Midtøsten-uroen

Kraftig byks i oljeprisen etter Irans angrep mot militærbaser

Det er store markedsutslag både i oljeprisen og på børsene etter at Iran har angrep amerikanske militærbaser i Irak. Også norske soldater befinner seg på én av basene.

STORE MARKEDSUTSLAG: Det er kraftige bevegelser både på børsene og i oljeprisen natt til onsdag. Bildet er tatt ved al-Asad-basen på et tidligere tidspunkt.

JIM WATSON / AFP
 • Martin Hagh Høgseth
 • Erik Steinsbu Wasberg
Publisert:,

Det amerikanske forsvarsdepartementet bekrefter at Iran har angrepet minst to baser i Irak: En i Erbil i nordlige Irak og al-Asad-basen vest i landet.

Oljeprisen gjør natt til onsdag et kraftig byks oppover i etterkant av angrepet. Ved 02.30-tiden steg prisen på et fat Nordsjøolje 3,54 prosent til 70,75 dollar.

Det er det høyeste nivået oljeprisen har vært på siden utgangen av mai. Dermed er det også over nivået man så i oljeprisen fredag etter at USA likviderte Irans toppgeneral Qasem Soleimani.

Den amerikanske lettoljen (WTI) steg samtidig rundt 3,56 prosent til 64,91 dollar fatet.

I morgentimene avtar oljeprisen, og handles i 05.30-tiden til 69,16 dollar -nærmere to dollar lavere enn toppen for noen timer siden. Oppgangen barberes også for amerikansk lettolje, som handles for 63,44 dollar.

Les også

SEB-analytiker mener Irak kan bli stengt ute av oljemarkedet

Kraftig børsfall i Asia

Det er også forholdsvis store endringer på enkelte av de asiatiske børsene natt til onsdag, hvor Tokyo-børsen falt med over to prosent. Nedgangen snudde imidlertid utover nattetimene.

Slik er utviklingen i Asia ved 05.30-tiden:

 • Nikkei 225 i Tokyo faller 1,33 prosent
 • Kospi i Seoul er ned 0,83 prosent
 • Hang Seng i Hongkong faller 0,73 prosent
 • Shanghai Composite er ned 0,57 prosent
 • Singapore-børsen er ned 1,25 prosent
 • ASX 200 i Sydney faller 0,32 prosent

På motsatt side stiger nå prisen på gull betydelig. Det edle metallet er sett på som en trygg havn i situasjoner med geopolitisk uro og har til vane for å stige i slike situasjoner.

Ved 02-tiden koster en unse gull 1.590 dollar, opp 1,08 prosent fra midnatt. Et unse ble handlet til 1.610 dollar ved 01-tiden.

Les mer om angrepene: Iran angriper militærbase med norske styrker i Irak

Handelen i terminkontrakter peker mot en markant nedgang også på Wall Street i forkant av at disse åpner onsdag ettermiddag. Ved 02-tiden er futureshandelen på Dow Jones-indeksen ned over 400 poeng. Også på S&P 500 og Nasdaq peker handelen i terminkontraktene mot en nedgang på rundt 1,5 prosent, ifølge CNBC.

Les også

Søreide «dypt bekymret» etter at USA drepte Iran-topp

Norske soldater på basen

Ved al-Asad-basen er det også stasjonert rundt 70 norske soldater. Ingen av disse skal være skadet, opplyser Forsvaret til VG.

– Jeg kan bekrefte fra vårt personell på stedet at det har vært flere nedslag på al-Asad-basen. Det befinner seg om lag 70 nordmenn der for øyeblikket. Det er ikke meldt om skader blant nordmennene, sier Brynjar Stordal, pressetalsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter, til VG ved halv ett-tiden.

Angrepet natt til onsdag er beskrevet som et hevnangrep etter general Qasem Soleimani av statlig iransk TV. Samtidig truer Iran med en ny bølge angrep dersom USA eller deres allierte gjør noe for å hevne rakettangrepene, ifølge nyhetsbyrået AP.

– Denne morgenen har modige krigere fra Irans revolusjonsgarde gjennomført en vellykket operasjon kalt «Operasjon Martyr Soleimani» ved å avfyre et titalls raketter mot basen til terrorister og invasive amerikanske styrker, melder det iranske nyhetsbyrået ISNA.

Les også

Frykter Iran vil «kaste hansken»: – Som å drepe USAs visepresident

– Vil forsvare oss

Irans utenriksminister Javad Zarif hevder, ifølge NTB, at landets rakettangrep var selvforsvar. Han skriver på Twitter at angrepene ble gjort i selvforsvar i henhold til artikkel 51 i FN-pakten, som omhandler retten til selvforsvar mot væpnede angrep.

– Vi ønsker ikke en opptrapping eller krig, men vi vil forsvare oss mot enhver aggresjon, skriver Zarif.

Rakettangrepet blir omtalt som «Operasjon Martyr Soleimani», meldte det iranske nyhetsbyrået ISNA, ifølge NTB.

USAs president Donald Trump tyr også til Twitter for å kommentere angrepene.

– Alt står bra til. Raketter ble avfyrt fra Iran mot to militærbaser i Irak. Kartlegging av omkomne og skade foregår nå. Så langt, så bra, skriver Trump.

Han vil komme med en uttalelse onsdag lokal tid, melder flere amerikanske medier.

Flystyrt i Iran

Et Boeing 737-fly med 180 passasjerer og kabinansatte har styrtet like ved hovedflyplassen Imam Khomeini internasjonale lufthavn ved Irans hovedstad Teheran, melder flere medier og NTB.

Flyet skal ifølge iransk TV ha krasjet grunnet mekaniske problemer like etter det lettet. Flyet var trolig på vei til Ukrainas hovedstad Kiev.

Jason Rabinowitz, som er en av driverne bak Flightradar 24, melder på Twitter at lufthastigheten holdt seg den samme, før de plutselig mistet kontakt med flyet.

– Det plutselige tapet av data er veldig rart. Flyets bane, høyde og hastighet viser ingenting unormalt fra tidligere flyreiser, skriver han.

Iransk statlig fjernsyn melder like før 6-tiden at alle de rundt 180 passasjerene og mannskap om bord i flyet har omkommet, ifølge NRK.

Les også

45 norskkontrollerte skip i konfliktområdet: Rederiforbundet er dypt bekymret for utviklingen

Her kan du lese mer om

 1. Midtøsten-uroen
 2. Iran
 3. Irak
 4. USA
 5. Gull
 6. Oljepris
 7. Tokyo-børsen

Flere artikler

 1. Oljeprishopp: Iran-topp drept i amerikansk angrep

 2. Ukrainsk fly styrtet i Iran - 176 personer omkom

 3. Trump med nye trusler mot Iran og Irak: – Vil innføre sanksjoner ulikt noe de har sett før

 4. Annonsørinnhold

 5. Iran varsler «kraftig hevn»

 6. Oljeprisen stiger til over 70 dollar på uro i Midtøsten