Dagen på Wall Street

Markant oppgang på Wall Street etter virusoptimisme

Wall Street steg i takt med det globale aksjemarkedet da handelen ble gjenopptatt etter langhelgen. Samtidig ble handelsgulvet på NYSE omsider åpnet igjen.

TILBAKE: Traderen Eric Schmacher var blant dem som tirsdag var tilbake på handelsgulvet da det ble gjenåpnet etter coronakrisen.

Colin Ziemer / New York Stock Exchange
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:,

Mandag holdt børsene i USA stengt i forbindelse med Memorial Day. Samtidig har store deler av det globale aksjemarkedet steget, noe som smittet over på de amerikanske børsene i tirsdagens handel.

Stort sett hele dagen var det kraftig oppgang, men en drøy halvtime før børsslutt satte enkelte investorer bremsen på.

Det skjedde etter at kilder opplyste til Bloomberg at USA vurderer å innføre sanksjoner mot kinesiske myndighetspersoner og firmaer etter Kinas forsøk på å innføre en ny sikkerhetslov i Hongkong.

Slik endte dagen på Wall Street:

 • Dow Jones steg 2,17 prosent
 • S&P 500 klatret 1,23 prosent
 • Nasdaq endte opp 0,17 prosent

Hertz raste

Blant enkeltselskaper falt det kriserammede bilutleieselskapet Hertz hele 80,46 prosent etter at selskapet søkte konkursbeskyttelse i helgen. Aksjen var handelsstanset store deler av dagen, men handelen gjenåpnet rundt en time før børsdagens slutt.

Som i Europa ble det en meget bra dag for flyselskapene tirsdag etter at stadig flere land begynner å åpne opp for flyreiser mellom landene. Blant de største flyselskapene steg United Airlines 16,3 prosent, Southwest Airlines steg 12,64 prosent og American Airlines endte dagen opp 14,85 prosent.

Også flyprodusenten Boeing kunne konstatere at det ble en bra dag, etter en oppgang på 5,24 prosent.

Les også

Bilutleiegiganten Hertz ber om konkursbeskyttelse

– Avhengig av å få kontroll på viruset

Utviklingen kommer etter at stadig flere land har begynt å åpne gradvis og forsiktig opp, samt at en rekke land har gitt beskjed om når de igjen vil ta imot utenlandske turister.

I tillegg kommer det stadig nyheter rundt potensielle vaksiner mot coronaviruset, noe som de siste ukene har vist seg å ha en positiv effekt på markedet. Totalt er det nå 10 vaksiner som er til klinisk evaluering, mens 114 i fasen preklinisk evaluering, ifølge Fundstrat, skriver CNBC.

– På nåværende tidspunkt virker viruset å komme under kontroll. Strenge tiltak har blitt lettet og vi har ikke sett en ny oppsving i viruset, skrev sjefstrateg Bruce Bittles i Baird i et notat før åpning, ifølge CNBC.

– En retur til «bull market» for aksjer og en retur til økonomisk vekst er i stor grad avhengig av at man får kontroll på viruset, noe som vil tillate at bedrifter gjenåpner og kunder kan gjenoppta deres forbruksvaner. Markedet ser ut til å prise inn en rask økonomisk vekst noe som kan bidra til å forklare den siste oppgangen, skriver Bittles.

– New Yorks hjerte

Oppgangen på Wall Street tirsdag kommer samtidig som traderne igjen er tilbake på handelsgulvet.

Da New York Stock Exchange åpnet mandag 23. mars var det med et historisk sus. For første gang i børsens 277 år lange historie var all handel elektronisk denne dagen.

Det hele skjedde samtidig som sosial distansering og hjemmekontor ble den nye normalen, noe som også førte til at handelsgulvet på Wall Street måtte stenges på ubestemt tid.

Men tirsdag var det verdenskjente handelsgulvet altså igjen inntatt av mennesker i arbeid.

– Vi er relevante, vi er nødvendige og vi er tilbake.

Det skrev traderen Peter Tuchman, også kjent som «Einstein of Wall Street» på Twitter tirsdag morgen for å dele sin entusiasme.

NYSE-president Stacey Cunningham skrev en kronikk i Wall Street Journal for å forklare hvorfor det er viktig at handelsgulvet nå kan åpne igjen.

– New Yorks hjerte slår til rytmen av handel, skrev Cunningham.

DELVIS ÅPNING: Fortsatt er det meget god avstand mellom traderne på jobb på handelsgulvet på Wall Street. Traderne må forholde seg til strenge smitteverntiltak på arbeidsplassen.

Courtney Crow / New York Stock Exchange
Les også

Oslo Børs stiger for andre dag på rad

Strenge tiltak

– Vårt gjenåpnede gulv vil se annerledes ut enn de ikoniske bildene så mange har blitt vant til å se på skjermen gjennom handelsdagen, skrev Cunnigham.

For når NYSE tirsdag starter sin gradvise gjenåpning av handelsgulvet vil det være betydelig færre mennesker til stede. Blant annet vil de som overser at handelen går rett for seg i de rundt 2.000 børsnoterte selskapene, i stor grad fortsatt arbeide hjemmefra.

Den mest fotograferte yrkesgruppen på Wall Street, traderne, vil derimot få lov til å komme tilbake, dog i et noe redusert antall. Disse vil være nødt til å ha på seg munnbind, og er nødt til å forholde seg til strenge avstandsregler for å hindre smittespredning.

MUNNBIND: Traderen Aman Patel var tilbake på handelsgulvet når det ble delvis gjenåpnet tirsdag. På grunn av smittevernreglene må alle tradere nå bruke munnbind på jobb.

Colin Ziemer / New York Stock Exchange

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Dow Jones
 3. S&P 500
 4. Wall Street
 5. Nasdaq
 6. Aksjelive

Flere artikler

 1. Tung avslutning på børsdagen på Wall Street

 2. Krisekvartal på Wall Street

 3. Børsfall på Wall Street etter svingete innspurt

 4. Annonsørinnhold

 5. «Månedens viktigste tall» slår forventningene

 6. Wall Street steg onsdag