SpaceX har passert Tesla i markedsverdi

Tesla-aksjen falt fredag, og slapp dermed forbi SpaceX, som nå er Elon Musks mest verdifulle selskap, ifølge CNBCs kilder.

PASSERT: Elon Musks SpaceX har passert hans mer kjente Tesla i markedsverdi, ifølge CNBC. Her lander de to siderakettene til Falcon Heavy etter en vellykket oppskytning fra Kennedy Space Center i Florida i USA i februar 2018.
  • David Bach
Publisert:

Markedsverdien til SpaceX er oppe i 33,3 milliarder dollar, opplyser kilder med kjennskap til selskapets hemmelige finansieringsrunde til CNBC. Det tilsvarer 291,4 milliarder norske kroner.

Samtidig sank aksjen i Tesla med 1,63 prosent fredag, og endte på 185,16 dollar per aksje og en markedsverdi på 32,73 milliarder dollar.

Dermed har Elon Musks antagelig nest mest kjente selskap, SpaceX, tatt over toppen på pengepallen, ifølge kildene.

Les også: (+) Bloomberg: Er Tesla-boblen i ferd med å sprekke?

Kilde: Kunne hentet inn mer

Markedsverdien i romselskapet har steget stabilt i løpet av finansieringsrundene de siste ti årene. I desember ble selskapet verdsatt til 30,5 milliarder dollar, meldte CNBC.

Ifølge kilder nyhetsnettstedet har snakket med, har SpaceX de siste månedene fått mer interesse fra private investorer enn de hadde siktet på. Kilden opplyser at de lett kunne ha hentet inn mellom 300 og 400 millioner dollar mer enn de gjorde.

SpaceX har to enorme pågående prosjekter som de trenger tilsvarende enorme beløp til å finansiere.

På den ene siden planlegger de byggingen av et nettverk på 12.000 satellitter, kalt Starlink, som skal kunne tilby lynraskt internett verden over. På den andre siden pågår utviklingen av en romrakett som skal være i stand til å frakte 100 mennesker til Mars, kalt Starship.

Les også: (+) SpaceX sniketablerte seg i Norge: Hæge koordinerer Elon Musks megaprosjekt

Vil finansiere Mars-koloni med satellitt-prosjekt

Musk sa under en pressekonferanse tidligere i mai at SpaceX har «tilstrekkelig kapital» til å få Starlink-nettverket opp i drift. Musks håp er at Starlink vil kunne finansiere visjonen hans om å kolonisere Mars, med estimater om at satellitt-prosjektet vil generere 10 ganger så mye i inntekter enn rakettdelen av selskapet klarer.

Les også

Investor Jan Petter Sissener håvet inn 40 millioner på Teslas børsras

– Den totale inntekten for leverandører av internett-tilkobling er 1.000 milliarder dollar i året, og vi tror kanskje vi kan klare 3 prosent av det markedet med Starlink, sa Musk.

Tesla har på sin side tapt mer enn halvparten av markedsverdien sin siden august. Aksjen er ned over 43 prosent i år, og falt videre fredag.

Større tap enn ventet for Tesla

Tesla presenterte resultatet for første kvartal i slutten av april. Omsetningen endte på 4,54 milliarder dollar og justert resultat per aksje kom inn på minus 2,90 dollar.

Dette var langt svakere enn hva analytikerne ventet på forhånd.

Det totale tapet beløp seg til 702,14 millioner dollar (6,07 milliarder kroner), dette er litt opp fra fjorårets første kvartal da selskapet gikk 709,55 millioner dollar i minus.

På forhånd ventet markedet et justert resultat per aksje på minus 69 cent, og en omsetning på 5,19 milliarder dollar, ifølge Refinitiv-estimater, ifølge CNBC.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. SpaceX
  2. Tesla Motors
  3. Elon Musk

Flere artikler

  1. Elon Musk varsler kjempeinvesteringer i satellittprosjekt

  2. Musk: «Umulig» å ta Tesla av børs

  3. Norsk SpaceX-selskap har fått navn etter Musks megaprosjekt

  4. CNBC: SpaceX verdt mer enn 100 milliarder dollar

  5. SpaceX tar over norsk selskap