Finanstilsynet stanser to finansselskaper

Aker Brygge Trading og Bygdø Allé Finanssenter har tilbudt finanstjenester uten godkjenning, ifølge tilsynet.

STANSET: Finanstilsynet har pålagt to virksomheter å slutte med å tilby investeringstjenester.

Terje Bendiksby
  • David Bach
Publisert:,

Finanstilsynet har pålagt investeringsforetakene Aker Brygge Trading (ABT) og det tilknyttede Bygdø Allé Finanssenter (BAF) å stanse virksomheten umiddelbart, viser to brev tilsynet har sendt til selskapene.

Begge de to virksomhetene ble kontaktet av Finanstilsynet i september 2017 på bakgrunn av mistanke om ulovlig virksomhet etter omtale i Kapital, heter det i brevene.

Siden da har tilsynet vært i kontakt med flere av virksomhetenes kunder, og skriver at de «antar at [selskapene] yter investeringstjenester [...] uten nødvendig tillatelse.»

Seksjonssjef: – Alvorlig

Finanstilsynet ønsker å advare mot investeringstilbud fra de to selskapene, og viser til at de ikke har godkjenning til å drive investeringstjenester i Norge.

Seksjonssjef Gry Evensen Skallerud i Finanstilsynet bekrefter at de to virksomhetene nå har fått pålegg om å stanse.

– Generelt ser vi alvorlig på at man henvender seg til forbrukerne og tilbyr investeringstjenester som man ikke har adgang til å tilby.

– Det vi ønsker å formidle er at publikum må være oppmerksomme på hvilke type foretak de kjøper tjenester fra når det gjelder ulike finansielle produkter. Vi ønsker at de sjekker vårt konsesjonsregister på nettsidene og ser på markedsadvarslene, så man er sikker på at man kjøper tjenester av foretak som har de nødvendige tillatelser, sier hun.

Finanstilsynet registrerer at det er en del foretak som tilbyr slike finansielle tjenester uten å ha tillatelse, fortsetter hun.

– Disse foretakene er ikke underlagt tilsyn, og blir heller ikke fulgt opp tilsynsmessig. Vi fraråder generelt publikum om å investere i tjenester fra slike selskap.

Les også

Massesøksmålet mot Nordic Securities avgjort ved forlik

Kan politianmelde

Kunder som har betalt for og mottatt råd om aksjeinvestering fra ABT eller BAF må selv velge om de vil gå til sak mot selskapene.

– Vi har ingen oppgaver knyttet til den sivilrettslige biten, altså avtalene om investering som er inngått. Det må kunden eventuelt forfølge rettslig på egen hånd, sier Skallerud.

– Vårt anliggende er at de mangler tillatelse. Da har vi mulighet til å pålegge dem å stanse virksomheten. Hvis de ikke gjør det har vi mulighet til å iverksette tvangsmulkt og også å politianmelde.

Vil klage på vedtaket

På sine egne nettsider omtaler Aker Brygge Trading seg som «et norsk investeringsselskap som utfører proprietær handel: kjøp og salg av aksjer på vegne av eget selskap».

Daglig leder Christian Møller i Aker Brygge Trading har følgende kommentar til Finanstilsynets pålegg.

– Aker Brygge Tradings oppfatning er at Finanstilsynets vedtak er basert på feil faktum og feil rettsanvendelse. Selskapet yter ingen investeringstjenester overfor tredjepersoner, men kjøper og selger aksjer for egen regning og risiko lik det enhver annen aksjeinvestor som handler i unoterte aksjer gjør.

– Finanstilsynets vedtak bygger på et resonnement om at dersom selskapets egenhandelsvirksomhet er egnet til å skape overskudd for selskapet, ytes det konsesjonspliktige investeringstjenester til tredjepersoner. Dette er åpenbart ikke riktig rettsanvendelse, og vedtaket vil bli påklaget innen fristen, skriver Møller i en e-post til E24.

Personen som er oppført som daglig leder i Bygdø Allé Finanssenter, og som også er største eier i Aker Brygge Trading, har så langt ikke besvart E24s henvendelser.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Omstridte Aker Brygge Trading er konkurs

  2. Finanstilsynet advarer mot Bergen-selskap: Tilbød investeringer uten konsesjon

  3. Massesøksmålet mot Nordic Securities avgjort ved forlik

  4. Annonsørinnhold

  5. Bettingselskaper vifter vekk Lotteritilsynet og fortsetter som før

  6. Byggefeil, konkurs og dom stopper ikke entreprenøren: – Han gjorde alt feil og forsvant