Kulturbusiness

«The Rise of Skywalker» spilte inn mindre enn forgjengerne

«Star Wars: The Rise of Skywalker» spilte inn 3,4 milliarder kroner i løpet av åpningshelgen, der 1,6 milliarder kom fra USA. Likevel klarer ikke filmen å nå opp til de to første filmene i trilogien.

 • Ine Brunborg
Publisert: Publisert:

I løpet av premierehelgen hentet «Star Wars: The Rise of Skywalker» inn 374 millioner dollar på verdensbasis, skriver CNBC. Det tilsvarer kinobilletter for omtrent 3,4 milliarder kroner.

Av dette tjente filmen 176 millioner dollar, eller 1,6 milliarder kroner, på billettsalget i Nord-Amerika alene.

Det gjør filmpremieren til den tredje største i år, ifølge kanalen.

På forhånd ventet analytikere i bransjen 175 millioner dollar fra billettlukene i USA, men noen ventet så mye som 200 millioner, ifølge CNN. Disney var på sin side noe mildere, og la prognosen på rundt 160 millioner dollar.

Men filmen, som er den tredje og siste installasjonen i oppfølgertrilogien i Star Wars-universet, klarte ikke å klatre til nivået til forgjengerne.

Den første filmen, «The Force Awakens» fra 2015, hentet inn 247 millioner dollar fra de første visningene i USA. Nummer to, «The Last Jedi» fra 2017, dro inn 220 millioner dollar.

Les også

Les mer: «Frost 2» er Disneys sjette milliardfilm i år

Lunke anmeldelser

Flere amerikanske medier og analytikere peker på lunke anmeldelser for delvis å forklare tallene.

På nettsiden Rotten Tomatoes, som samler anmeldelser fra en rekke medier, står filmen oppført med 57 prosent negative anmeldelser.

De to foregående filmene i trilogien er til sammenligning oppført med 93 og 91 prosent med positive anmeldelser.

– Åpningssalget til «Rise of Skywalker», fantastisk som det er, kan være et resultat av delvis blandede anmeldelser og tretthet i forkant av det siste kapittelet, men filmen vil trolig spille bra i løpet av høytiden, sier medieanalytiker Paul Degarabedian til CNN.

Samtidig er det verdt å ta med seg at forhåndssalget av billetter startet den 28. oktober i USA, altså før anmeldelsene, noe som trolig står for mesteparten av billettsalget på selve premieredagen torsdag, skriver CNBC.

Her hjemme trillet VG terningkast tre til «The Rise of Skywalker». Dagbladet og NRKs Filmpolitiet ga filmen terningkast fire, Aftenposten trillet terningkast fem, mens Dagsavisens anmelder omtalte filmen som «en mild skuffelse».

Les også

Les mer: Disney har dratt inn over 60 milliarder kroner på nyinnspillinger

– Må ta seg tid

– Skywalker hadde en av de beste åpningene desember noensinne har sett, dessverre vil den alltid sammenlignes med hva den ikke klarte å gjøre: å matche billettsalget til sine forgjengere, sier analytiker ved Exhibitor Relation, Jeff Bock, til CNBC.

– Som et studio vil du aldri se en synkende fanbase, på noe nivå, spesielt for det som ble regnet som avslutningen av en saga, fortsetter Bock.

Han legger til at det «åpenbart er en fantastisk» premiere, med mindre man sammenligner filmen med de tidligere episodene i trilogien.

– Det vil være verdifullt for merkevaren å ta seg litt tid, og rekalibrere i strømmeverdenen, sier Bock til kanalen.

Dette er altså den tredje og siste filmen i oppfølgertrilogien, men den niende episoden i sagaen om Skywalker. Det hele startet i 1977 med episode fire, «A New Hope».

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kulturbusiness
 2. Star Wars
 3. Disney
 4. Film
 5. Kino

Flere artikler

 1. «Spiderman: No Way Home» har spilt inn over en milliard dollar globalt

 2. «Frost 2» er Disneys sjette milliardfilm i år

 3. Jurassic World snapper kinotronen fra Top Gun

 4. Disney-aksjen fyker opp etter sterkt kvartal

 5. Disney-topp om det norske markedet: – Fantastisk mange tilbud