Telenor i fusjonssamtaler i Asia med malaysisk mobilgigant

De to teleselskapene er i samtaler om å slå seg sammen i Asia for å skape en gigant i regionen – med til sammen nær 300 millioner kunder. Slår tre fluer i én smekk, ifølge analytiker. 

Styreleder Gunn Wærsted og konsernsjef Sigve Brekke i Telenor.

Foto: Helge Mikalsen VG
  • Asgeir Aga Nilsen
  • Hans M. Jordheim
Publisert:

Telenor går inn i samtaler med den største mobiloperatøren i Malaysia, Axiata Group Berhad, om en mulig sammenslåing av deres telekom- og infrastrukturvirksomhet i Asia.

Det opplyser Telenor i en melding.

I det sammenslåtte selskapet oppgis en eierandel på 56,5 prosent til Telenor, og 43,5 prosent til Axiata, men Telenor understreker at det ikke er sikkert at samtalene vil ende med en fusjon.

Målet er å skape et asiatisk teleselskap med drift i ni land som til sammen har en befolkning på nærmere en milliard. Selskapet vil ha sitt operasjonelle hovedkontor med majoriteten av funksjoner i Kuala Lumpur, og er planlagt notert på en internasjonal børs og på Bursa Malaysia.

Det sammenslåtte selskapet vil ha nær 300 millioner kunder og bli et av Asia største innen mobil infrastruktur med rundt 60.000 mobiltårn.

Telenor skriver at sammenslåingen vil kunne realisere betydelige synergier. De er foreløpig estimert til rundt 43 milliarder kroner.

De to partene har mål om å ferdigstille avtalen innen tredje kvartal 2019.

Telenor er blant verdens største når det gjelder mobilkunder, med sine totalt vel 174 millioner. Flesteparten av dem i Asia. Axiata er Malaysias ledende mobiloperatør, med 150 millioner kunder i en rekke land.

Tre fluer i én smekk

Nyheten mottas med optimisme fra ulike analytikere.

Frank Maaø i DNB Markets karakteriserer den mulige avtalen som en svært riktig transaksjon industrielt sett, der Telenor slår tre fluer i én smekk.

– For det første, er dette det mest åpenbare alternativet for å skape et pan-asiatisk nedslagsfelt og skala som inkluderer det enorme, men vanskelige indonesiske markedet.

– Dernest vil den gi en svært tiltrengt konsolidering i det malaysiske markedet.

Axiatas hovedkvarter i Kuala Lumpur. Bildet er tatt i 2013.

Foto: Bazuki Muhammad Reuters

– I tillegg vil transaksjonen gi en konsolidering av mobiltårnene til Telenor i Asia. Axiata er det eneste selskapet som kan tilby dette. Når det gjelder bytteforhold og så videre så er det for tidlig å si noe om dette, skriver han i en e-post.

Kan redusere antallet konkurrenter

Også på Axiatas vegne anses den mulige avtalen som bra. Ifølge Freemalaysiatoday har Public Investment Bank oppgradert aksjen til nøytral.

De påpeker at en sammenslåing vil kunne føre til at selskapet tilriver seg større markedsandeler og bevarer profittmarginene.

Aminvest beholder på sin side sin hold-anbefaling, men øker kursmålet.

– Alt i alt vil vi være positive til denne avtalen ettersom dette kan redusere antallet konkurrenter, skriver de i et notat.

De advarer samtidig om at en restrukturering av denne størrelsen kan får problemer gjennom de respektive landenes regulatoriske myndigheter.

Publisert:

Flere artikler

  1. Brekke om mulig Asia-fusjon: Nytt selskap vil bli like stort som dagens Telenor

  2. Telenor dropper stor-fusjon i Malaysia - skylder på «kompleksiteter»

  3. Asia-fusjon kan gi enda mer Telenor-utbytte

  4. Telenor og Axiata slår sammen selskaper: Skaper mobilgigant i Malaysia

  5. Axiata stuper 14 prosent etter Telenor-fusjon brøt sammen