Strateg om den vanligvis urolige børshøsten: – Blir spennende

Aksjestrateg Paul Harper øyner flere situasjoner som blir avgjørende for børsutviklingen fremover. 

BØRSURO: Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets mener vi må være forberedt på svingninger i aksjemarkedet så lenge usikkerheten mellom Kina og USA vedvarer.

Foto: Stig B. Fiksdal
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

– Jeg tror denne høsten blir spennende, sier Harper i DNB Markets.

Måneden vi nå har gått inn i, september, er historisk den tiden i aksjemarkedet som har levert svakest avkastning. Harper tror trenden kan slå til i år også, men:

– Det er nok en viss grad av tilfeldigheter som har styrt det, og de siste årene har det sett bedre ut, forteller Harper.

En av årsakene til den historiske svake utviklingen er nemlig at en rekke store, negative hendelser har skjedd i september, blant annet Lehman Brothers-konkursen i 2008, eurosonekrisen i 2011 og terrorangrepet mot World Trade Center i 2001.

– Men det er teorier om at når man er ferdig med sommeren, så begynner man å se frem til slutten av året og ser som regel at analytikernes estimater er litt for optimistiske, så da blir det større nedjusteringer av inntjening i andre halvår, forklarer Harper.

Så langt i år har hovedindeksen på Oslo Børs steget i overkant av syv prosent.

Aksje-NM er i gang hos E24, der får du 100.000 fiktive kroner å leke deg med på Oslo Børs de neste fire ukene. Bli med i konkurransen her.

Venter på brexit-svar

Aksjeeksperten følger nøye med på flere faktorer som han i høst mener kan være avgjørende for børsutviklingen fremover:

Les også

Investeringsekspert: Hold deg unna sjømataksjer i høst

 • Hvordan den amerikanske økonomien, som har vist tegn til å miste fart, utvikler seg fremover. Nylig ble det kjent at amerikanske ISM-innkjøpssjefsindeks (PMI) falt til 49,1 i august, som er den svakeste målingen siden januar 2016.
 • Svar på hvor negativt den andre runden av handelskrigen har slått ut og hvorvidt situasjonen eskalerer videre.
 • Hvor effektive nye stimulanser fra sentralbankene blir. Når rentene allerede er lave, er det ikke sikkert at ytterligere rentekutt kommer til å ha så stor effekt, påpeker strategen.
 • Hvordan brexit-sagaen ender. Harper mener også en ytterligere utsettelse av Storbritannias skilsmisse fra EU vil skape en negativ usikkerhet i markedet.

– Estimatene skal nok videre nedover

Harper peker også på at analytikernes optimisme om hva Oslo Børs-selskapene vil tjene fremover har fått seg en kraftig knekk i år. Fall i oljeprisen, svak utvikling i Hydro og nedgraderinger i sjømat er noen av enkeltfaktorene som har dratt estimatene ned.

Les også

Polight-aksjen opp over 200 prosent denne uken: – Skjer spennende ting

– Estimatene skal nok justeres videre nedover, men det er større nedsiderisiko for 2020 enn 2019-estimater nå, sier han.

Les også: Veddemålene mot Hydro-aksjen på sitt høyeste på to år

Det kan slå svært negativt ut for prisingen av en rekke Oslo Børs-aksjer.

– Hvis estimatene faller er det vanskelig å overbevise investorene om at de samme aksjene fortjener høyere multipler enn tidligere. Det er lettere å si at en høyere multippel er fortjent hvis estimatene blir justert opp.

Oslo Børs er også mer utsatt for en vekstbrems i global økonomi enn mange andre internasjonale markeder ettersom den er svært eksponert mot råvarer, fremholder Harper.

– Risikabelt å være helt uten energiaksjer

DNB Markets nå anbefaler å være i undervekt av aksjer totalt, med en overvekt av såkalte defensive aksjer i porteføljen for å stå imot uroen.

– Men med all usikkerheten som er nå så anbefaler vi imidlertid ikke å være veldig i overvekt defensive aksjer. Defensive aksjer er priset veldig høyt nå relativt til sykliske aksjer, og vi mener derfor også det er lurt å ha noen sykliske aksjer i porteføljen som man ikke tror kommer i til å skuffe, men få positive endringer i estimatene sine.

Sykliske aksjer er aksjer som svinger i takt med konjunkturene i økonomien.

Les også

Oslo Børs går inn i sin mest urolige måned: Dette er sektorene å satse på i høst

– Det er her man kan finne verdiaksjer (aksjer som er priset lavt i forhold til forventet inntjening, såkalt price/earnings, journ.anm.) nå, men det er også i disse aksjene inntjeningsrisikoen er størst, så det er veldig viktig at man ikke ender opp med aksjer der estimatene faller, understreker Harper.

Han mener også en Oslo Børs-portefølje nå burde inneholde noen energiaksjer.

– Hvis økonomien blir svak må man være forberedt på at oljeprisen faller, men hvis det går greit tror vi oljeprisen har noe oppsidepotensial. Det er risikabelt å være helt utenom energisektoren når den er en såpass stor del av Oslo Børs.

DNB Markets styrer i stor grad unna såkalte small cap-aksjer, altså mindre selskaper som har en lav markedsverdi.

– Vi foretrekker large cap-aksjer fordi de holder seg bedre i et ruglete marked, sier Harper.

Publisert:

Flere artikler

 1. Nedkjøling i verdensøkonomien rammer Oslo Børs: Laveste forventninger på over to år

 2. Mener Oslo Børs er mer virusutsatt enn andre børser

 3. Betalt innhold

  Vinterens beste aksjetips

 4. Betalt innhold

  De trygge havnene som kan klare seg i coronakaoset

 5. Betalt innhold

  Aksjeeksperter: Disse selskapene er tryggest i handelskrigen