Analytiker: Riggkjempenes verdier vil barberes langt mer

Riggselskaper har skrevet ned sine bokførte verdier med milliarder av dollar i år. Kepler Cheuvreux-analytiker tror det bare er starten på et skred av nedskrivninger fremover.

Milliarder har rent ut av riggselskapene de siste årene. Allerede før oljeprisraset i år, påpekte flere eksperter at man har vært for optimistisk til når riggmarkedet vil hente seg inn etter oljekrisen i 2014.

China Newsphoto China Daily Info / X01745
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Analytiker Magnus Olsvik i Kepler Cheuvreux har gått gjennom en gruppe bestående av de største riggselskapene i verden.

Han har kommet frem til at de i år samlet har skrevet ned ti prosent av de bokførte verdiene ved årsskiftet. Det tilsvarer rundt ti milliarder dollar.

Nedskrivningene skyldes at oljeprisfallet har gått hardt inn på oljeselskapenes letebudsjetter, som rammer leverandørselskapenes fremtidsutsikter.

Den gjeldstyngede riggbransjen hadde fortsatt ikke hentet seg ordentlig inn etter oljesmellen i 2014 da coronakrisen inntraff.

«Forventer massive nedskrivninger»

Olsvik mener ti prosent av de bokførte verdiene ikke er et stort nok bortfall når restruktureringene er ventet å komme på løpende bånd.

Da må verdiene kunne forsvares i lys av dagens situasjon. I flere tilfeller er de bokførte verdiene på balansen fortsatt høy, påpeker analytikeren.

«Vi forventer massive nedskrivninger gjennom de kommende rundene med restruktureringer», skriver han.

Gruppen av riggselskaper som er undersøkt inkluderer John Fredriksens Seadrill, Diamond Offshore, Seadrill Partners, Noble Corp, Pacific Drillng og Valaris.

Kepler Cheuvreux-oppdateringen er også omtalt hos Infront TDN Direkt.

Les også

Giganten Valaris søker konkursbeskyttelse i USA

Analytiker: Redusert tilbud er nøkkelen

Riggkjempene Valaris, Diamond Offshore og Noble har allerede søkt konkursbeskyttelse under såkalt Chapter 11 i USA.

I første kvartal skrev Valaris ned riggene sine med 2,8 milliarder dollar, Diamond Offshore med rundt 770 millioner dollar og Noble med en milliard dollar.

Valaris skal blant omgjøre størsteparten av sin milliardgjeld til egenkapital, der aksjonærene blir sittende igjen med mer eller mindre ingenting.

Langt flere er ventet å måtte gå en lignende vei fremover, der Seadrill blant annet jobber med å finne den beste løsningen for sin massive milliardgjeld.

Analytiker Olsvik mener det mest sentrale å følge med på er hvordan selskapenes balanse ender opp med tanke på gjeld og hvor mange rigger som kommer til å skrapes.

Han mener et redusert tilbud fortsatt er nøkkelen til et balansert marked i fremtiden, fremgår det.

Les også

Borr Drilling tapte 970 millioner kroner

«Må adresseres»

Tor Olav Trøims riggselskap, Borr Drilling, har på sin side sydd sammen en krisepakke som skal holde selskapet flytende i to år, selv om det ikke skulle klare å sikre seg nye kontrakter.

Avtalen ga lettelser i betalinger til verft, utsatte betalinger på renter og avdrag og lettelser i lånebetingelsene.

Fredag morgen la det frem et dundrende underskudd på 970 millioner kroner i andre kvartal, blant annet på grunn av nedskrivninger.

Olsvik mener det ikke var noe i Borrs regnskapsrapport som vil føre til store konsensendringer.

Pareto Securities mener det ikke er til å stikke under en stol at likviditeten til Borr er «relativt tight», sett i lys av finans- og kontraktsforpliktelser på 2,5 milliarder dollar, ifølge Infront TDN Direkt.

«Vi forventer at dette må adresseres om ikke altfor lenge og selskapet opprettholder at de må se etter ytterligere finansieringsmuligheter og salg av rigger», skriver Pareto Securities.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oslo Børs
 2. Wall Street
 3. Riggselskaper
 4. Kepler Cheuvreux
 5. Seadrill
 6. Offshore

Flere artikler

 1. Kepler Cheuvreux venter mer turbulens for Borr Drilling

 2. Analytikere mer positive til riggyndling: – Ligger godt an til utbytte

 3. Borr Drilling-oppgangen forduftet: – Fortsatt grunner til å være forsiktig

 4. Venter milliardresultat for norsk riggyndling: – I en særstilling

 5. Borr Drilling gjør opp regningen for rigg-veddemål: Tapte 800 millioner