Forfatter og investeringsrådgiver: Tviler på at USAs teknogiganter splittes

Store teknologiselskaper i USA ville trolig tjene på å bli splittet opp, men det skjer neppe, sier Jonathan Tepper i Variant Perception, en av talerne på en konferanse Oljefondet arrangerte denne uken.

GIGANT: Facebook er blant teknologigigantene som flere har tatt til orde for å splitte.

Foto: Jenny Kane AP
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Onsdag holdt Oljefondet en konferanse om bærekraft og selskapers samfunnsansvar, et viktig spørsmål for en aktør som eier som 1,4 prosent av verdens aksjer.

Oljefondet har lenge vært opptatt av at selskaper bør ha et formål ut over det å bare tjene penger, noe som også var tema for en dokumentarfilm om fondet som kom i år.

– Vi er jo eier i 9.000 selskaper, og fremtiden til selskapene har veldig betydning for oss. Jo bedre selskapene gjør det, jo bedre gjør vi det, sier bærekraftsdirektør Carine Smith Ihenacho i Norges Bank Investment Management til E24.

– Det har jo også vært en lang diskusjon om hva som er formålet til selskapene og hvordan selskap skal styres, sier hun.

Stiller strengere krav

De siste årene har Oljefondet blitt en mer aktiv og krevende eier, med klare krav til lederlønningene og selskapenes skattepraksis.

Fondet har også solgt seg ut av en rekke selskaper fordi det var risiko for at forretningsmodellene deres ikke var bærekraftige, for eksempel av hensyn til miljø og vannbruk.

– Arbeidet vårt med bærekraft og eierstyring startet jo lenge før jeg kom inn i fondet, men vi har jo utvidet områdene vi ser på, fått flere forventningsdokumenter til selskapene, vi har flere posisjoner rundt selskapsstyring, sier Ihenacho.

PÅ KONFERANSE: Bærekraftsdirektør Carine Smith Ihenacho i Oljefondet i samtale med DNBs styreleder Olaug Svarva.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24

– Ikke minst kom vi ut med tre dokumenter i fjor, blant annet om selskapers styrer og hvordan vi mener vi kan støtte opp om bedre og mer effektive styrer, sier hun.

Dette var den niende i rekken av fondets årlige konferanser hvor akademikere og praktikere møtes for å ta opp sentrale temaer for finansbransjen.

Les mer: Oljefondet stiller strengere krav til selskapsstyrer

Les også

Opptur for Oljefondets toppaksjer: Microsoft er størst igjen

Større markedsmakt

Jonathan Tepper driver Variant Perception, som gir råd om makroøkonomi, og har skrevet boken «The Myth of Capitalism: Monopolies and the Death of Competition», om hvordan konsentrasjon av markedsmakt i USA bidrar til å dempe konkurransen.

Jonathan Tepper i Variant Perception

Foto: Variant Perception

Dette var også tema for et foredrag han holdt på Oljefondets konferanse.

Utfordringene for konkurransen blir særlig tydelig når det er seks eller færre aktører som dominerer, påpekte han.

– Det vi må gjøre er å hindre fremtidige oppkjøp og sammenslåinger som fører til at det blir færre enn seks aktører som dominerer et marked, sa Tepper.

– Det finnes også tidligere sammenslåinger som klart demper konkurransen og som bør brytes opp igjen, sa han.

Spørsmålet om dominans i markedet har den siste tiden rammet et knippe amerikanske teknologiselskaper som troner på listen over verdens største selskaper, som Amazon, Apple, Alphabet, Facebook og Microsoft. Flere amerikanske politikere spør nå om gigantene ikke bør splittes opp eller reguleres strengere.

Tror ikke noe skjer

Tepper tror ikke amerikanske myndigheter kommer til å gjøre noe med denne konsentrasjonen av markedsmakt, selv om de i juli kunngjorde at teknologikjempenes makt skal granskes.

– Regulatorene i Justisdepartementet og Federal Trade Commission bryr seg ikke, på grunn av svingdørsproblematikk, sier Tepper til E24.

Med det mener han at folk ofte går frem og tilbake mellom USAs reguleringsmyndigheter og store selskaper eller advokatfirmaene deres.

– Men de har kunngjort en gransking?

– Jeg ville veddet penger mot at noe skjer, sier han.

ØNSKER BÆREKRAFT: Oljefondet satte denne uken søkelyset på bærekraft i globale bedrifter. Her er styreleder Helge Lund (t.h.) i BP og Novo Nordisk i samtale med Oljefondets bærekraftsdirektør Carine Smith Ihenacho og professor Colin Mayer ved Oxford-universitetet.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24

– Ville vært en fordel

USAs teknologikjemper troner også på toppen av Oljefondets liste over toppaksjer, og fondet har derfor interesse av diskusjonen om reguleringer.

– Jeg tror det ville vært en fordel for disse selskapene å bli splittet opp. Hvis du for eksempel ser på verdien som ble skapt da Standard Oil i sin tid ble splittet opp, så ble det verdt mye mer, sier Tepper.

Les også

USA gransker teknologikjempene

– Noen av disse selskapene er for store til å forvalte. Ofte ender du med at selskaper som splittes ut av dem gjør det bedre. Nettstedet Google Graveyard viser alle selskapene Google har lagt ned. Mange av disse kunne kanskje gjort det bra, men de passer ikke inn i Googles reklamemodell, sier han.

Tepper påpeker at også de ulike delene av telegiganten AT&T til sammen ble mer verdt i tiden etter at selskapet ble splittet opp i 1984.

Mer opptatt av penger

En annen taler på Oljefondets konferanse var Oxford-professor Colin Mayer.

Han har studert utviklingen av «selskapet» som fenomen over de siste 100 årene, og er enig med Oljefondet i at det er viktig for selskaper å ha et formål ut over Milton Friedmans doktrine fra 1970 om at selskaper skal maksimere aksjonærenes verdier.

– Dette har vært grunnlaget for selskapers praksis, strategi og forretningsutdanning siden da, sier Mayer.

– Ideen om at selskapers eneste funksjon er å tjene penger har blitt intensivert de siste 60 årene. Det har bidratt til økende ulikhet og miljøskader, sier han.

Han trakk frem den danske insulinprodusenten Novo Nordisk som et eksempel på et selskap som har vist at det har et formål ut over det å tjene penger. Selskapet har blant annet jobbet for at folk i fattigere land skal få tilgang på insulin, og for at folk skal legge om til en sunnere livsstil og dermed slippe å få diabetes.

Denne strategien har også gitt Novo Nordisk fordeler, fordi den har gjort at mange aktører har stor tillit til selskapet, ifølge Mayer.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Oljefondet

Flere artikler

  1. BP-styreleder Helge Lund: – Arbeider med å redusere utslipp

  2. Oljefondet med nye grep mot korrupsjon: – Ment å være en hjelp til selskaper

  3. Lanserer samarbeid med matvarekjeder: Oljefondet vil bekjempe barnefedme

  4. I disse sakene var Oljefondet uenig: Markerte motstand mot lederlønn i gigantselskaper

  5. Oljefondet økte med nye 100 milliarder på Cayman Islands i fjor