Teknologi stormer frem på Børsen: Venturefond peker på «tvangsdigitalisering»

Viking Venture var med å ta Mercell på børs. Programvareinvestorene mener coronakrisen har skapt et større marked for lovende IT-selskaper.

Viking Venture-partnerne Erik Fjellvær Hagen og Joar Welde kan smile bredt etter børsnoteringen av Mercell.

Erik Steinsbu Wasberg
 • Erik Steinsbu Wasberg
Publisert: Publisert:

Venturefondet med base i Trondheim var med på bjelleseremonien til børsnoteringen av Mercell, et av flere teknologiselskaper som har notert seg på Oslo Børs den siste tiden.

Videokonferanseselskapet Pexip, tekstteknologiselskapet Ayfie og quizselskapet Kahoot er blant nykommerne det siste året.

Investorene mener de øyner nye vaner rundt omkring i Europa, som kan være godt nytt for nettopp programvareselskaper. Viking Venture-sjef Erik Fjellvær Hagen trekker frem erfaringer hentet fra et av porteføljeselskapene som eksempel.

– Før var det nærmest umulig å ha et Teams-møte i Tyskland og Frankrike. Folk ville ha fysiske møter. Nå er det slutt på det, noe som betyr at fokuset på digitalisering blir mye større, sier han.

«Teams» referer til Microsoft Teams, som mange har stiftet bekjentskap med under coronapandemien. Programvaren gir muligheten til møter på nett.

– Vi tror det er noe av grunnen til at teknologiselskapene har vokst kraftig på børs den siste tiden. Flere har fått øynene opp for at programvareselskaper er en veldig spennende investeringer, sier Viking Venture-partneren.

Det har vært en «tvangsdigitalisering» av en annen verden, påpeker investorene, som sier mer har skjedd det har skjedd mye i bransjen de siste par månedene.

Les på E24+

Starter kryptohedgefond med investorprofiler på laget

Mer teknologi

Viking Venture har gått på børs med flere av investeringene tidligere. Noen er solgt videre til andre aktører.

Partnerne omtaler selskapet de driver som «Nordens ledende programvareinvestor» og sitter som aktiv eier i 14 selskaper, ifølge egne nettsider.

De har dessuten vært inne hos blant annet Itslearning, som ble solgt til svenske EQT. En rekke kjente navn i private equity-bransjen står oppført som kjøpere, samt selskaper som Schlumberger, teknologiganten SAP og den amerikanske storbanken Goldman Sachs.

Les på E24+

Kremen av finans: Slik lykkes du i oppkjøpsbransjen

– Vi tiltrekker oss stadig flere IT-selskaper. Oslo Børs er fremst i verden innen energi, sjømat og shipping. Nå er vi i ferd med å innta denne posisjonen også innen IT, uttalte Oslo Børs-sjef Øivind Amundsen i en melding i forbindelse med noteringen av Mercell.

Administrerende direktør Terje Wibe i nynoterte Mercell er klar på at Oslo Børs er en fullverdig markedsplass for teknologiselskaper. Fra før har blant annet Stockholm-børsen hatt rykte på seg for å være attraktiv for teknologi.

– Vi har hatt en stor rekke med investormøter, og mange av de ga uttrykk for at Oslo Børs var et veldig godt og riktig sted for teknologiselskaper å notere seg, uansett nasjonalitet, sier Wibe.

Mercell-sjef Terje Wibe forteller at internasjonale investorer fra USA og Sverige ga uttrykk for at Oslo Børs var et godt sted å være for et IT-selskap.

Erik Steinsbu Wasberg

Vokser seg større

Vi må tilbake mange år før IT-sektoren var så stor på Oslo Børs, som har vært dominert av olje, fisk og shipping over lang tid.

Bransjens andel av Oslo Børs’ markedsverdi er ifølge Børsen selv på 4,6 prosent – det høyeste siden «dotcom-boblen» i 2001.

Teknologitunge Nasdaq har vokst mest blant de toneangivende aksjeindeksene på USA, med en vekst på over 30 prosent de siste tre månedene.

Til sammenligning har brede S&P 500 lagt på seg 14 prosent og Dow Jones-indeksen steget med 10 prosent på samme tid.

Les på E24+

Børsdirektøren røper sin «usexy» private sparing: – En god reise så langt

Les også

Meglertopp om digitale børsnoteringer og markedet: – Nå er det full fart

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Programvare
 2. Oslo Børs
 3. Teknologi
 4. IT-tjenester
 5. Viking Venture

Flere artikler

 1. Mercell med knallsterk børsdebut – vil ta Europa med storm

 2. Stadig flere til Oslo Børs-lillebror Merkur Market

 3. Mercell kjøper Visma-selskap for drøyt 2 milliarder

 4. Mercell varsler flere oppkjøp etter onsdagens milliardavtale

 5. Vil digitalisere offentlig sektor – med stjerneinvestorer på laget