Sparebanken Øst putter penger i Kjos' kryptoselskap: – Dette er en gamechanger

Norwegian Block Exchange mener Sparebanken Øst sin investering i selskapet vil gjøre kryptovaluta mindre skummelt og mystisk for folk flest.

KRYPTOSJEF: Stig Aleksander Kjos-Mathisen leder Kjos-familiens kryptosatsing fra Norwegians lokaler på Fornebu.

Foto: Sindre Hopland
  • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

Torsdag kom nyheten om at Sparebanken Øst tar et jafs av Kjos-familiens kryptoselskap, Norwegian Block Exchange (NBX).

– Det å få en så etablert bank som har drevet i Norge i over 170 år inn på eiersiden, gir oss vanvittige muligheter, sier NBX-sjef Stig Aleksander Kjos Mathisen.

Norske banker har frem til nå vært ambivalente til kryptobransjen, så sparebankens investering i NBX er nær enestående i norsk banksektor.

– Ble dere overrasket når det var en bank som sto på døren og ville samarbeide?

– Til å begynne med var vi veldig overrasket, men etter et par møter skjønte vi at de gjorde dette for å lære, og vi tror Sparebanken Øst vil bli en svært viktig strategisk partner for oss, sier Kjos-Mathisen, som sier at samtalene med banken begynte i sommer.

Nøyaktig hvilke muligheter selskapet får med banken på eiersiden er foreløpig usikkert, men Kjos-Mathisen nevner at banksamarbeidet gjør at man kan bygge mer komplette betalingsløsninger og nye typer spareprodukter.

Les også

Bjørn Kjos: – Kryptovaluta er fremtiden

– En god pris

Banken opplyste tirsdag formiddag at investeringen utgjør 15 millioner kroner, tilsvarende en eierandel på 16,3 prosent av kryptoselskapet.

Det mener Kjos-Mathisen er en god pris.

– Selskapet ble verdsatt til 75 millioner før investeringen, men dette var en strategisk emisjon, vi kunne fått en langt høyere verdsettelse og hentet mer penger om vi så etter finansielle investorer, sier han.

NBX-sjefen sier selskapet er tilstrekkelig kapitalisert på nåværende tidspunkt, men at det kan bli aktuelt å hente mer penger rundt nyttår.

Men det var ikke fritt frem for Sparebanken å putte pengene sine i krypto. Det ble gjort grundige undersøkelser av selskapet før emisjonen kunne bli gjennomført, spesielt knyttet til hvitvaskingsrisiko som har vært en frykt for banker og myndigheter når det kommer til kryptovaluta.

Administrerende direktør i Sparebanken Øst, Pål Strand, bekrefter at selskapsgjennomgangen var viktigere og grundigere enn andre oppkjøp de har gjort.

– Det var en omfattende jobb, vi brukte mye tid på dette og gjorde vurderinger underveis. Men vi er veldig imponert over den jobben som er gjort i NBX.

Sparebanken Øst får også en styreplass i selskapet.

Flyselskapet Norwegian har en opsjon på å kjøpe seg opp i selskapet i løpet av 2020.

NBX har også inngått en avtale med Norwegians bonuspoeng-selskap Reward om at man får poeng for hver handel man foretar inne på børsen.

Sammenligner med krypto med farge-TV

Banksjef Strand sier krypto er interessant fordi det utfordrer de eksisterende finansielle systemene, både i Norge og i utlandet.

– Nye ting er alltid skummelt, men hvis man kjenner på den uroen i forhold til alt så stopper man opp, sier Strand, og nevner andre advarsler som har kommet om ny teknologi:

– Det er jo slik at jeg er 54 år og vokste opp når farge-TV-en kom. Vi hørte at det var skummelt å se på farge-TV, og at man kom til å få vondt i øynene av å se for lenge.

Strand sier det er mye banken må lære og «mange skjær i sjøen» før man kan snakke om å tilby nye produkter til kundene deres, men sier at banken ønsker å være langt fremme i skoene på nye tjenester.

– Vi tror digitale valutaer vil spille en rolle i fremtiden, men vi har ingen planer om å tilby kryptokonto i banken for å si det sånn.

Les også

Kinesisk bitcoin-gigant rømmer Norge

Full lansering i september

I august lanserte NBX kryptobørsen sin for beta-brukere, og planlegger å åpne helt opp for norske forbrukere i løpet av september.

– Så langt har vi fått mange gode tilbakemeldinger som har gjort at vi har kunnet justere og forbedre produktet før vi åpner opp for alle, sier Kjos-Mathisen.

NBX har inngått en avtale med Norwegians bonuspoeng-selskap Reward om at man får poeng for hver handel man foretar inne på børsen.

Selskapet har også hatt interesse fra andre aktører, men sier disse ble satt på pause når man bestemte seg for å innlede et samarbeid med Sparebanken Øst.

Kjos-Mathisen tror NBX sin merkevare vil styrkes av å ha en tradisjonell bank på eiersiden.

– Jeg tror mange vil skjønne at dette ikke er så mystisk og skummelt lenger. Det er ikke mange selskaper som vårt, som har en tradisjonell bank som medeier.

– Dette er en gamechanger.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Bjørn Kjos

Flere artikler

  1. Bjørn Kjos tror kryptosatsing kan bli større enn Bank Norwegian

  2. Kjos-børs henter Skatteetatens kryptosjef

  3. Kjos-eid kryptobørs vil bli Norges første «kryptobank»

  4. Eksstatsråd blir kryptogründer

  5. Nordmenns kryptoformue krympet med 3,6 mrd. kroner i fjor