DNB tror ikke lenger på løsning: – Handelskrigen vil trappes opp

DNB Markets tror ikke lenger at USA og Kina klarer å avslutte handelskrigen. I stedet venter meglerhuset en opptrapping av toller og andre handelshindringer.

TRAPPES OPP: Handelskrigen vil bli trappet opp, tror DNBs sjeføkonom Kjersti Haugland. Også Goldman Sachs spår en forverring, og oppjusterer sannsynligheten for ytterligere USA-toll på kinesiske varer.

Foto: Berit Roald NTB scanpix
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Det skriver DNBs sjeføkonom Kjersti Haugland i et ferskt notat med tittelen «Handelskrigen vil trappes opp» (lenke til notatet i pdf, på engelsk).

– I lys av den siste utviklingen tror vi at sannsynligheten for en videre økning av både toll og andre barrerier mellom Kina og USA er større enn enn en fredelig løsning mellom de to partene, skriver Haugland i et notat mandag.

DNB venter at handelskrigen vil legge en demper på oppturen globalt, og redusere veksten i USAs og kinesisk økonomi. Men den vil ikke bremse oppgangen helt.

– Vi fastholder vårt syn om at en slik opptrapping ville være negativ, men langt fra ødeleggende for den globale oppturen, skriver sjeføkonomen.

I forrige måned skrev DNB Markets i et notat at opptrappingen av handelskrigen kan redusere USAs vekst i brutto nasjonalprodukt (BNP) med ett prosentpoeng og redusere Kinas BNP-vekst med 1,5 prosentpoeng.

Banken venter fortsatt solid vekst i USA, heller enn enn nedtur som kan føre til kutt i styringsrenten. DNB venter også at Kina vil motvirke negative effekter av handelskrigen med pengepolitiske og finanspolitiske grep, som vi allerede ser tegn til.

– Notér likevel at vi ser nedsiderisiko til våre anslag på effekten av handelskrigen, spesielt knyttet til ikke-tollmessige handelshindringer som kan skape forstyrrelser i systemviktige selskaper, skriver Haugland.

Les på E24+

Bloomberg-kommentar: «Vinneren» av handelskrigen ligner fryktelig mye på Kina

Goldman spår forverring

Også storbanken Goldman Sachs tror handelskrigen forverres, ifølge CNBC.

Den amerikanske banken mener det er større sjanse for at USA introduserer toll på 10 prosent på resten av sin import fra Kina, som består av varer verdt 300 milliarder dollar. Goldman anslår sannsynligheten for dette til 60 prosent, fra tidligere 40 prosent.

Nylig varslet USAs president Donald Trump at tollen på kinesiske varer for 200 milliarder dollar skulle oppjusteres fra 10 prosent til 25 prosent. I tillegg ser Trump-regjeringen på om resten av importen av kinesiske varer skal få økt toll.

Goldman Sachs tror også det er større risiko enn tidligere for at det blir innført omfattende toller på biler, og mener det nå er 40 prosent sjanse for at dette skjer, fra tidligere 25 prosent.

Det skal være G20-toppmøte i Japan denne måneden, hvor det tidligere har vært spekulert i at presidentene i USA og Kina kan møtes. Men verken J.P. Morgan eller Morgan Stanley ser en enighet i handelskrigen som sannsynlig, skriver CNBC.

Les mer (+): Vil handelskrigen trappes opp? Slik kan samtalene mellom USA og Kina utspille seg

Les også

Nupi-forsker kaller Mexico-toll for voldsomt tillitsbrudd: – Trump gjør Nafta-avtalen til en vits

– Uløselig

Handelskonflikten er ikke bare en vanlig handelskonflikt, men en «fundamental og bortimot uløselig uenighet» mellom USA og Kina, påpeker DNBs sjeføkonom.

– Kinesiske myndigheter er ikke villige til å stanse de kontroversielle metodene som skal oppnå «Made in China 2025»-målet, nemlig hegemoni i noen strategiske industrier, som IT, teknologi for energieffektivisering, roboter og avansert transport, skriver Haugland.

Hun påpeker at Kina har tatt i bruk betydelige subsidier av egne bedrifter og tvungen overføring av teknologi fra utenlandske bedrifter. Kina bryter også med immaterielle rettigheter, noe USA ser på som en trussel mot landets egen sikkerhet.

– Verken Kongressen eller USAs president er villige til å rygge når det gjelder å bekjempe noen av metodene som brukes, skriver Haugland.

– Vi har derfor gått bort fra vårt hovedscenario fra april om en avtale og nedtrapping av konflikten mellom de to landene. Faktisk har vi gått tilbake til det som var vårt hovedscenario fra august 2018 til april i år: at (bortimot) alle varer som handles mellom USA og Kina til slutt vil være pålagt 25 prosent toll, muligens fra slutten av året, skriver Haugland.

Les mer: Partiavis: Kina klar til å bruke sjeldne jordmetaller mot USA

Les også

Partiavis: Kina klar til å bruke sjeldne jordmetaller mot USA

– Utenfor kontroll

Også sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen er bekymret for at handelskrigen trappes opp, og påpeker at også land som Mexico og India nå rammes av USAs tiltak. Nå lurer Andreassen på hvilket land som er det neste som rammes.

– Handelskrigen er nå utenfor kontroll, Uten mål og mening. Og det i forkant av en tøff amerikansk valgkamp i 2020, skriver Andreassen på sin blogg.

– Det at veien videre er uforutsigbar er seg selv blitt et av de største problemene for næringslivet i mange land. Ingen kan med sikkerhet si hvilke regler som vil gjelde for internasjonal handel i kommende år, skriver sjeføkonomen.

Andre typer handelshindringer

DNB venter at det kommer flere handelshindringer enn toll. Blant annet har Trump-regjeringen lagt begrensninger på den kinesiske telekomleverandøren Huawei. Dette skjedde i utgangspunktet på grunn av spionasjefrykt, men Huawei har også blitt et tema i handelskonflikten, påpeker DNB.

– Enten Huawei vil det eller ikke er slike gjensidige tiltak allerede på gang, skriver Haugland, og peker på at Kinas handelsdepartement nå forbereder en liste av utenlandske aktører som kan skade kinesiske interesser.

– For teknologiselskaper i USA er muligheten for begrensninger i eksporten av sentrale komponenter i produksjonen av høyteknologisk utstyr (såkalte sjeldne jordmetaller) en grunn til bekymring, skriver Haugland.

Les mer (+): Bloomberg: Hva er sammenhengen mellom sjeldne jordmetaller, handelskrig og telefonen din?

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. DNB
 2. Aksjer
 3. Eika Gruppen
 4. Goldman Sachs

Flere artikler

 1. Storbank tror ikke Trump vil ha handelsavtale før valget

 2. Handelskrigen rammer shippingbransjen: – Jeg er svært bekymret

 3. Kina etterforsker Fedex

 4. Betalt innhold

  Hva er sammenhengen mellom sjeldne jordmetaller, handelskrig og telefonen din?

 5. Frykter «økonomisk kald krig» vil ramme verdensøkonomien