrket seg de siste dagene – det er mot normalen på denne tiden av året. – Vi tror usikkerheten kommer tilbake og preger kronen i året som kommer, sier Østnor.

Valutaanalytiker i DNB Markets Magne Østnor tror ikke lenger kronekursen får sin vanlige sesongoppsving på nyåret.

Cicilie S. Andersen, E24
 • Camilla Knudsen
Publisert: Publisert:

Etter å svekket seg til ny bunnrekord på 10,31 mot euro tidligere i høst, har kronen styrket seg igjen. De siste dagene har en euro kostet i underkant av 10 kroner, og mandag morgen handlet kronen til 9,95 mot euro.

– Jeg har også sett sesongmønsteret med tendens til svakere krone på slutten av året, men det har som oftest veldig fundamentale forklaringsfaktorer. Når de ikke har spilt seg ut, mener jeg det er mindre grunnlag for å si at det motsatte skal skje på nyåret, sier valutaanalytiker Magne Østnor i DNB Markets til E24.

– For dem som skal sette pengene sine i kronen, så ser det hele mer usikkert ut etter svekkelsen i oktober og november, legger han til.

De siste tiåret har bevegelsen stort sett vært motsatt. Flere økonomer har pekt på et sesongmønster med kraftig svekkelse i desember, da kronelikviditeten også er dårlig.

Men ofte har det sammenfalt med dårlige nyheter enten om oljepris, verdensøkonomien, norsk økonomi eller en kombinasjon av dette i årets siste kvartal.

I januar har kronen som oftest kommet sterkt tilbake.

– Januareffekten ser ut til å være relatert til det som skjer i november og desember, ikke så mye på grunn av at fundamentale faktorer snur i positiv retning på nyåret, men mer som en reversering av den overdrevne bevegelsen mot slutten av året, sier Østnor.

Tror usikkerheten kommer tilbake

Årsaken til de siste dagenes kronestyrking er en blanding av høyere oljepris, avklaring om brexit og avtaleutkast i handelskrigen mellom USA og Kina.

– Bildet har snudd litt mer positivt og det gjenspeiles i valutamarkedet. All bekymring er ikke blåst bort, men det er ikke så bekmørkt som man fryktet for en liten stund tilbake, sier Østnor.

Han tror imidlertid at optimismen er gått for langt og at usikkerheten kommer tilbake i starten av 2020.

– Vi mener konflikten mellom USA og Kina vil blusse opp igjen, og at brexit-usikkerheten gjenoppstår når det blir nye handelsforhandlinger. Vi venter også at den globale veksten skal fortsette å bremse ned, sier Østnor.

Les også

Norges Bank spår kronestyrking, men på klart svakere nivå enn før

– Avhengig av langsiktig svak krone

DNB Markets venter dermed at kronen skal svekke seg til 10,20 mot euro på seks og tolv måneders sikt.

– Vi mener usikkerheten vil ta seg opp igjen og det gjør noe med stemningen i finansmarkedet, som også bør prege kronen i en tid hvor norsk økonomi er i ferd med å bremse, sier analytikeren.

Både OECD, SSB, Norges Banks regionale nettverk og NHO har den siste tiden varslet vekstbrems for Norge fra neste år.

Østnor tror dagens kronenivå, som er svært svake historisk sett, er kommer for å bli.

– Der vi er i dag er ikke så altfor langt unna det vi tror er et langsiktig nivå.

Østnor tror også at det er helt nødvendig for at den norske økonomien skal opprettholde sin konkurransekraft.

– Vi ser ikke klare tegn til at man tilpasser seg kronekursen ved for eksempel å vri oss vekk fra import og reise mindre til utlandet. Vi ser heller ikke tegn til at eksportbedriftene girer opp investeringene for å dra nytte av konkurranseevne-boosten de har fått av svak krone.

Med Norges høye kostnadsnivå, mener han derfor vi er nødt til å ha en krone på så svakt nivå i lys av utsiktene for økonomien. Det betyr trolig også at vi kanskje ikke kommer tilbake til nivåene før oljeprisfallet i 2014 på 8 kroner for en euro.

Sterkere krone ved I44

Norges Bank varslet også på sitt rentemøte i desember at vi må belage oss på en langsiktig svakere realkurs, selv om det ligger an til noe kronestyrking fremover.

Kronen har styrket seg på bred basis i desember, og ikke bare mot store valutaer som dollar og euro. Norges Banks foretrukne indeks, I44, måler kronen mot 44 handelspartnernes valutaer.

De siste to ukene frem til fredag hadde kronen styrket seg 1,5 prosent målt ved I44-indeksen, til 109,34 poeng.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Kronekursen
 2. DNB Markets
 3. Norsk krone
 4. Norges Bank
 5. Handelskrig

Flere artikler

 1. Bryter med «juletradisjonen»: Kronen fortsetter å styrke seg

 2. Kronen ofte svakest i desember: Julehandel i Sverige kan bli dyrere jo lenger du venter

 3. Kronen nådde sitt sterkeste nivå på over ett år på viktig indeks

 4. Betalt innhold

  Året da kronemysteriet oppsto: Dette lærte vi om den norske kronen i 2019

 5. Kronen klatrer til sitt sterkeste på tre måneder: – Har ikke vært lett å forklare den svake kronekursen